Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Ριζότο με Γαρίδες - Ρisotto with Shrimps

Ένα πολύ γευστικό, εύκολο και πλήρες διατροφικά πιάτο! Εάν δεν χρησιμοποιήσουμε βούτυρο αλλά λίγο ωμό ελαιόλαδο, το πιάτο μας γίνεται νηστίσιμο, απόλυτα υγιεινό και συνδυάζει γεύση και εξαιρετική εμφάνιση.

Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε μαζί με το ρύζι λίγα αποξηραμένα μανιτάρια και στο τέλος να το ραντίσουμε με λίγες σταγόνες λάδι τρούφας. Θα αποκτήσει εξαιρετικό άρωμα και ξεχωριστή γεύση!
Η επιλογή δική σας!








Τα Υλικά

½ κιλό γαρίδες καθαρισμένες από κεφάλια, κελύφη και το εντεράκι της πλάτης ( κατά προτίμηση φρέσκιες)
1 φλιτζάνι ρύζι αρμπόριο
4 φλιτζάνια ζωμός από γαρίδες ή από λαχανικά
1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 κ. σ. ελαιόλαδο
100 ml λευκό κρασί
50 ml χυμός τομάτας
½ κ. γλ. γλυκιά πάπρικα
2 κ. σ. φρέσκο βούτυρο ή ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες

Για το Ζωμό

Σοτάρουμε τα κεφάλια και τα κελύφη των γαρίδων με 1 κ. σ. ελαιόλαδο, μέχρι να κοκκινίσουν. Προσθέτουμε ένα μικρό, ξηρό κρεμμύδι, 1 φύλλο δάφνης και ένα μπαστουνάκι σέλερι, 1 λίτρο νερό και βράζουμε για 20 λεπτά.
Σουρώνουμε το ζωμό, πιέζοντας τα υλικά του, για να βγάλουν όσο το δυνατό περισσότερη ουσία. Κρατάμε μερικά κεφάλια, για να στολίσουμε τα πιάτα. Διατηρούμε το ζωμό ζεστό.

Το Ριζότο





Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μοσχομυρίσει και να γυαλίσει.











Εν συνεχεία, ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε, μέχρι ν΄ασπρίσει.













Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.












Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και μια ποσότητα από το ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς.
Αφήνουμε να βράσει το ρύζι, για ν’ απορροφήσει τα υγρά.





Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό με μία κουτάλα και ν΄ανακατεύουμε.
Η ποσότητα του ζωμού που θα χρειαστούμε είναι περίπου 4 φλιτζάνια και θα πρέπει κάθε φορά να προσθέτουμε τόση ποσότητα, ώστε να καλύπτει το ρύζι.






Μόλις το ρύζι αρχίζει να χυλώνει, προσθέτουμε τις γαρίδες (περίπου 3 λεπτά, πριν το τέλος), ανακατεύουμε και τις αφήνουμε να βράσουν. Θα δούμε ν΄αλλάζουν χρώμα και να γίνονται ροζ. Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε, εάν χρειάζεται.




Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, φροντίζοντας να μην είναι στεγνό το ριζότο. Προσθέτουμε το βούτυρο και σερβίρουμε αμέσως.


Στολίζουμε τα πιάτα με μερικά βρασμένα κεφάλια γαρίδων!


Καλή όρεξη! 

1 σχόλιο:

  1. ψαρογατα δεν ειμαι.ομως θα μπορουσα καθε μερα να τρωω γαριδες.με ολους τους τροπους.και αυτη ειναι μια πολυ ωραια ιδεα.να ειστε καλα.και μια θερμη παρακληση.μηπως μπορειτε να διορθωσετε το μεγεθος της γραμματοσειρας;ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή