Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014

Κεφτεδάκια με Σάλτσα Ντομάτας και Βασιλικό – Meat Balls with Tomatoes and Basil Sauce


Τα Κεφτεδάκια ήταν και είναι πολύ αγαπημένα μου! Μου θυμίζουν –νοσταλγικά - τις εκδρομές της πρώτης σχολικής μου ηλικίας, τότε που έπρεπε να έχουμε μαζί μας τρόφιμα που να μεταφέρονται εύκολα. Τα απολαμβάναμε, όταν σταματούσαμε σε πολύ όμορφες περιοχές και τρώγαμε, μαθητές και δάσκαλοι, όχι σε ταβέρνες αλλά μέσα στη φύση.
Τα σάντουιτς και τα βραστά αυγά ξαναγύριζαν στο σπίτι, τα κεφτεδάκια όμως ποτέ!

Ακόμα και τώρα για τους περισσότερους τα Κεφτεδάκια αποτελούν ένα νοστιμότατο πιάτο ή ένα λαχταριστό μεζεδάκι μέσα στις καλοκαιρινές ποικιλίες για μπίρα ή ούζο που γίνεται ανάρπαστο.
Συνοδευμένα και από μια αρωματική σάλτσα ντομάτας, γίνονται ένα υπέροχο καλοκαιρινό πιάτο. Δοκιμάστε τα!
 








Τα Υλικά  

500γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος με χοιρινό (μια φορά περασμένος από τη μηχανή)
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο σε νερό και καλά στυμμένο
1 αυγό, αλαφρά χτυπημένο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη στην πρέσα
1 κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι
1 κουταλιά κέτσαπ, σπιτική ή του εμπορίου
2 κουταλιές ξίδι από κρασί
1 κουταλιά φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
1 κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το τηγάνισμα
 

Οδηγίες 



Βάζουμε τον κιμά μέσα σ΄ένα μπολ, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά. Καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε για μία ώρα στο ψυγείο για να ενωθεί το μείγμα και ν΄αναδειχθούν τα αρώματα.
 



 



Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο, πλάθουμε τα κεφτεδάκια σε μικρό μέγεθος και τα αλευρώνουμε.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέσα σ΄ένα βαθύ τηγάνι και τα τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές.



 
 
 
Τα βγάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσει το επί πλέον ελαιόλαδο.
Τα σερβίρουμε ζεστά και τα σερβίρουμε με Σάλτσα Ντομάτας  με Βασιλικό.
 

Καλή όρεξη! 

 

Σάλτσα Ντομάτας  με Βασιλικό 

Η απόλυτη καλοκαιρινή σάλτσα που μπορεί να συνοδεύσει τα κεφτεδάκια μας, να νοστιμίσει τα ζυμαρικά και τις σπιτικές πίτσες. Αν τη βάλετε ζεστή μέσα σε αποστειρωμένα βάζα μπορεί να την έχετε έτοιμη, όποτε τη χρειαστείτε. Δοκιμάστε τη.

 
 

Τα Υλικά 

500γραμ. αποφλοιωμένα ντοματάκια, ψιλοκομμένα ή τριμμένα
1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη στην πρέσα
½ κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη ή θυμάρι
1 κουταλιά ψιλοκομμένος πλατύφυλλος βασιλικός
1 κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Οδηγίες 

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέσα σε μία κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
Εν συνεχεία ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και βράζουμε τη σάλτσα πάνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει. 






Προς το τέλος του βρασίματος προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού.
Όταν πυκνώσει, είναι έτοιμη να τη χρησιμοποιήσουμε ή να τη φυλάξουμε.


 
 

TIP 

Για να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα ντοματάκια, τα χαράσσουμε σταυρωτά στο πάνω μέρος και να ρίχνουμε για ένα λεπτό μέσα σε νερό που βράζει.
Κατόπιν τα ρίχνουμε μέσα σε κρύο νερό, για να μπορέσουμε να τα ξεφλουδίσουμε εύκολα. Τα πιέζουμε προσεκτικά, για να αφαιρέσουμε τους σπόρους και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.

15 σχόλια:

  1. Τι λαχταριστά κεφτεδάκια και πολύ ωραία παρουσίαση!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Το τέλειο καλοκαιρινό φαγητό!!!
    Σίγουρα θα τα δοκιμάσω!!!!!!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, Πέπη!
      Ευχαριστώ πολύ, μου έφτιαξες τη μέρα μου!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  2. Ευωδιαστά Ελένη μου! Το γιαούρτι τους δίνει άλλη γεύση! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, Σοφία!
      Το γιαούρτι τους παρέχει υγρασία και τα κάνει πιο μαλακά και αφράτα.
      Αν το δοκιμάσεις, παρακαλώ, πες μου εντυπώσεις!
      Φιλιά

      Διαγραφή
    2. Το κατάλαβες ότι θα τα δοκιμάσω! Θα επανέλθω!

      Διαγραφή
  3. Πράγματι Ελένη μου τα σπιτικά κεφτεδάκια,είναι μια μνήμη που κάθε άνθρωπος την κουβαλά μέσα του με αγάπη.Η μητρική φροντίδα,οι σχολικές εκδρομές,τα εφηβικά πικ- νικ,οι οικογενειακές συγκεντρώσεις,τα πάρτυ,τα ταπεράκια του φοιτητή ,όλα μα όλα,περιέχουν αυτή την ακριβή γεύση της σπιτικής θαλπωρής!
    Και μας τα προσφέρεις κυριολεκτικά στο πιάτο,με την ασύγκριτη συνοδεία της πυχτής,κατακόκκινης σάλτσας που η επικουρική γευστική της πινελιά είναι σημαδιακή.
    Ίσως το πιο λατρεμένο φαγητό.Σίγουρα σήμερα είναι και το πιο σωστά παρουσιασμένο....με την αγάπη και την σπιτική φροντίδα που πάντα συνηθίσεις να μας προσφέρεις μέσα από εικόνες και μυρωδιές που έχουν τη δύναμη να κτυπούν την πόρτα μας.
    Σε φιλώ πολυ πολυ καλή μου φίλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, Φωτεινή μου!
      Όντως τα κεφτεδάκιααποπνέουν μητρική φροντίδα και ξυπνούν σε όλους μας νοσταλγικές αναμνήσεις χαρούμενων εκδρομών, και φιλικών συγκεντρώσεων! Αξεπέραστα και λατρεμένα!

      Κι εγώ σ΄ευχαριστώ πολύ που με τόση αγάπη σχολιάζεις τις αναρτήσεις μου! Κι αν μου επιτρέπεις να χρησιμοποιήσω τα λόγια σου θα πώ ότι τα σχόλιά σου "χτυπούν πάντα την πόρτα της καρδιά μου"!
      Πολλά φιλιά, καλή μου φίλη!

      Διαγραφή
  4. Η σάλτσα φοβερή! Εύκολη, γευστική και πολύ αρωματική. Πραγματικά ιδανική για ζυμαρικά, πίτσες και οτιδήποτε άλλο φανταστούμε. Τα δε κεφτεδάκια πραγματικά διαχρονική αξία. Εξαιρετικά φαίνονται τα δικά σου!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ερμιόνη μου!
      Ενημερωτικά, η σάλτσα αυτή δοκιμάστηκε με μακαρόνια και έδεσε εκπληκτικά!
      Πιστεύω ότι ταιριάζει ακόμα και με τηγανιτές πατάτες και μελιτζάνες!
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  5. Και έμενα μου φέρνουν υπέροχες αναμνήσεις τα κεφτεδάκια! Η γιαγιά μου τα έκανε με "κουρκούτι" μια σάλτσα αλευριού με σκόρδο και ήταν τόσο γευστικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Μαρία!
      Και η δική μου γιαγιά έφτιαχνε μια παρόμοια σάλτσα, χρησιμοποιώντας μέρος από το ελαιόλαδο του τηγανίσματος με αλέυρι και ντομάτα. Ήταν εκπληκτική!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  6. Διαφωνω, καθετα, οριζοντια και πλαγιως!
    Τα κεφτεδακια ειναι φαγητο για τις 365μερες του χρονου. Οχι μονο για καλοκαιρι. Μα ειναι κριμα!!!!
    Τα δε δικα σου ειναι κατι παραπανω απο λαχταριστα και μαζι με τη σαλτσα τους ανεπαναληπτα!!!
    ΤΟ φαγητο!!

    Φιλια παρα πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα, Χρυσαυγή μου!
    Δεν θα διαφωνήσω και θα σου τα σερβίρω όλο το χρόνο! Ας τα ανακηρύξουμε σε διαχρονική αξία κι ας τα απολαμβάνουμε, μικροί και μεγάλοι, όποτε μας αρέσει!
    Φιλάκια πολλά πολλά!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπημένα από παλιές εποχές σε εκδρομικές αποδράσεις, όπου και γινόταν το υπέρτατο finger food!

    Υπέροχα και με τη σάλτσα, με την οποία μάς τα σέρβιρες!
    Υπέροχα και μικρούλια και λατρεύω να τα απολαμβάνω μαγειρεμένα από άλλους...
    Ακούς Ελένη μου;

    Φιλιά πολλά και να περνάτε υπέροχα και ξεκούραστα, το δικαιούστε!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αγαπημένη,πολυαγαπημένη ελληνικη καλοκαιρινη συνταγή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή