Κυριακή, 7 Μαΐου 2017

Marble Κέικ με Ελαιόλαδο και Ζαχαρούχο Γάλα - Marble Cake with Olive Oil and Sweetened Milk

Κλασικό κι αγαπημένο κέικ που μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια!

Θυμάμαι ότι τότε όλες οι νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν μαργαρίνες, αντί για βούτυρο ή ελαιόλαδο, που ήσαν της μόδας, χωρίς να έχουν ενημερωθεί για το τι αυτές περιέχουν. Ευτυχώς σήμερα γνωρίζουμε περισσότερα και εκτιμήσαμε πάλι το ελαιόλαδο.

Εγώ άλλαξα λίγο την κλασσική συνταγή, όπως θα δείτε. Χρησιμοποίησα ελαιόλαδο, ζαχαρούχο γάλα, αλεύρι ζέας και λιγότερη ζάχαρη. Δεν πρόσθεσα το κακάο απ΄ευθείας στη ζύμη, γιατί την σφίγγει αλλά το διέλυσα σε λίγο ζεστό νερό. Έτσι η ζύμη δεν έχασε την υγρασία της.

Τα φακελάκια πραγματικής βανίλιας με ζάχαρη θα τα βρείτε στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων, διαφορετικά προσθέστε καψουλάκια βανίλιας.
Πάντως σ΄εμάς άρεσε πολύ! Δοκιμάστε το!











Τα Υλικά

50 ml ζεστό νερό
3 κ. σ. άγλυκο κακάο σκόνη
2 κ. σ. καστανή ζάχαρη
400γραμ. αλεύρι ζέας ή για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
3.κ. γλ. baking powder
κ. γλ. αλάτι
2 φακελάκια βανίλια (vanille)
200 ml γάλα ζαχαρούχο, αδιάλυτο
150 ml ελαιόλαδο καλής ποιότητος
4 αυγά, βιολογικά
100-150γραμ. καστανή ζάχαρη

Για τη Φόρμα
Λίγο ελαιόλαδο
1 κ. σ. σκόνη κακάο

Οδηγίες







Ζεσταίνουμε το νερό και διαλύουμε σ΄αυτό το κακάο και τη ζάχαρη. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.












Λαδώνουμε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ και την πασπαλίζουμε με 1 κ. σ. σκόνη κακάο, φροντίζοντας να πάει παντού.
Κοσκινίζουμε μέσα σ΄ένα μπολ το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το αλάτι, τις βανίλιες και το baking powder.








Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατεύσουν.
Μέσα σ΄ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το ζαχαρούχο γάλα με το ελαιόλαδο, χτυπώντας τα για λίγο με ένα σύρμα, ώσπου να γίνουν σαν κρέμα.






Όταν τα αυγά είναι έτοιμα, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε το μείγμα ελαιόλαδου και γάλατος.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας με μία σπάτουλα.











Παίρνουμε το μισό μείγμα του κέικ, του προσθέτουμε το υγρό κακάο και ανακατεύουμε.











Ρίχνουμε μέσα στη φόρμα κουταλιές από το μείγμα βανίλιας και κακάου, εναλλάξ. Κατόπιν βυθίζουμε ένα μαχαίρι μέσα στη φόρμα και “χαράσσουμε” το κέικ για να σχηματισθούν νερά, σαν του μαρμάρου.





Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C στον αέρα για μισή ώρα και ακολούθως χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160º C και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα.

Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί για δέκα λεπτά μέσα στη φόρμα και μετά το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε συρμάτινη βάση.


Το κόβουμε και το απολαμβάνουμε με ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ!


Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου