Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014

Τυροπιτάκια - Κρουασανάκια με Αφράτη Ζύμη

Πανεύκολα, ροδοψημένα και λαχταριστά, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι μας!
Η ζύμη τους είναι αφράτη και τριφτή, η γέμισή τους νοστιμότατη και σε κερδίζει αμέσως! Είναι ένα εξαιρετικό και χορταστικό σνακ,  για το σπίτι, το Γραφείο ή το Σχολείο αλλά και ιδανικά για το παιδικό πάρτι ή έναν μπουφέ. Θα τα τιμήσουν μικροί και μεγάλοι!
Η γέμισή τους επιδέχεται αλλαγές αλλά η προτεινόμενη είναι εξαιρετικά απλή και νόστιμη, χωρίς να είναι πολύ πικάντικη. Δοκιμάστε τα!



Τα Υλικά
(Για 12 τυροπιτάκια)

Για τη ζύμη
250γραμ.αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
200γραμ. γιαούρτι με 2% λιπαρά
110γραμ. ελαιόλαδο
½ κουταλάκι baking powder
½ κουταλάκι αλάτι

Για τη γέμιση
100γραμ. τυρί Φέτα, θριμματισμένη
150γραμ. κεφαλογραφιέρα τριμμένη
1 κουταλάκι αποξηραμένος βασιλικός
6 φέτες παπνιστή γαλοπούλα

Για το άλειμμα
1 κρόκος αυγού
2 κουταλιές σουσάμι

Επί πλέον
4 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το άνοιγμα της ζύμης
Ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ή λαδόκολλα

Οδηγίες

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο και το γιαούρτι και τα χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε το αλάτι και σιγά-σιγά το αλεύρι, κοσκινισμένο μαζί με το baking powder, και ζυμώνουμε απαλά, με κινήσεις από την περιφέρεια προς το κέντρο, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά, να σφίξει.

Σ΄ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα τυριά με το βασιλικό.

 
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη βάζουμε πάνω σε μια ελαφρά αλευρωμένη  επιφάνεια εργασίας ή ένα φύλλο σιλικόνης. Την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και την ανοίγουμε σε ένα χονδρό φύλλο, διαμέτρου 30εκατ.
Με ένα μαχαίρι χαράσσουμε το φύλλο σε σταυρό και κάθε τέταρτο σε τρία τριγωνικά κομμάτια.



 
 
Στην πλατιά πλευρά κάθε τριγωνικού κομματιού βάζουμε μία κουταλιά από το μείγμα των τυριών και πάνω από τα τυριά απλώνουμε μισή φέτα γαλοπούλας.
Τυλίγουμε προσεκτικά με κατεύθυνση το κέντρο του φύλλου, δημιουργώντας ένα μισιφέγγαρο.




 
Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια μέσα σ΄ένα ρηχό ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ή λαδόκολλα.
Με ένα πινέλο σιλικόνης αλείφουμε προσεκτικά τα τυροπιτάκια με κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι


Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° C στις αντιστάσεις ή στους 170° C στον αέρα για 20 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
 
 

Τα σερβίρουμε ζεστά! Τρώγονται όμως και κρύα.
Καλή επιτυχία!

10 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ελένη ...υπέροχα σου έγιναν και η ζύμη γιαουρτιού είναι πράγματι υπέροχη και αφράτη!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Κική μου!
      Η ζύμη τους όντως είναι πάρα πολύ αφράτη και πανεύκολη.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Μπράβο Ελενάκι για το πεντανόστιμο μεζεδάκι-σνακ που μας σερβίρεις σήμερα!!
    Το γιαούρτι θα κάνει την ζύμη υπέροχη!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Έλενά μου!
      Το γιαούρτι στη ζύμη παίζει καθοριστικό ρόλο, την αφρατεύει.
      Σ΄ευχαριστώ πολύ!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Πάρα πολύ αφράτα και με πολύ λίγη baking! Το γιαούρτι έκανε όλη τη δουλειά.
    Πεντανόστιμα, ζύμη και γέμιση, το δε σουσάμι από πάνω εντείνει ακόμα περισσότερο τη νοστιμιά τους.

    Σε φιλώ πολύ πολύ.
    Θάθελα να ήσουν εδώ να τα λέγαμε λιγάκι Ελένη μου.
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ζαμπία μου!
      Η ζύμη είναι πανεύκολη και καταπληκτική. Την έχω χρησιμοποιήσει πάρα πολύ με επιτυχία.
      Η γέμιση μπορεί να διαφοροποιηθεί.
      Φιλάκια πολλά

      Θα χαρώ πολύ, αν μπορώ να βοηθήσω κάπου. Μπορείς να μου στείλεις mail;

      Διαγραφή
  4. Αυτά τα υπέροχα κρουασανάκια θα τα κάνω οπωσδήποτε! Σ΄ευχαριστώ για την συνταγή!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή επιτυχία, Μάγδα! Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη σου!
      Καλή σου μέρα!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Νοστιμότατα!
    Και αυτό το ροδοψημένο χρώμα τους με ενθουσιάζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Ερμιόνη μου, χαίρομαι που σου άρεσαν!
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή