Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2014

Κοτόπουλο Ψητό με Δενδρολίβανο και Καπνιστή Πάπρικα

Ένα κλασικό Κυριακάτικο πιάτο, αγαπημένο μικρών και μεγάλων, αλλά με διαφορετικά αρώματα από τα συνηθισμένα!
Το κοτόπουλο γίνεται λαχταριστό, με ξεροψημένη πέτσα και ζουμερό κρέας, πεντανόστιμο και αρωματικότατο! Όλοι θα το ευχαριστηθούν!
Δοκιμάστε το κι εσείς και συνοδεύστε το με μικρές ροδοψημένες πατατούλες!





Τα Υλικά
(Για 6 μερίδες)


1 μεγάλο κοτόπουλο, βάρους περίπου 1500γραμ.
1 κιλό μικρές πατατούλες για φούρνο, καλά πλυμένες, καθαρισμένες ή με τη φλοίδα
50 ml ελαιόλαδο
Οι λεμονόκουπες από ένα στυμμένο, ακέρωτο λεμόνι
3 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Για τη Μαρινάτα
Ο χυμός από ένα λεμόνι
1 κουταλάκι θυμαρίσιο μέλι
4-5 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες στην πρέσα
50 ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά μουστάρδα Maille Dijon
3 κουταλιές ψιλοκομμένο, φρέσκο δενδρολίβανο
1 κουταλιά καπνιστή πάπρικα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Οδηγίες


Πλένουμε καλά και στραγγίζουμε το κοτόπουλο. Δεν αφαιρούμε την πέτσα του.
Σε ένα μεγάλο μπολ ετοιμάζουμε τη μαρινάτα.



Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ή έναν αυγοδάρτη το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το μέλι, τη μουστάρδα, το σκόρδο, την πάπρικα, τα ψιλοκομμένα φύλλα δενδρολίβανου, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να γίνουν σαν κρέμα. Κρατάμε 3 κουταλιές από τη μαρινάτα.






Βάζουμε το κοτόπουλο μέσα σ΄ένα πυρέξ και απλώνουμε με τα χέρια μας τη μαρινάτα, καλύπτοντάς το καλά μέσα και έξω. Γεμίζουμε το εσωτερικό του με τις λεμονόκουπες, κομμένες στη μέση, και τα κλαδάκια του φρέσκου δενδρολίβανου.
Σκεπάζουμε το κοτόπουλο με πλαστική μεμβράνη τροφίμων και το βάζουμε στο ψυγείο, να μαριναριστεί, για 3-4 ώρες. (Προσοχή: το σκεύος πρέπει να είναι γυάλινο ή εμαγιέ αλλά ποτέ μεταλλικό!)



Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες, τις σκουπίζουμε και, αν είναι φρέσκες και μικρές, τις αφήνουμε με τη φλοίδα τους. Αν δεν μας αρέσουν με τη φλοίδα, τις καθαρίζουμε. Τις μεγάλες τις κόβουμε στη μέση.




Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο και το βάζουμε μέσα ένα βαθύ ταψί ή γάστρα, μαζί με τη μαρινάτα του. Το αλατίζουμε πάλι λίγο και το πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βάζουμε γύρω-γύρω τις πατατούλες, τις αλατοπιπερώνουμε και τις περιχύνουμε με τη μαρινάτα που κρατήσαμε και το ελαιόλαδο. Τις ανακατεύουμε καλά.




Δεν ρίχνουμε άλλα υγρά απ΄αρχής μέσα στο σκεύος. Αν χρειαστεί, θα προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό κατά το ψήσιμο.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο ή τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε το κοτόπουλο σκεπασμένο σε προθερμασμένο στο φούρνο στους 180 C για μία ώρα.





Μετά το ξεσκεπάζουμε και το ψήνουμε για άλλα 30-40 λεπτά περίπου στους 200° C ή μέχρι να ροδίσουν καλά, κοτόπουλο και πατάτες.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε, αν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό. Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο, κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες.





Το σερβίρουμε με τις πατάτες και τη σάλτσα που σχηματίστηκε μέσα στο ταψί.


Το στολίζουμε με κλαδάκια φρέσκου δενδρολίβανου.


Καλή όρεξη!


TIPS
  • Ο απαιτούμενος χρόνος ψησίματος εξαρτάται πάντα από το μέγεθος του κοτόπουλου και τη δύναμη του φούρνου μας.
  • Για να ελέγχουμε, αν έγινε το κοτόπουλο ψήθηκε, το κόβουμε λίγο στο σημείο που το μπούτι ενώνεται με το σώμα. Αν δεν υπάρχει αίμα, είναι έτοιμο. Διαφορετικά, συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο.
  • Τις πατάτες τις ελέγχουμε πτυπώντας τες με ένα μυτερό και λεπτό μαχαίρι ή με ένα καλαμάκι για σουβλάκι.

11 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Και πάρα πολύ νόστιμο και αρωματικό!
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα, εμείς σήμερα θα το ψήσουμε στο BBQ παίρνω τη μαρινάτα σου και πάω τώρα να το μαρινάρω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, Ξανθή μου!
      Ελπίζω να το ευχαριστηθείτε!

      Διαγραφή
  3. je ne comprends pas mais la photo m'a attirée...si Marie Paule veut bien traduire la recette !

    bonne journée

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το δεντρολίβανο ταιριάζει φοβερά στο κοτόπουλο, η μαρινάδα σου εξαιρετική και το ροδοψημένο αποτέλεσμα τα λέει όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, Ερμιόνη μου!
      Το δενδρολίβανο χαρίζει άρωμα και γεύση!
      Κάνει το ψητό κοτόπουλο ξεχωριστό!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Τελικα το μυστικο ειναι στο μαριναρισμα Ελενη μου!
    Λουκουμι εγινε!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως το μαρινάρισμα αλλά και τα υλικά του κάνουν τη διαφορά!
      Καλή σου μέρα, μαρίνα μου!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Λατρεμένο πιάτο και σου έγινε υπέροχο με το μαρινάρισμα και τα αρωματικά του Ελένη μου!!!!
    Φιλάκια και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα αρωματικά πάντα χαρίζουν ξεχωριστή γεύση σε κάθε κρεατικό!
      Έτσι κάθε πιάτο αναβαθμίζεται και γίνεται ξεχωριστό.
      Καλή σου μέρα, Κική μου!
      Φιλάκια

      Διαγραφή