Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Λισσαβόνα-Lisboa


Τα τραμ που σε ανεβάζουν στις λόφους της πόλης.



Ένας από τους γραφικούς καστανάδες της πόλης.

Το πιο παλιό της καφενείο, της πόλης. Η είσοδος.

Άποψη της πόλης (πάνω) 

Το μνημείο των Πορτογάλων θαλασσοπόρων (κάτω)


Γ ε ν ι κ έ ς   Π λ η ρ ο φ ο ρ ί ε ς

Η Λισσαβόνα είναι μια πόλη χτισμένη πάνω σε επτά λόφους κοντά στις εκβολές του ποταμού Τάγου στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Η γέφυρα Βάσκο Ντε Γκάμα πάνω από τον ποταμό Τάγο, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, έχει μήκος 17,2 χιλιόμετρα και ενώνει την παλιά γραφική Λισσαβώνα με αυτήν του μέλλοντος.
Η πόλη είναι πλούσια σε γοτθική και μπαρόκ αρχιτεκτονική, με πολλές γραφικές συνοικίες, όπως η Baixa (=κάτω πόλη), η Alfama, η παλιά πόλη, το Bairro Alto (=άνω πόλη) με τη νυχτερινή ζωή και τα φάδος (παραδοσιακά τραγούδια), το Κάστρο του São Jorge, τα προάστεια Alkandara και Belém με τον πύργο του και το μεγαλόπρεπο Μνημείο των Πορτογάλων Θαλασσοπόρων, Padrão dos Descobrimentos, όπως το λένε οι Πορτογάλοι, δηλαδή Μνημείο των Ανακαλύψεων.

Το Belém είναι ένα ήρεμο μέρος, ιδανικό για μια βόλτα δίπλα στο ποτάμι ή για έναν καφέ, ένα μέρος με ιστορία. και με φανταστικό ηλιοβασίλεμα. Η πόλη ψηλά από τον μεταλλικό ανελκυστήρα de Santa Lusta

Ο Σταθμός των τραίνων φωτισμένος


Τι μου άρεσε;

Μου άρεσαν πολύ τα μικρά τραμ που αγκομαχούν στους στενούς και ανηφορικούς δρόμους της παλιάς πόλης με τους ευγενικούς οδηγούς και το λογικό εισιτήριο που σου επιτρέπει να κάνεις μεγάλες διαδρομές.

Η θέα της πόλης από το Elevador de Santa Justa, που είναι ένας μεταλλικός ανελκυστήρας στο στυλ γοτθικής Αναγέννησης, είναι καταπληκτική. Ο ανελκυστήρας κατασκευάσθηκε περί το 1900 για να συνδέσει το Baixa και το Bairro Alto.

Το γρήγορο φαγητό στα μαγαζάκια κοντά στις πλατείες είναι φθηνό, καλής ποιότητας και νόστιμο.

Το τοπικό γλυκό, ταρτάκι μπουγάτσας με διάφορες κρέμες, τίποτα το ιδιαίτερο.

Εθνικό φαγητό ο βακαλάος, μαγειρεμένος με άπειρους τρόπους.

Η σούπα θαλασσινών που σερβίρουν οι ταβέρνες κοντά στην πλατεία Restauradores εξαιρετική.

Πάνω στο κάστρο αγόρασα χειροποίητα κεραμικά πιάτα σε άσπρο και μπλε, χρώματα που αγαπούν πολύ οι ντόπιοι. Οι τιμές ήταν φανταστικές και τα σχέδια υπέροχα.

Πριν φύγετε πάρτε μαζί σας κι έναν κόκορα σουβενίρ, το σήμα κατατεθέν της πόλης.

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα. Μόλις ανακάλυψα το BLOG και συγκινήθηκα που είδα φωτογραφίες της αγαπημένης μου Λισσαβωνας στην οποία έζησα τρία χρόνια λόγω εργασίας οπότε μου φάνηκαν τόσο οικείες.
    Μια πόλη που αξίζει να επισκεφτεί καποις
    ΕΙΡΗΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή