Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Χαλκίδα και Ερέτρια Ευβοίας

Η Χαλκίδα είναι η γραφική πρωτεύουσα της Εύβοιας και πήρε το όνομά της από τη σχέση της με το χαλκό και την επεξεργασία του. Έχει μεγάλη ιστορία και η παρουσία της είναι συνεχής σε κάθε εποχή. Για μένα ήταν ο τόπος εκδρομής των πρώτων μου μαθητικών χρόνων και σήμερα αποτελεί μια κοντινή διαφυγή από την Αθήνα.



Η Ερέτρια είναι μια παραλιακή κωμόπολη της Εύβοιας, νοτιο-ανατολικά της Χαλκίδας. Κατά την αρχαιότητα ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις-κράτη του ελληνικού κόσμου (6ος-5ος αιώνας π.Χ.).
Η πρώτη αναφορά στην Ερέτρια γίνεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα, που εμφανίζεται στον κατάλογο των πλοίων που εκστρατεύουν κατά της Τροίας (ραψωδία Β).
Στα τέλη του 8ου αιώνα π.Χ. η Ερέτρια και η Χαλκίδα συγκρούστηκαν μεταξύ τους και αυτή η διαμάχη έμεινε γνωστή ως Λιλάντιος Πόλεμος (την αναφέρει ο Θουκυδίδης) από το όνομα μιας μικρής πεδιάδας κοντά στην Ερέτρια. Οι Ερετριείς τελικά ηττήθηκαν και έχασαν πολλές από τις κτήσεις τους.

Το 499 π.Χ. με την Ιωνική Επανάσταση, οι Ερετριείς υποστήριξαν μαζί με την Αθήνα τις πόλεις της Ιωνίας στην εξέγερσή τους κατά των Περσών.
Μετά την αποτυχία της επανάστασης, ο Πέρσης βασιλιάς Δαρείος Α', θέλοντας να εκδικηθεί για αυτή την ενέργεια, πολιόρκησε και κατέστρεψε την πόλη κατά την Περσική εκστρατεία του Δάτη και του Αρταφέρνη το 490 π.χ. Κατά την καταστροφή της πόλης δεν έγιναν σεβαστοί ούτε οι ναοί της, καταστράφηκε ακόμη και ο μεγαλοπρεπείς ναός του Απόλλωνα.
Περισσότερες πληροφορίες για την πόλη και την ιστορία της στην ιστοσελίδα της και στον ιστότοπο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου