Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017

Χταπόδι στο Φούρνο Τυλιγμένο στη Λαδόκολλα – Octopus in the Oven Wrapped in Parchment Paper

Το χταπόδι αλλιώς το πρωτοδοκιμάσαμε στο σπίτι της φίλης Μαρίας Β. μαζί με άλλα θαλασσινά, ομολογουμένως εξαιρετικά μαγειρευμένα! Ήταν ένα υπέροχο μεζεδάκι, μαλακό, αρωματικό, πεντανόστιμο που το απολαύσαμε!

Το έφτιαξα κι εγώ κατά προτροπή της και είδα ότι ετοιμάζεται πανεύκολα και το αποτέλεσμα ήταν γευστικότατο. Το άφησα να σιγοψηθεί  στο φούρνο, προστατευμένο, και να αναμειχθεί με τα αρωματικά που το συνόδευαν. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό! Δοκιμάστε το κι εσείς, αν σας αρέσουν πολύ τα θαλασσινά!




Τα Υλικά
(Για 4 άτομα )

Για τη Μαρινάδα
1 φλιτζανάκι ελλ. καφέ κόκκινο κρασί
1 φλιτζανάκι ελλ. καφέ ξύδι μπαλσάμικο
4 κ. σ. ελαιόλαδο
½ κ. γλ. σούμακ

Για το Χταπόδι
1 κιλό φρέσκο χταπόδι, χτυπημένο πολύ καλά, καθαρισμένο και πολύ καλά πλυμένο
1 σκελίδα σκόρδο με το περίβλημά της
1 κ. γλ. πολύχρωμο πιπέρι
2 φύλλα δάφνης
5-6 αποξηραμένα φύλλα κάρυ

Για το Φούρνο
2 κομμάτια λαδόκολλας
2 κομμάτια αλουμινόχαρτο

Για το Σερβίρισμα
Λίγο ελαιόλαδο και μπαλσάμικο
Φύλλα δάφνης


Οδηγίες


Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι και το αφήνουμε να στραγγίσει.

Αναμειγνύουμε τα υλικά της μαρινάδας μέσα σ΄ένα μπολ, προσθέτουμε το χταπόδι και το γυρίζουμε απ’ όλες τις πλευρές για να καλυφθεί από τη μαρινάδα. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για δύο ώρες.







Τοποθετούμε πάνω σ΄ένα δίσκο σταυρωτά τις λαδόκολλες. Βγάζουμε το χταπόδι από τη μαρινάδα, χωρίς να το στραγγίξουμε, και το βάζουμε πάνω στις λαδόκολλες.









Προσθέτουμε το πιπέρι, τη δάφνη, το σκόρδο και το κάρυ.
Τυλίγουμε το χταπόδι καλά σε πακετάκι  και μετά το τυλίγουμε πάλι με τα φύλλα αλουμινόχαρτου.








Το τοποθετούμε  μέσα σε ένα ταψί και το ψήνουμε στο φούρνο στους 180º C για περίπου μιάμιση ώρα (ανάλογα με το φούρνο). 
Στο διάστημα αυτό δεν ανοίγουμε καθόλου το αλουμινόχαρτο ή τις λαδόκολλες, γιατί το χταπόδι πρέπει να ψηθεί με τα υγρά του.





Όταν περάσει η μιάμιση ώρα, τρυπάμε το χταπόδι με ένα μαχαίρι, χωρίς να το ξετυλίξουμε. Εάν είναι μαλακό, τότε είναι έτοιμο. Διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμα.


Όταν ψηθεί, ανοίγουμε το πακέτο και σερβίρουμε το χταπόδι ζεστό, ολόκληρο, ραντισμένο με λίγο ωμό ελαιόλαδο και μπαλσάμικο. Χρησιμοποιούμε και μικρή ποσότητα των υγρών που έβγαλε κατά το ψήσιμο. Το τεμαχίζουμε στο τραπέζι.


Καλή όρεξη!


Λίγα λόγια ακόμα
  • Ο χρόνος ψησίματος του χταποδιού εξαρτάται από το πόσο καλά είναι χτυπημένο και έχει μαλακώσει.
  • Στο ψαράδικο μου είπαν ότι για κάθε κιλό χταποδιού απαιτείται μία ώρα ψησίματος. Εγώ πάντως χρειάστηκα παραπάνω και έγινε εξαιρετικό.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου