Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Πατάτες Ψητές Γεμιστές

Ένα υπέροχο ορεκτικό, εμφανίσιμο και νοστιμότατο, ιδανικό για ένα εορταστικό ή Κυριακάτικο τραπέζι που αντικαθιστά τις συνηθισμένες ψητές πατάτες σε αλουμινόχαρτο ή ακόμα και ένα σουφλέ πατάτας.
Δεν περιέχουν βούτυρο ή κρέμα γάλακτος.

Επειδή οι πατάτες είναι προψημένες ή προβρασμένες ετοιμάζεται πολύ γρήγορα. Μπορούν να σερβιριστούν και μόνες τους και να συνοδευτούν από μία φρέσκια σαλάτα εποχής! Δοκιμάστε τις!






Τα Υλικά

4 μεγάλες πατάτες, ψημένες ή βρασμένες με τη φλοίδα
50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
150γραμ. τυρί Mascarpone
1 αυγό
4 φέτες ζαμπόν καπνιστό με κρούστα πιπεριών
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 κ. σ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα


Οδηγίες

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες, τις τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε, μέχρι να μαλακώσουν (περίπου για μία ώρα ).
Εναλλακτικά, τις βράζουμε με τη φλοίδα σε αλατισμένο νερό, χωρίς να τις παραβράσουμε και τις στραγγίζουμε.
Τις αφήνουμε λίγο να κατέβη η θερμοκρασία τους και πολύ προσεκτικά αφαιρούμε τη φλοίδα τους.






Εν συνεχεία, με ένα μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος και αφαιρούμε ένα οβάλ κομμάτι. Προσεκτικά με ένα κουταλάκι αδειάζουμε το εσωτερικό κάθε πατάτας, αφήνοντας 2 εκ. πάχος.









Βάζουμε μέσα σ΄ένα μπολ το εσωτερικό από τις πατάτες, το τυρί κρέμα, το αυγό, αλάτι και πιπέρι και 3κ. σ. ελαιόλαδο. Χτυπάμε τα υλικά με το ραβδομπλέντερ και φτιάχνουμε πουρέ.












Προσθέτουμε και το αλλαντικό και ανακατεύουμε. Με ένα πινελάκι αλείφουμε με ελαιόλαδο τις πατάτες, εσωτερικά και εξωτερικά και τις αλατίζουμε.















Γεμίζουμε τις πατάτες με το μείγμα του πουρέ και τελειώνουμε με μία κουταλιά τριμμένη κεφαλογραβιέρα. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.







Βάζουμε τις πατάτες μέσα σ΄ένα ταψάκι και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C στον αέρα, να ροδίσει η επιφάνειά τους.


Τις σερβίρουμε ζεστές.


Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου