Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014

Μια Νοστιμότατη Τάρτα με Γεύση Παράδοσης

Μια δελεαστική πρόταση για τους λάτρεις της αλμυρής τάρτας με πλούσιο περιεχόμενο, εξαιρετικά και απλά υλικά. Και αυτή που σας προτείνω είναι πράγματι φανταστική!
Δεν έχει βάση κάποια ζύμη, που πάντα μας προβληματίζει η επιτυχία της, αλλά φέτες βραστής πατάτας που συγκρατούν τα υπόλοιπα υλικά της και σχεδόν αφομοιώνονται από αυτά.
Δεν έχει πολλά λιπαρά, γιατί το συγκεκριμένο λουκάνικο έχει ελάχιστο λίπος αλλά μία ελαφρά πικάντικη γεύση, που γνωρίζουν καλά όσοι αγαπούν τις παραδοσιακές γεύσεις.
Είναι μια πανεύκολη τάρτα, ιδανική για μπουφέ ή κύριο γεύμα.
Δοκιμάστε τη!
 




Τα Υλικά
(Για μία ταρτιέρα 28 εκ.)

3 μέτριες πατάτες, βρασμένες και κομμένες σε χονδρές φέτες
2 μέτρια πράσα, κομμένα σε ροδέλες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, χονδροκομμένα
100γραμ. τυρί φέτα σε τρίμματα
150γραμ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
2 μέτρια αυγά
150γραμ Καραμανλίδικο λουκάνικο, κομμένο σε κυβάκια
1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε ροδέλες
170γραμ. γάλα εβαπορέ, αδιάλυτο ή κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
⅓ του φλιτζανιού ελαιόλαδο (περίπου)
½ κουταλάκι τριμμένο κύμινο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε σε αρκετό αλατισμένο νερό, μέχρι να τρυπιούνται με το πιρούνι.
 
Εν τω μεταξύ, πλένουμε καλά και κόβουμε τα χορταρικά.

Όταν οι πατάτες έχουν σχεδόν βράσει, τις ξεφλουδίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και μετά τις κόβουμε σε χονδρές φέτες.
Λαδώνουμε καλά μία ταρτιέρα και καλύπτουμε τη βάση της με τις κομμένες πατάτες, φροντίζοντας να μην υπάρχουν κενά μεταξύ τους. Τις ραντίζουμε με δύο κουταλιές ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη κεφαλογραβιέρα και κύμινο.






Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο μέσα σ΄ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε και τα κομμένα λουκάνικα, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά.








Όταν τα πράσα μαραθούν και μοσχομυρίσουν τα λουκάνικα, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα απλώνουμε πάνω από τις πατάτες.









Από πάνω τρίβουμε τη φέτα και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Απλώνουμε και τις ροδέλες της πιπεριάς.

Μέσα σ΄ένα μπολ σπάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρά. προσθέτουμε και το αδιάλυτο γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι ν΄αναμειχθούν.

 
 
 
 



Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών πάνω από τις πιπεριές, φροντίζοντας να απλώθεί παντού. Πασπαλίζουμε με αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 
 
 
 

Ψήνουμε την τάρτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰ C στις αντιστάσεις για 40 λεπτά περίπου, μέχρις ότου  ροδίσει η επιφάνειά της και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της ταρτιέρας.
 


 
Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και μετά την κόβουμε και τη σερβίρουμε.



Είναι εξίσου νόστιμη και χλιαρή.
Καλή επιτυχία!

22 σχόλια:

  1. Στις τάρτες πάντα λέω ναι!!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συντάσσομαι με την προλαλήσασα!!!
    Στις τάρτες λέμε πάντα...μα πάντα...ΝΑΙ!

    Πόσο μάλλον όταν έχει τόσο ωραία υλικά και άξογη εμφάνιση, καλή μου Ελένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Πηνελόπη μου!
      Ευχαριστώ, να είσαι καλά!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Όμορφη και μοσχομυριστη η τάρτα σου Ελένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελενάκι μου υπέροχη και πεντανόστιμη!!
    Γεια στα χεράκια σου!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ, Έλενά μου!
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  5. Πολύ μου αρέσει η ιδέα σου να χρησιμοποιήσεις πατάτες αντί ζύμης!
    Και όλα τα υλικά της επικάλυψης είναι ωραιότατα!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι πατάτες δίνουν μια νόστιμη και σταθερή βάση.
      Δένουν και πολύ όμορφα γευστικά με τα υπόλοιπα υλικά.
      Φιλάκια πολλά, Ερμιόνη μου!

      Διαγραφή
  6. Δείχνει πεντανόστιμη η τάρτα σου Ελένη!!!! Με εντυπωσίασε και η βάση της που είναι από πατάτα!!!! Εκπληκτική!!!
    Καλό βράδυ να έχετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Σιλένα!
      Η βάση είναι εύκολη και με τα υπόλοιπα υλικά γίνεται σταθερή και νοστιμότατη!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  7. μμμμ μου μοιάζει σαν πίτσα από πάνω και η γευση από το λουκάνικο πρέπει να κάνει αυτη την τάρτα αξέχαστη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήλθες πάλι Pansofix! Χαίρομαι πολύ!
      Η τάρτα όντως είναι νοστιμότατη.
      Ελπίζω να τα λέμε.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  8. Τί σύμπτωση...κι εγώ τάρτα έχω αύριο!! Η δικιά σου όμως Ελένη μου είναι υπέροχη, πολύχρωμη και με ωραιότατο συνδυασμό υλικών!!! Γεια στα χέρια σου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Κική μου!
      Συμβαίνουν οι συμπτώσεις συχνά. Θα δω και τη δική σου!
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  9. Ωραια η αλλαγη. Την διαφοροποιησες. Μου αρεσει πολυ. Ζεστη φυσικα με την πατατα να λιωνει στο στομα!
    Στανταρ νοστιμια!!!! Ωραια ιδεα Ελενη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, Χρυσαυγή μου!
      Σ΄ευχαριστώ πολύ! Όντως ζεστή είναι υπέροχη αλλά τρώγεται και κρύα, γιατί δεν έχει πολλά λιπαρά.

      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  10. Τάρτα υπερπαραγωγή!!!! Τέλεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπέροχη, φαίνεται πεντανόστιμη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή