Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Κέικ με Χαρουπόμελο – Cake with Carob Syrup

"Μια φορά κι ένα καιρό" οι νοικοκυρές δεν χρησιμοποιούσαν αντικολλητικές φόρμες για κέικ, ούτε σιλικόνης, ούτε χάρτινες μιας χρήσεως αλλά κάτι πανέμορφες αλουμίνιου που έψηναν υπέροχα, φουσκωτά και λαχταριστά κέικ. 
Η μητέρα μου, θυμάμαι, σε μια τέτοια φόρμα μας έφτιαχνε το κέικ marble που ήταν τότε της μόδας! Κι εμείς το απολαμβάναμε, μοιρασμένο ακριβοδίκαια φετάκι-φετάκι, όπως τα δημιουργούσε η φόρμα!

Σήμερα –δυστυχώς- είναι δύσκολο να βρει κάποιος μια τέτοια φόρμα! Το καλοκαίρι όμως που μας πέρασε στάθηκα τυχερή και βρήκα μια τέτοια φόρμα σ’ ένα επαρχιακό υπαίθριο παζάρι! Χαράς ευαγγέλια!

Σ΄αυτή την παλιομοδίτικη φόρμα έψησα αυτό το πανεύκολο, υγιεινό και νοστιμότατο κέικ που προέκυψε από πειραματισμούς μου. 
Η αρχική συνταγή, παλιά οικογενειακή, τροποποιήθηκε, αφαιρέθηκε εντελώς η ζάχαρη και προστέθηκαν κάποια επί πλέον υλικά. Το αποτέλεσμα εξαιρετικό! Ένα κέικ αφράτο, ζουμερό και νοστιμότατο! 
Με πολλή αγάπη δικό σας!








Τα Υλικά

100 ml ελαιόλαδο
100 ml χαρουπόμελο
100 ml ανθρακούχο νέρό με μαστίχα (μαστιχόνερο, Mastiqua)
150 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
2 κ. σ. σπιτική μαρμελάδα εσπεριδοειδών
1 κ. γλ. τριμμένη κανέλα
½ κ. γλ. μαγειρική σόδα
1 κ. γλ. baking powder
⅓ κ. γλ. αλάτι
300γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
½ φλιτζάνι τριμμένα καρύδια
5 αποξηραμένοι χουρμάδες, ψιλοκομμένοι

 Για τη Φόρμα
Λίγο ελαιόλαδο
1 κ. σ. κακάο σκόνη

Έξτρα
Λίγη ζάχαρη άχνη


Οδηγίες

Αλείφουμε τη φόρμα για κέικ με λίγο ελαιόλαδο και την πασπαλίζουμε με το κακάο.
Κοσκινίζουμε και αναμειγνύουμε το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι.





Μέσα σ΄ένα μπολ αναμειγνύουμε τα υγρά υλικά, εκτός από το χυμό, την κανέλα και τη μαρμελάδα.
Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε.












Μέσα στο μπολ των υγρών ρίχνουμε το μισό αλεύρι, τις σταφίδες, τα καρύδια και τους χουρμάδες. Ανακατεύουμε καλά. 














Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.















Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ μέσα στην έτοιμη φόρμα.







Ψήνουμε στους 170º C στον αέρα για περίπου 50 λεπτά. Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι, εάν έχει ψηθεί.
Όταν το κέικ είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε μέσα στη φόρμα για δέκα λεπτά και μετά το ξεφορμάρουμε πάνω σε συρμάτινη βάση.




Το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη!





Καλή επιτυχία!

2 σχόλια:

  1. Πρέπει να είναι υπέροχο Ελένη μου!! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελευταίως Ελένη μου έχει γίνει πολύς λόγος γι' τις φόρμες του παλιού καιρού. Τελικά ο χρόνος μας γυρίζει πίσω...όσο και να μην το θέλουμε :-))
    Ωραίο κέικ μοσχομυριστό έκανες!
    Αλλά θα σταθώ και σ' αυτό το καταπληκτικό ανθρακούχο νερό με το άρωμα της μαστίχας. Νομίζω πως είναι από τα πιο ωραία δροσιστικά αναψυκτικά (ειδικά για το καλοκαίρι...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή