Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014

Σπιτικά Πεϊνιρλί

Αγαπημένα μικρών και μεγάλων! Τυρένια ψωμάκια ιδανικά για πρωινό, πλούσια και λαχταριστά, αλλά και κατάλληλα για ένα χορταστικό κολατσιό. Η ζύμη τους είναι αφράτη και απαλή, ταιριάζει υπέροχα και αναδεικνύει τη νοστιμιά του ψημένου τυριού που πρωταγωνιστεί.
Διαλέγουμε τυριά που λιώνουν, με απαλή γεύση για κλασικά πεϊνιρλί.
Μπορούμε όμως να προσθέσουμε και πικάντικα τυριά, αλλαντικά ή μπαχαρικά και αρωματικά χόρτα της αρεσκείας μας. Δοκιμάστε τα, όπως σας αρέσουν!


Τα Υλικά

Για τη Ζύμη
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
3 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα

Για τη Γέμιση
150γραμ. τριμμένη μοτσαρέλα
150γραμ. τριμμένο κασέρι
1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο

Οδηγίες


Σε ένα μικρό μπολάκι διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε και δύο κουταλιές αλεύρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να ενεργοποιηθεί. Όταν στην επιφάνειά της δημιουργηθούν φυσαλίδες είναι έτοιμη.






Αφαιρούμε τη μεμβράνη και προσθέτουμε ένα φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, το αλάτι, την πάπρικα και το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να αποκτήσουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.




Μεταφέρουμε το ζυμάρι στον πάγκο της κουζίνας και το πιέζουμε και το διπλώνουμε συνεχώς για μερικά λεπτά
Ενώ πλάθουμε το ζυμάρι, το ραντίζουμε με λίγο χλιαρό νερό.
Το βάζουμε πάλι μέσα στο μπολ, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.




Εν τω μεταξύ τρίβουμε και αναμειγνύουμε τα τυριά.

Μόλις φουσκώσει το ζυμάρι, το ζυμώνουμε πάλι για λίγο και το χωρίζουμε σε 10 ή 12 ίσες μπαλίτσες. 
Παίρνουμε κάθε μία μπαλίτσα και την ανοίγουμε λίγο με ένα πλάστη ή με το χέρι μας. Βάζουμε στη μέση μία γεμάτη κουταλιά από το μείγμα των τυριών, σχηματίζουμε ένα τοίχο γύρω από το τυρί, κλείνουμε της άκρες και σχηματίζουμε βαρκούλα το γνωστό σχήμα του πεϊνιρλί. τα αφήνουμε για λίγο να φουσκώσουν.



Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170º C στον αέρα.
Τοποθετούμε τα πεϊνιρλί μέσα σ’ ένα ρηχό ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ή λαδόκολλα. Βάζουμε κι ένα μικρό κομματάκι βούτυρο πάνω από τη γέμιση.








Τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν, να ροδίσουν και να λιώσει το τυρί.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα απολαμβάνουμε ζεστά.








26 σχόλια:

  1. Πεϊνιρλί δε νομίζω να έχω φάει ποτέ, καιρό είναι.
    Καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα!
      Το σπιτικό είναι εξαιρετικό, γιατί τα υλικά του είναι εξαιρετικά και δεν έχει πολύ βούτυρο.
      Προτείνω μία δοκιμή!

      Διαγραφή
  2. Η ζύμη σου έγινε πολύ ωραία!!!
    Μικρά και πολύ νόστιμα μόνο με τυριά!

    Καλημέραααααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Χρυσαυγή μου!
      Με συγχωρείται που αργώ να σας απαντήσω αλλά το λαπ τοπ μου δημιουργεί προβλήματα.
      Η ζύμη είναι πολύ απαλή και αφράτη και ήδη τη δοκίμασα και σε άλλη χρήση με εξαιρετικά αποτελέσματα (η συνταγή προσεχώς).
      Φιλάκια πολλά κι από εμένα!

      Διαγραφή
  3. Μου φαίνεται ότι με την συγκεκριμένη ανάρτηση θα βάλεις πολύ κόσμο σε πειρασμό, μηδ´ εμού εξαιρουμένης.
    Πολύ λαχταριστή και ελκυστική η τελευταία φωτογραφία.
    Την καλημέρα μου και τις ευχές μου για την νέα χρονιά.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Σωσώ μου!
      Να με συγχωρήσετε, αν σας έβαλα σε πειρασμό αλλά . . . να τα δοκιμάσετε!!!
      Καλή χρονιά κι από εδώ.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Ανάρτηση πειρασμός!!!!!
    Καλή Κυριακή!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα και καλώς ήλθες!
      Χαίρομαι που σου άρεσαν.
      Ελπίζω να τα λέμε συχνά.

      Διαγραφή
  5. Καλή χρόνια με υγεία. Καλή επιτυχίαωραία συνταγή σήμερα τιν έκανα ήταν σούπερ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά και σ΄εσένα, με υγεία!
      Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη και την ενημέρωση!

      Διαγραφή
  6. Τέλεια, τέλεια, τέλεια!!!!!
    Και η ζύμη φαίνεται εξαιρετική!
    Φιλιά Ελενάκι μου, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Έλενα!
      Όντως η ζύμη είναι εξαιρετική και δοκιμάστηκε πάλι!
      Θα σας κεράσω προσεχώς!
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  7. Χρόνια πολλά Ελένη μου, καλή χρονιά!
    Λατρεύω το Πεϊνιρλί και τα δικά σου φαίνονται πολύ πετυχημένα!
    Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Αγγελική μου και καλή χρονιά με υγεία και όλα τα καλά!
      Είχαν όντως επιτυχία και η ζύμη τους είναι υπέροχη.
      Ευχαρίστως να σου στείλω μερικά, ζεστά ζεστά!
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  8. Λαχταριστά!!! Υπέροχα!!! Πώς να κάνει κανείς δίαιτα!! Φιλάκια Έλεν μου γεια στα χέρια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει λύση και για τη δίαιτα: ένα είναι αρκετό!
      Τι λες, να σου στείλω;
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  9. Πολύ αγαπημένα... καλά τα λες!

    Καλή εβδομαδα εύχομαι :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και καλή χρονιά!
      Την άλλη φορά, πολύ ευχαρίστως, αν και δεν το ζητάτε, θα φτιάξω διπλή δόση για να σας τα μοιράσω!
      Δεν είναι καλή ιδέα;
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  10. Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Πέπη μου!
      Λέω να σε αναστήσω με μερικά ζεστά- ζεστά!!!
      Τι λες;

      Διαγραφή
  11. Αν. με αφήνατε Ελένη μου... το ταψί ολόκληρο θα το "κατάφερνα" στα σίγουρα :-)))
    Από τα πιο αγαπημένα μας "πιττοειδή" τολμώ να πω.
    Φιλιά πολλά και καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όντως αγαπημένα, Πηνελόπη μου, και φρέσκα είναι αληθινός πειρασμός!
      Για την επόμενη φορά θα σου ζητήσω να μου στείλεις τον Θ! Λες να πει όχι;
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  12. Τέλεια φαίνονται και σίγουρα θα αρέσουν πολύ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Σοφία μου!
      Έγιναν εκπληκτικά και λάτρευσα η ζύμη!

      Διαγραφή
  13. Ελένη μου καλημέρα, δεν στέλνεις μερικά προς τα δω;;;;; Μια χαρά τα τσάκιζα κι ας μην είναι μεσημέρι!!! Πωπωωωω! Λαχταριστά σου έγιναν...καταπληκτικά!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ευχαρίστως, Κική μου, να σου στείλω! Ζεστά είναι σκέτος πειρασμός!
      Και η ζύμη τους είναι εκπληκτική!
      Καλή σου μέρα1
      Φιλάκια

      Διαγραφή