Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2017

Ελαφριά Πατατόσουπα Βελουτέ

Μια σούπα με βελούδινη υφή, γευστική και πολύ χορταστική, ιδανική για τις κρύες ημέρες, σαν τη σημερινή.
Ο κλασικός συνδυασμός πατάτας και πράσου ενισχύεται με ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών, γιαούρτι ή ελάχιστο μπέικον και αρωματίζεται με φρέσκο κόλιανδρο ή θυμάρι. 
Έτσι γίνεται μια σούπα υπέροχη που μπορούμε να τη σερβιρίρουμε σαν πρώτο πιάτο, ακόμα και σαν κυρίως. Δοκιμάστε τη!




Τα Υλικά
(Για 4-5 μερίδες)

½ κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια
2 μικρά ξηρά κρεμμύδια, χονδροκομμένα
3 πράσα χονδροκομμένα, μόνο το άσπρο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
2 κλωναράκια σέλινο, ολόκληρα
50 ml ελαιόλαδο
1 lt ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το Σερβίρισμα

Μερικά κλωναράκια φρέσκου κόλιανδρου ή μαϊντανού, ψιλοκομμένα, ή φρέσκο θυμάρι
200γραμ. στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες
2 φέτες φρυγανισμένου ψωμιού, κομμένες σε κυβάκια (κρουτόν)

Οδηγίες




Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα και μαραίνουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα και το σκόρδο.











Εν συνεχεία προσθέτουμε τις πατάτες και το σέλινο και σοτάρουμε κι αυτά για λίγα λεπτά.








Προσθέτουμε το ζωμό, ζεστό, το σέλινο, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε τα λαχανικά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά.
Όταν τα λαχανικά είναι έτοιμα, αφαιρούμε το σέλινο και πολτοποιούμε τη σούπα με το ραβδομπλέντερ.




Σερβίρετε τη σούπα σε μπολ, ζεστή, προσθέτουμε μία κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι και κρουτόν ή ψιλοκομμένο κόλιανδρο.




Προαιρετικά

Σε ένα τηγανάκι ροδίζουμε 3 φέτες μπέικον και τις ψιλοκόβουμε.
Στο ίδιο σκεύος ροδίζουμε και τα κυβάκια του ψωμιού, ανακατεύοντάς τα, μέχρι να απορροφήσουν το λίπος του μπέικον.
Προσθέτουμε μπέικον και κρουτόν στη σούπα.



Καλή όρεξη! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου