Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

Χορτόπιτα με Σπιτικό Φύλλο από Αλεύρι Ζέας

Σε όλους τους πειραματισμούς μου για χειροποίητο, σπιτικό φύλλο είχα χρησιμοποιήσει αλεύρι από σιτάρι, μαλακό και σκληρό, ανάμεικτο. Δεν μπορώ ότι δεν ήσαν επιτυχείς αλλά λίγο με είχαν δυσκολεύσει.

Όμως ας είναι καλά η φίλη η Νία που με ενθάρρυνε να δοκιμάσω το αλεύρι Ζέας, το λευκό όχι το ολικής, μιας και το χρησιμοποιώ στην παρασκευή ψωμιού.

Έφτιαξα, λοιπόν, ένα πολύ εύπλαστο και απαλό ζυμαράκι που ανοίχτηκε μια χαρά σε έξι (παρακαλώ!) φύλλα! Απήλαυσα το άνοιγμα και το αποτέλεσμα, όπως απήλαυσαν και την πίτα, όσοι τη δοκίμασαν! Το φύλλο έγινε αρκετά λεπτό και, όταν ψήθηκε, τραγανό, νόστιμο και “κράτησε” πολύ καλά τη γέμιση της πίτας!

Δοκιμάστε κι εσείς αυτό το υπέροχο φύλλο που, αν και έχει χαμηλά ποσοστά γλουτένης, είναι εξίσου νόστιμο με τα παραδοσιακά!




 Τα Υλικά
(Για ταψί 36 εκ.)

Για την Πίτα

6 σπιτικά φύλλα
100ml ελαιόλαδο
2 κ. σ. σουσάμι λευκό ή μαύρο

Για το Φύλλο

400γραμ. αλεύρι Ζέας, κοσκινισμένο
200γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κ. γλ. αλάτι θαλασσινό
4 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. ξύδι (κατά προτίμηση λευκό)
Χλιαρό νερό, όσο πάρει
1 φλιτζάνι νισεστές για το άνοιγμα των φύλλων

Για τη Γέμιση

1 ματσάκι καυκαλίθρες
1 ματσάκι μυρώνια
1 ματσάκι λάπατα
½ ματσάκι σέσκλα
½ ματσάκι άνηθος ή μάραθος
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 άγρια πράσα
1 ήμερο πράσο, κομμένο σε ροδέλες
Αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι
200γραμ. φέτα κατσικίσια, θρυμματισμένη
2 κ. σ. χονδρό σιμιγδάλι ή καλαμποκάλευρο

Οδηγίες

Ρίχνουμε τα αλεύρια μέσα σε μια λεκάνη, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Κάνουμε στο κέντρο μία λακουβίτσα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι και λίγο νερό. Με κυκλικές κινήσεις αρχίζουμε να δημιουργούμε μία ζύμη, προσθέτοντας λίγο-λίγο το νερό, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη απαλή και εύπλαστη.



Βάζουμε τη ζύμη πάνω στον πάγκο εργασίας και τη διπλώνουμε συνεχώς, πιέζοντάς τη για να αποκτήσει ελαστικότητα.
Όταν γίνει απαλή, σχηματίζουμε ένα κορδόνι, το οποίο χωρίζουμε σε έξι μπαλάκια. Αφού τα πλάσουμε ένα-ένα λίγο με την παλάμη μας, τα βάζουμε μέσα σε αλευρωμένο μπολ, τα σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστούν για περισσότερο από μία ώρα.






Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε, πλένουμε καλά και στραγγίζουμε τα χόρτα.
Τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε μέσα σε μία λεκάνη, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τα κοτσάνια τους.







Εν συνεχεία τα αλατίζουμε, τα τρίβουμε με τα χέρια μας και τα στύβουμε.
Τα στυμμένα χόρτα τα βάζουμε μέσα σε άλλο μπολ. Θα δούμε ότι ο αρχικός τους όγκος έχει μειωθεί σχεδόν κατά το ⅓.
Προσθέτουμε και τη θρυμματισμένη τη φέτα, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.





Τοποθετούμε στην επιφάνεια εργασίας ή σ΄ ένα φύλλο σιλικόνης, ένα μπαλάκι ζύμης, το πασπαλίζουμε με νισεστέ και σιγά-σιγά με τη βοήθεια λεπτού πλάστη το ανοίγουμε σε φύλλο. Γίνεται αρκετά λεπτό και δεν πειράζει, αν σχιστεί λίγο. Στο άνοιγμα μας διευκολύνει ο νισεστές.





Λαδώνουμε το ταψί μας, τυλίγουμε το φύλλο στον πλάστη και το απλώνουμε στο ταψί, αφήνοντάς το προεξέχει περιμετρικά. Το λαδώνουμε.
Ανοίγουμε και άλλα δύο φύλλα και τα τοποθετούμε πάνω από το πρώτο ζαρωμένα και λαδωμένα.
Πάνω από το τρίτο φύλλο απλώνουμε τη μισή ποσότητα γέμισης και πασπαλίζουμε με μία κουταλιά σιμιγδάλι.




Καλύπτουμε με ένα τέταρτο φύλλο λαδωμένο. Προσθέτουμε και την υπόλοιπη γέμιση και πασπαλίζουμε με μία κουταλιά σιμιγδάλι.
Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες του πρώτου φύλλου και τις λαδώνουμε.
Σκεπάζουμε την πίτα με άλλα δύο φύλλα (το πέμπτο ζαρωμένο και το έκτο απλωτό) λαδωμένα.









Χαράσσουμε την πίτα σε τετράγωνα, τη ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγο νερό και την πασπαλίζουμε με σουσάμι.









Την ψήνουμε στους 170º C στον αέρα για περίπου μία ώρα.
Όταν ροδίσει είναι έτοιμη!
Την ξεφουρνίζουμε και περιμένουμε να κρυώσει λίγο, πριν την κόψουμε.





Είναι εξαιρετική με τραγανό φύλλο και την επομένη ημέρα.



Καλή επιτυχία!



Λίγα Λόγια ακόμα
  •  Τα αλεύρια που χρησιμοποίησα.
  • Η πίτα αυτή μπορεί να γίνει και νηστίσιμη, εάν παραλείψετε τη φέτα.
  • Για τις αρχάριες που διστάζουν να πειραματιστούν με το άνοιγμα φύλλου,  προτείνω να παρακολουθήσουν αυτό εδώ το κατατοπιστικό βίντεο της φίλης Ξανθής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου