Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Κρεατοπιτάκια / Samboosak από τη Σαουδική Αραβία

Οι Samboosak είναι παραδοσιακά τριγωνικά κρεατοπιτάκια που συνηθίζονται να τρώγονται κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια του μήνα Ramadan σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αραβικής χερσονήσου. Στην παραδοσιακή γέμιση του κιμά υπάρχει δυνατότητα να προστεθούν τσιγαρισμένα πράσα ή τριμμένο καρότο ή βρασμένος αρακάς ή κουκουνάρι και διάφορα χαρακτηριστικά μπαχαρικά των περιοχών, όπως το sumac.


Εγώ πάντως τις προτιμώ παραδοσιακές με κύμινο και λίγο κουκουνάρι.


Τ α Υ λ ι κ ά

35 φύλλα για σαμπούσα (6Χ25 εκ.) ή 1 πακέτο μεγάλα φύλλα για spring rolls κομμένα στη μέση σε λωρίδες
½ κιλό κιμάς αρνίσιος ή μοσχαρίσιος
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
½ κουταλάκι κοφτό τριμ. τουρμέρικ
1 κουταλάκι τριμ. κύμινο
Αλάτι και πιπέρι
Λάδι για τηγάνισμα

Οδηγίες

Τσιγαρίζω το κρεμμύδι με 3 κουταλιές λάδι, έως ότου χρυσίσει. Μετά προσθέτω τον κιμά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω. Συνεχίζω το τσιγάρισμα έως ότου ο κιμάς αρχίσει να ροδίζει. Τέλος προσθέτω τα μπαχαρικά και 2 κουταλιές νερό, ανακατεύοντας για περίπου 10 λεπτά. Κατεβάζω από τη φωτιά και αφήνω τον κιμά να κρυώσει λίγο. Απλώνω μερικά από τα φύλλα για samboosak πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Βάζω στην κάτω άκρη κάθε φύλλου 1 κουταλιά γέμισμα, αφήνοντας απόσταση 1 εκατ.από το τέλος του. Αρχίζω να διπλώνω το φύλλο τριγωνικά.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνω αρκετό αραβοσιτέλαιο και, όταν κάψει, τηγανίζω τα πιτάκια και από τις δύο πλευρές, μέχρις ότου ροδίσουν. Τα τοποθετώ σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει το λάδι. Τα σερβίρω ζεστά.


Αν έχω όρεξη και φρέσκα φύλλα ετοιμάζω περισσότερα και τα διατηρώ στην κατάψυξη, μέσα σε μπολ που κλείνει, τοποθετημένα κατά σειρές. Ενδιάμεσα χρησιμοπιώ αντικολλητι κό χαρτί.

2 σχόλια:

  1. Μέσα από τις καταπληκτικές φωτογραφίες σου αναδύονται όλα τα αρώματα των υπέροχων εδεσμάτων σου που γαργαλούν τους σιελογόνους αδένες μας!!! Οι γευστικές σου προτάσεις είναι καταπληκτικές και το σημαντικότερο είναι ότι τις έχεις προσαρμόσει στα δεδομένα της ελληνικής κουζίνας χωρίς ωστόσο να χάσουν το ανατολίτικο άρωμά τους. Σε ευχαριστούμε που μας εκμυστηρεύεσαι τα μυστικά της κουζίνας σου. Πρέπει τώρα να επιδοθώ σε έρευνα αγοράς για την εξεύρεση κάποιων ιδιαίτερων υλικών.Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου, Κατερίνα, των αρωμάτων! Έχω φέρει αρκετά υλικά από Τζέντα και κάτι ωραίο θα φτιάξουμε.
    Τα καλά λόγια σου ευρπόσδεκτα. Σε ευχαριστώ και σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή