Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

Πατατόπιτα με Σφολιάτα


Μια πανεύκολη και χορταστική Πατατόπιτα, με έτοιμο φύλλο σφολιάτας, με χρώματα και τα υπέροχα αρώματα θυμαριού, πιπεριάς και φρέσκου κρεμμυδιού!
Το τραγανό, ροδοψημένο φύλλο περικλείει μια νοστιμότατη, τυρένια γέμιση, αρκετά ιδιαίτερη και πικάντικη. Μια γεύση που μένει αξέχαστη!
Είναι μια πίτα πανεύκολη, μια εξαιρετική πρόταση για κολατσιό ή ακόμα και για πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι, αν η σφολιάτα στρωθεί κανονικά και δεν κοπεί σε λωρίδες. Αν έχετε υπομονή και φτιάξετε μικρά σφολιατένια σαλιγκαράκια θα γίνουν ανάρπαστα σε ένα μπουφέ ή παιδικό πάρτυ! Εγώ σας προτείνω αλλά εσείς αποφασίζετε!



Τα Υλικά
(Για 3 μέτρια "σαλιγκαράκια" ή 6 πιο μικρά)

1 φύλλο φρέσκιας σφολιάτας
2 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και τριμμένες σε χονδρό τρίφτη
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο ή 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μέτριο πράσο, τριμμένο ( μόνο το άσπρο μέρος)
100γραμ. τυρί Φέτα
60γραμ. τυρί Ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά, τριμμένο
1 μικρό κουτί τυρί κρέμα, τύπου Φιλαδέλφεια
1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο
3 κουταλιές αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι αποξηραμένο θυμάρι ή ρίγανη
1 μέτρια πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 μέτρια κόκκινη γλυκιά πιπεριά, ψιλοκομμένη
⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
Αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κουταλιές σουσάμι και μαυροκούκι, ανάμεικτα
Ελάχιστο αλεύρι

Οδηγίες

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα χορταρικά. Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και, όταν ζεσταθεί, σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και τις πιπεριές. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις τρίβουμε και τις βάζουμε μέσα σε ένα μπολ. Σε ένα άλλο μπολ θρυμματίζουμε τη Φέτα, την αναμειγνύουμε με τα άλλα τυριά και το ελαφρά χτυπημένο αυγό. Τα προσθέτουμε όλα στις πατάτες και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε επίσης και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ίσως ελάχιστο αλάτι, αν τα τυριά είναι αλμυρά. Ανακατεύουμε καλά.





Απλώνουμε το φύλλο της σφολιάτας πάνω στον πάγκο της κουζίνας, το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και το ανοίγουμε λίγο ακόμα με τον πλάστη. Το χωρίζουμε κατά μήκος σε τρεις λωρίδες.
Λαδώνετε ένα μέτριο ταψί, κατά προτίμηση ρηχό.
Αναμειγνύουμε το μείγμα της πατάτας και του κρεμμυδιού, προσθέτοντας και το αλεύρι.




Τοποθετούμε το ⅓ αυτού του μείγματος σε κάθε λωρίδα της σφολιάτας. Βρέχουμε τις άκρες κάθε λωρίδας με λίγο νερό και τυλίγουμε προσεκτικά τη γέμιση. Δημιουργούμε με κάθε γεμισμένη λωρίδα ένα “σαλιγκάρι” ή την αφήνουμε "μπαστουνάκι" και την τοποθετούμε μέσα στο λαδωμένο ταψί.





Γεμίζουμε και τυλίγουμε και τις υπόλοιπες λωρίδες. Λαδώνουμε την επιφάνειά τους και τις πασπαλίζουμε με σουσάμι ή μαυροκούκι.









Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για μία περίπου ώρα ή μέχρι να ροδίσει καλά. (Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος των "σαλιγκαριών").




Όταν είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε λίγο να ‘σταθεί”. Την κόβουμε και την απολαμβάνουμε ζεστή.



Καλή όρεξη!

30 σχόλια:

  1. Ελένη θέλω σαλιγκαράκι τώρα πεινάω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή μου, αν ήμουν στην Αθήνα, θα σου έστελνω πολύ ευχαρίστως όχι ένα αλλά περισσότερα! Αν είναι μικρά, ένα δεν είναι τίποτα!
      Καλό μεσημέρι!

      Διαγραφή
  2. Πω πω τι νοστιμιά είναι αυτή! Η γέμιση τέλεια, η σφολιάτα ροδοψημένη! Και είναι και μεσημέρι! Με σκοτώνεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι πολύ νόστιμη η γέμιση και η πίτα έγινε εξαιρετική!
      Είδες τι κάνει η απόσταση, Αναστασία μου! Διαφορετικά θα είχες μεσημεριανό!
      Τι να κάνω τώρα;
      Στέλνω μόνο πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Ελένη μου... καταπληκτική πατατόπιτα...αν στείλει στη Ξανθή, στείλε και προς τα δω....
    Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι καθόλου κόπος, Κική μου, να στείλω και σ΄εσένα! Εννοείται!
      Να είσαι καλά, σε ευχαριστώ.
      Καλό σου βράδυ, φιλάκια.

      Διαγραφή
  4. Πω πω πω!
    Τι ωραία υλικά είναι αυτά! Σκέτη νοστιμιά είναι αυτή η πίτα Ελενάκι!
    Και πόσο μου αρέσει που την έχεις κάνει τόσο επιμελημένη!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου Ερμιόνη, τα υλικά είναι απλά, τα τυριά κάνουν τη διαφορά και το αρωματικό.
      Πρέπει να τυλιχτεί προσεκτικά, για να μην ξεφύγει η γέμιση και καεί μέσα στο ταψί.
      Είναι πολύ εύκολη, δοκίμασέ τη, όποτε μπορέσεις, και πες μου.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  5. Από τις ωραιότερές σου πίτες νομίζω Ελένη μου, σκέτη νοστιμιά!
    Και τι όμορφη την έχεις φτιάξει!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Έλενά μου!
      Οι πίτες μου αρέσουν πολύ, οπότε ψάχνω συνδυασμούς υλικών και γεύσεων,
      Χαίρομαι που σου άρεσε, να είσαι καλά.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  6. Κι εγω θελω κοριτσια, αφηστε και τιποτα για μενα!
    Υπεροχη γεμιση Ελενη, πολυ την λιμπιστικα αυτην την πιτουλα!
    Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Μαρίνα μου, αισθάνομαι άσχημα που έφτιαξα λίγα κομμάτια-η αλήθεια είναι ότι δεν είχα περισσότερη σφολιάτα κι εδώ είναι πολύ σπάνια η φρέσκια!
      Άλλη φορά, υπόσχομαι, η γέμιση να είναι διπλή.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  7. Γεύσεις όλο αρώματα και χρώματα σε μοναδικό περιτύλιγμα!
    Εύγε Ελένη μου!

    Σε φιλώ!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Ζαμπία μου!
      Πάντα με τον καλό λόγο, το εκτιμώ πολύ!
      Τα φιλάκια σου από τα ξένα!

      Διαγραφή
  8. Τί ωραία ιδέα!!! Δεν έχω ξαναφάει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν έχεις χρόνο, δοκίμασέ τη, Πέπη! Θα σου αρέσει.
      Τρώγεται όμως φρέσκια, εξ αιτίας της σφολιάτας.
      καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  9. Όχι μόνο υπομονή, αλλά και θέληση έχουμε ..και επιθυμία και διάθεση και όρεξη και ανυπομονησία επίσης έχουμε!!!
    Ελένη μου γλυκειά, είναι δυνατόν να αντισταθεί κάποιος στη προκλητική θέα της ζουμαρισμένης φωτογραφίας???
    Είναι δυνατόν να μη λαθροκυττάξει κάποιος την πολύχρωμη γέμιση ,που από μόνη της αποτελεί κύριο γεύμα???
    Είναι δυνατόν να καταδαμάσεις τις αδιάκοπες λιγούρες που προκαλεί ο ζαλιστικός λαβύρινθος της σφολιάτας και να μην προσκυνήσεις την στριμωγμένη νοστιμιά ανάμεσα στις πτυχές της???
    Πώς να μην επιτρέψεις στο μαυροκούκι να σφηνωθεί ευγενικά,αλλά επίμονα στα δόντια και να αδιαφορείς ταυτόχρονα!
    Πώς να μην καλωσορίσεις τις γαργαλιστικές μυρωδιές που εγκαταλείπουν περίτεχνα οι πιπεριές και το βουτυρωμένο φύλλο???
    Ελένη μου,έχω γράψει πολλές φορές για την αδυναμία μου στις πίτες.Χαίρομαι όταν καινούργιες συνταγές κτυπούν την πόρτα της κουζίνας μου.Διότι γνωρίζω ότι αμέσως μετά μία νέα απόλαυση εισβάλλει στα πιάτα μας και ευχαριστεί τις καρδιές μας.Πολλά,πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ τις αγαπώ πολύ τις πίτες, φαίνεται αυτό κι από τις αναρτήσεις μου!
      Με λίγο ζυμαράκι και διαφορετική κάθε φορά γέμιση, έχουμε ένα πλήρες, νόστιμο και χορταστικό γεύμα! Λες κι ο τρόπος είναι μαγικός. Τα αρώματα από την κουζίνα μας είναι ακαταμάχητα!
      Να είσαι καλά, Φωτεινή μου, για όλες αυτές τις παραστατικές περιγραφές, με τις οποίες συνοδεύεις τις αναρτήσεις μου! Το εκτιμώ πάρα πολύ!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  10. Ελενάκι μου τι φανταστική πίτα είναι αυτή;;;Με έχεις ξεσηκώσει!Νομίζω πως είναι απο τις πιο νόστιμες και πιο ωραίες πίτες!!!Μπράβο!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ, Ελένη μου, είναι πανεύκολη, να τη δοκιμάσεις.
      Πράγματι νόστιμη και αρωματική, το θυμάρι δένει υπέροχα.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  11. Αχ και είναι και πολύ δύσκολη ώρα που τη βλέπω!!!!!!!!!!!!!
    Είναι απολαυστική!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να κάνω, Λίλα μου, πες μου τι να κάνω!
      Πάντως δεν την ανέβασα για για να σας προβληματίσω!
      Καλό Σ/Κ, φιλάκια!

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα Ελένη μου καλή.
    Κι΄εγώ απόψε σε σφολιάτα "ξέσπασα" μετά από αποχή 3 ημερών! Ν' ανταλλάξουμε κομμάτια μιας και η δικιά σου φαίνεται καταπληκτικά νόστιμη :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Πηνελόπη μου!
      Ένα φύλλο σφολιάτας, νομίζω, πρέπει να υπάρχει στο σπίτι, είναι σωτήρια λύση. Με λίγα υλικά μπορούμε να φτιάξουμε μια νοστιμότατη και ροδοψημένη πιτούλα. Καμία αντίρρηση να ανταλλάξουμε κομμάτια από τις δημιουργίες μας! Και το δικό σου "πράσινο" κέικ έχει πάρα πολύ ωραία υλικά!
      Καλό Σ/Κ. Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  13. Μεγάλη ομορφιά οι πιτούλες σου, Ελένη μου, δεν έχω τι άλλο να πω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Μάρθα μου, μου φτιάχνεις τη μέρα μου!
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  14. Πολύ νόστιμη φαίνεται και πολύ χρωματιστή,ωραία πιτα!!!!!! καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Neli! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Καλή σου μέρα και καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  15. Ελένη μου, τι ομορφιές είναι αυτές!!!! Πολύ ενδιαφέροιυσα γέμιση! Θα την δοκιμάσω και θα σου πω τη γνώμη μου!Καλό βράδυ!

    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Αγγελική μου!
      Και σ' εμάς άρεσε η γέμιση. Να βρείς μόνο καλή σφολιάτα που, όταν ψηθεί, να παραμείνει αφράτη. Εδώ δεν συνηθίζουν να φέρνουν καλή.
      Αν τη θέλεις περισσότερο ψημένη, να την αφήσεις "μπαστουνάκι".
      Περιμένω τις εντυπώσεις σου.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή