Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017

Ψωμί Γεμιστό με Ελιές, Φέτα και Λιαστές Τομάτες

Τα σπιτικά ψωμί είναι μοναδικά! Εμείς τα αγαπάμε πολύ και έχουμε παύσει χρόνια τώρα να αγοράζουμε τα έτοιμα.
Γνωρίζω ότι πολλές φίλες διστάζουν να ζυμώσουν, γιατί θεωρούν την όλη διαδικασία αρκετά κουραστική. Κι όμως δεν είναι. Το ζύμωμα θέλει εξάσκηση, λίγη υπομονή και το επιθυμητό αποτέλεσμα θα έρθει.
Το κατάλληλο αλεύρι και η μαγιά θα βοηθήσουν σ΄αυτό.

Μικρές ποσότητες για αρχή, το μίξερ με το γάντζο και όλα θα γίνουν τέλεια.
Δεν θα το πιστεύετε πόσο νόστιμο θα είναι το ψωμί που φτιάξατε με τα χεράκια σας! Αν το ζυμώσετε με τα χέρια σας, “100 γροθιές”, όπως λέει και η Ελένη Ψυχούλη, είναι υπέρ αρκετές!

Ακόμα και μία αρχάρια μπορεί να ζυμώσει αυτό το γεμιστό ψωμί που σας προτείνω. Προσοχή μόνο στη θερμοκρασία του νερού και την ποσότητά του. Το ψωμί θα γίνει υπέροχο, θα βγει από το φούρνο ευωδιαστό, νόστιμο και πολύ υγιεινό, ένα ιδανικότατο και πλήρες κολατσιό. Δοκιμάστε το!







Τα Υλικά
(Για 2 μικρά ψωμιά)

100ml χλιαρό νερό
1 ½ κ. γλ. ξηρή μαγιά
1 κ. γλ. ζάχαρη

300γραμ. αλεύρι σκληρό
200γραμ. αλεύρι ολικής αλέσεως
200ml χλιαρό νερό
½ κ. γλ. αλάτι
3 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κ. σ. σουσάμι
1 κομμάτι λαδόκολλας

Για τη Γέμιση
12 ελιές θρούμπες, τύπου Θάσου, χωρίς κουκούτσια και ψιλοκομμένες
8 λιαστές ελιές, διατηρημένες σε λάδι, ψιλοκομμένες
150γραμ. φέτα σκληρή
1 κ. γλ. αποξηραμένο θυμάρι
2 κ. σ. ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες




Ενεργοποιούμε τη μαγιά. Τη διαλύουμε μαζί με τη ζάχαρη μέσα σε 100ml χλιαρό νερό. Όταν παρουσιαστούν φυσαλίδες στην επιφάνειά της, είναι έτοιμη.











Μέσα σ΄ένα μπολ αναμειγνύουμε τα αλεύρια με το αλάτι.
Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το ελαιόλαδο και το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε στο μίξερ ή με το χέρι, μέχρι να έχουμε μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για να διπλασιαστεί.






Ετοιμάζουμε τη γέμιση και ανακατεύουμε καλά τα υλικά. 
Όταν η ζύμη φουσκώσει, την πιέζουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια. Κάθε κομμάτι το πλάθουμε κορδόνι και το πλαταίνουμε με την παλάμη μας. 
Τοποθετούμε μισή γέμιση κατά μήκος σε κάθε κορδόνι, βρέχουμε τις άκρες, διπλώνουμε και σχηματίζουμε κουλούρα.







Τοποθετούμε τις κουλούρες μέσα σε ελαφρά λαδωμένο ρηχό ταψί ή στρωμένο με λαδόκολλα πασπαλισμένη με λίγο αλεύρι και τις αφήνουμε να ανέβουν πάλι.











Όταν είναι έτοιμες, ραντίζουμε με νερό την επιφάνειά τους και πασπαλίζουμε με σουσάμι.










Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C στον αέρα για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Όταν ψηθούν, τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν, χωρίς να τις σκεπάσουμε. 


Οι κουλούρες είναι έτοιμες για κατανάλωση.

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου