Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

Αρωματική Μαρμελάδα με Εσπεριδοειδή, Μήλα και Κυδώνια - Flavored Marmalade with Citrus, Apples and Quinces

Τι κάνειςτα διάφορα βιολογικά φρούτα που σου χάρισαν για να διατηρήσεις αρκετό καιρό το άρωμα και την υπέροχη γεύση τους; Δεν τα αφήνεις βέβαια να χαλάσουν, αν δεν προλαβαίνεις να τα καταναλώσεις έγκαιρα, αλλά τα αξιοποιείς, ετοιμάζοντας μια υπέροχη μαρμελάδα, την πιο αρωματική που μπορείς να φανταστείς!
Με εξισορροπημένη γεύση, με φανταστικό χρώμα και αρώματα για πολύ εκλεπτυσμένους ουρανίσκους!
Θα την απολαμβάνεις κάθε πρωί πάνω σε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού, μέσα σε τραγανά κρουασάν ή πάνω σε μια τάρτα και θα γεμίζει το στόμα σου αρώματα! Δοκιμάστε τη!Τα Υλικά

3μέτρια πορτοκάλια
3 περγαμόντα
3 λεμόνια με χονδρή φλοίδα
3 μέτρια κυδώνια
3 μήλα πράσινα
Ο χυμός ½ λεμονιού
Ζάχαρη
650 ml νερό


Οδηγίες
Πλένουμε καλά όλα τα φρούτα και τα σκουπίζουμε. 
Αφαιρούμε μία μικρή φετούλα από τους δύο πόλους των εσπεριδοειδών και ξύνουμε ελαφρά σε λεπτό τρίφτη τη φλοίδα τους (προαιρετικά).

Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα μήλα και ζυγίζουμε όλα τα φρούτα. Αφήνουμε τα κυδώνια και τα μήλα να περιμένουν μέσα σ΄ένα μπολ με νερό και το χυμό ½ λεμονιού.Βάζουμε τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα περγαμόντα μέσα σε μία βαθιά κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε, μέχρι ν΄αρχίσει η φλοίδα τους να μαλακώνει.
Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε μέσα σ΄ένα πυρέξ και τ’ αφήνουμε, μέχρι να κατέβει λίγο η θερμοκρασία τους.

Κατόπιν τα χωρίζουμε στη μέση, αφαιρούμε τους σπόρους και τις σκληρές ίνες και τα αλέθουμε στο μπλέντερ. Διευκολύνουμε την άλεση των φρούτων προσθέτοντας λίγο νερό από τη συνολική ποσότητα που απαιτεί η συνταγή.


Τρίβουμε τα μήλα και τα κυδώνια σε χονδρό τρίφτη και βάζουμε όλα τα φρούτα μέσα σε μια βαθιά ανοξείδωτη κατσαρόλα.
Προσθέτουμε ίση ποσότητα ζάχαρης με το βάρος τους και το υπόλοιπο νερό.

Βράζουμε τη μαρμελάδα πάνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, έως ότου δέσει. (Κατά τη διάρκεια του βρασμού ανακατεύουμε προσεκτικά, για πιτσιλίζει και θα καούμε).
Όταν η μαρμελάδα γίνει διαυγής και παχύρευστη, είναι έτοιμη.Μοιράζουμε την καυτή μαρμελάδα μέσα σε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε καλά με το καπάκι τους και τα αφήνουμε ανάποδα, μέχρι να κρυώσουν. Τότε είναι έτοιμα για αποθήκευση.
 Όταν ανοίξουμε ένα βάζο, μέχρι να καταναλωθεί, το διατηρούμε στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία!

 
Σημειώσεις
  • Η μαρμελάδα αυτή είναι παχύρρευστη, ετοιμάζεται γρήγορα και περιέχει μικρά κομμάτια από τη φλοίδα των φρούτων.
  • Μην χρησιμοποιήσετε δυνατή φωτιά, γιατί μπορεί να “πιάσει” στη βάση της κατσαρόλας.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λιγότερη ποσότητα ζάχαρης, όπως εγώ: στα 2 κιλά φρούτα έβαλα 1700γραμ. καστανή κρυσταλλική ζάχαρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου