Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Kunafa με κρέμα

Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές για kunafa και όλες προέρχονται από τη Μέση Ανατολή. Διαφέρουν στο υλικό της γέμισης που μπορεί να είναι φρέσκιες μπανάνες, ξηροί καρποί, κρέμα ή ανάλατο τυρί.

Ζώντας σε μια Αραβική χώρα φυσικό είναι να έχω δοκιμάσει αρκετές από αυτές τις εκδοχές. Από όλες προτιμώ την kunafa με κρέμα. Δείτε τη συνταγή και δοκιμάστε τη. Καλή σας επιτυχία.

 



 
Τ α Υ λ ι κ ά


1/2 κιλό κανταίφι
1 φλιτζάνι βούτυρο φρέσκο
 
Για το σιρόπι
1¼ φλιτζάνια ζάχαρη
1 1/4 φλτζάνια νερό
1 κουταλιά σούπας χυμός λεμονιού
1 κουταλιά σούπας ανθόνερο

Για την κρέμα
½ φλιτζανιού άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλιας
(Η Αραβική συνταγή έχει ρυζάλευρο αλλά δεν μου αρέσει)
4 φλιτζάνια γάλα
½ φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Γαρνίρισμα
2/3 φλυτζανιού ανάλατα και άψητα φυστίκια Αιγίνης, τριμμένα

Οδηγίες 

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρις ότου διαλυθεί η ζάχαρη. Μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά, γιατί φουσκώνει, και συνεχίζουμε το βράσιμο, έως ότου έχουμε ένα πυχτό σιρόπι. Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το ανθόνερο, ανακατεύουμε, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 ½ φλ. γάλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το άνθος αραβοσίτου, διαλυμένο στο ½ φλυτζάνι κρύο γάλα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε συνέχεια με ένα σύρμα. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά για να μην μας κολλήσει η κρέμα. Όταν πήξει, προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε την κρέμα στην άκρη να κρυώσει λίγο.




Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το κανταΐφι, το οποίο έχουμε ανοίξει καλά με τα χέρια μας, ώστε να γίνει αφράτο, χωρίς χοντράδια. Προσθέτουμε στο κανταΐφι τμηματικά το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε προσεχτικά, ώστε να πάει παντού.












Σε ένα ταψάκι διαμέτρου 28 εκ.στρώνουμε το μισό βουτυρωμένο κανταΐφι και πιέζουμε με το χέρι να στρωθεί ομοιόμορφα.













Καλύπτουμε με την κρέμα, ισιώνουμε και τελειώνουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι. Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 350 F ή 180 C για 45 λεπτά. Στα τελευταία 10 λεπτά ανεβάζουμε λίγο τη θερμοκρασία, ώστε να ροδίσει ομοιόμορφα η επιφάνεια. 






 





Βγάζουμε από το φούρνο και με ένα κοφτερό μαχαιράκι ξεκολλάμε το γλυκό από την περιφέρεια του ταψιού. Σκεπάζουμε με μια πιατέλα στο μέγεθος του ταψιού και αναποδογυρίζουμε. 









Ρίχνουμε πάνω στο ζεστό γλυκό το κρύο σιρόπι και γαρνίρουμε, αν θέλουμε, με τριμμένα φυστίκια Αιγίνης.



 Σερβίρουμε ζεστό ή κρύο.

TIP

Η Κουνάφα μπορεί να γεμίσει με τυρί κρέμα, σε ανάλογη ποσότητα.
 

2 σχόλια:

  1. ποσο βουτυρο και τι βουτυρο βαζουμε? ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σας εγώ είναι από το Ιράκ και ξέρω απ'αυτα τα γλυκά παρόλο που έχω φύγει από μικρή από τη χώρα μου και έχω χρόνια να φαω κουναφα (έτσι λέγεται το γλυκό αυτό) δε γίνεται να ξεχάσω τη γεύση αυτού του γλυκού είναι φανταστικό γλυκο,πάντως εκεί δε βαζανέ κρέμα άνθος αραβοσιτου και το καταιφι το χρωματιζαν πορτοκαλί με χρώμα ζαχαροπλαστικής τι μου θυμισατε τώρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή