Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Ρυζόγαλο με Κρόκο Κοζάνης και Cranberries – Rice Pudding with Saffron and Cranberries

Ο κρόκος Κοζάνης ή η ελληνική ζαφορά (saffron), όπως συνήθως λέγεται, ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Συγκαταλέγεται στα πιο εκλεκτά, προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.
Στο παρελθόν, όπου, πολλούς αιώνες πριν αρχίσει η συστηματική του καλλιέργεια, ήταν φάρμακο και άρτυμα, είδος πολυτελείας και συναλλαγής. Μάλιστα, το αντάλλασσαν με χρυσαφικά και κοσμήματα.

Σήμερα ο κρόκος Κοζάνης χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό και προσθέτει στα φαγητά λεπτό άρωμα, πικάντικη γεύση και πανέμορφο κίτρινο χρώμα.
Ταιριάζει ιδιαίτερα με το ρύζι, τα ζυμαρικά, τις σάλτσες, το κοτόπουλο, τις ψαρόσουπες, το αρνί, τις πατάτες, τα όσπρια, τα τσουρέκια, το κέικ και το παγωτό.






Τα Υλικά

1 λίτρο φρέσκο γάλα
80γραμ. ζάχαρη
100γραμ. ρύζι γλασέ
⅓ κ. γ. αλάτι
2 φλιτζάνια νερό
Λίγη φλοίδα αψέκαστου λεμονιού
1 φακελάκι σκόνη κρόκου (0,25γραμ.)
2 κ. σ. corn flour
½ φλιτζάνι αποξηραμένα Cranberries

Για το σερβίρισμα
Cranberries ή τριμμένη κανέλα ή ασπρισμένα και τριμμένα αμύγδαλα


Οδηγίες




Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό να βράσει. Προσθέτουμε το ρύζι και το αλάτι, τη φλοίδα λεμονιού και σιγοβράζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι εντελώς. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα.






Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, αφαιρούμε τη φλοίδα λεμονιού και προσθέτουμε το γάλα, εκτός από ⅔ φλιτζανιού, τη ζάχαρη, τα Cranberries και τον κρόκο. Συνεχίζουμε το βράσιμο, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.









Όταν το μείγμα αρχίσει πάλι να βράζει, διαλύουμε μέσα στο κρύο γάλα που κρατήσαμε το corn flour και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα. Τότε το ρυζόγαλο είναι έτοιμο.





Το μοιράζουμε σε ατομικά μπολάκια και το σερβίρουμε χλιαρό ή κρύο.
Καλή επιτυχία!




Λίγα λόγια ακόμα

  • Ο κρόκος πρέπει να χρησιμοποιείται σαν ένα πανάκριβο άρωμα , με φειδώ, διότι μεγαλύτερη ποσότητα θα αλλοιώσει τη γεύση του φαγητού.
  • Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του κρόκου είναι πολλές. Πιστεύεται ότι είναι ισχυρό αντικαρκινικό, τονωτικό, αντιθρομβωτικό και αντιοξειδωτικό.
  • Επίσης έχει αντιγηραντική δράση, θετική επίδρασή του στη νευροπροστασία και την καταπολέμηση του άγχους και συμβάλλει στην ενίσχυση της μάθησης και της μνήμης.
  • Οι θεραπευτικές ιδιότητες του κρόκου είναι γνωστές από τα πολύ παλιά χρόνια. Εκτός από τη μείωση της χοληστερίνης, ανάλογα με τη δόση, βοηθάει στην πέψη και χαλαρώνει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου