Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Μια Αφράτη Τυρόπιτα με Αλλαντικά

Καιρό έχω να σας προτείνω μια πίτα, εύκολη και νοστιμότατη!
Δική σας, λοιπόν, μία αφράτη, χορταστική και εξαιρετική τυρόπιτα, με γεύση που θυμίζει εκείνη της πίτσας!

Εκτός από τα προτεινόμενα τυριά, στη γέμισή της μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα που μας έχουν απομείνει στο ψυγείο μας, αρκεί να μην είναι πολύ αλμυρά. Εάν σας αρέσει η έντονη παρουσία της πιπεριάς, τότε αντικαταστήστε την πιπεριά Φλωρίνης με μία ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά κέρατο.

Η πίτα αυτή έχει και ένα μυστικό: για να διατηρηθεί αφράτη, δεν πρέπει να πιεστούν καθόλου τα φύλλα της, για να διατηρηθεί ο αέρας ανάμεσά τους. Δοκιμάστε τη!






Τα Υλικά

1 πακέτο φύλλο χωριάτικο (Ψαχνών)
120 ml ελαιόλαδο
2 κ. σ. στραγγιστό γιαούρτι
2 κ. σ. σουσάμι

Γέμιση
2 φλιτζάνια τυρί φέτα, θρυμματισμένη
1 φλιτζάνι ανθότυρο, θρυμματισμένο
1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
1 ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα αλλαντικά, κατά προτίμηση καπνιστά
3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά 
300 ml γάλα φρέσκο με 3,5% λιπαρά
3 κ. σ. σιμιγδάλι ψιλό
1 ψητή πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
10 λιαστές τομάτες σε ελαιόλαδο, ψιλοκομμένες
1 ½  κ. σ. αποξηραμένος δυόσμος
2 κ. σ. κέτσαπ
Ελάχιστο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Οδηγίες







Μέσα σ΄ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης με 40 ml ελαιόλαδο.












Λαδώνουμε ένα πυρέξ ή ένα ταψί και στρώνουμε δύο φύλλα, έτσι ώστε να προεξέχουν δεξιά και αριστερά.












Προσθέτουμε ενάμισι φύλλο κομματιασμένο και λαδωμένο και ρίχνουμε από πάνω τη μισή γέμιση.










Συνεχίζουμε με ενάμισι φύλλο κομματιασμένο και λαδωμένο και προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση.
Καλύπτουμε με ένα ακόμα φύλλο κομματιασμένο και λαδωμένο.






Διπλώνουμε προς τα μέσα και λαδώνουμε τα φύλλα που προεξέχουν. Προσοχή, δεν πιέζουμε καθόλου τα φύλλα!
Καλύπτουμε την πίτα με ένα άλλο φύλλο (το έβδομο).





Χτυπάμε μέσα σ΄ένα μικρό μπολ το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το γιαούρτι και αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας.
Την κόβουμε σε κομμάτια, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και την πασπαλίζουμε με σουσάμι.






Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C στον αέρα για περίπου μία ώρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της και να ξεκολλήσει από τα πλαϊνά του ταψιού.





Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου