Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013

Βασιλόπιτα Πολίτικη

Μια θρησκευτική παράδοση συνδέει τη Βασιλόπιτα, το τσουρέκι όχι το κέικ που είναι έθιμο της Ευρώπης,  με την προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου.
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή τη θρησκευτική παράδοση, όταν η Καισάρεια κινδύνευε να λεηλατηθεί, ο επίσκοπός της, ο Μέγας Βασίλειος, ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης να συγκεντρώσουν ό τι χρυσαφικά μπορούσαν, προκειμένου να τα παραδώσει ως "λύτρα" στον επερχόμενο κατακτητή.
Πράγματι συγκεντρώθηκαν πάρα πολλά χρυσαφικά και χρυσά νομίσματα αλλά η πόλη σώθηκε εκ θαύματος.
Ο Μέγας Βασίλειος τότε επέστρεψε τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης μέσα σε μικρά ψωμάκια, για να τύχει από ένα σε κάθε δικαιούχο, όχι όμως κατ' ανάγκη το δικό του.
Η παράδοση αυτή του γλυκού ψωμιού που φτιάχνεται και κόβεται την ημέρα της μνήμης του Αγίου συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας!



Τα Υλικά

Για τη μαγιά
60γραμ. νωπή μαγιά
⅓ φλιτζανιού χλιαρό νερό
1 κουταλάκι ζάχαρη

Για τη Βασιλόπιτα
1 κιλό αλεύρι δυνατό, για τσουρέκι
200γραμ. καστανή, μαλακή ζάχαρη
250 ml φρέσκο γάλα πλήρες, όχι πολύ ζεστό
1 ½ κουταλάκι σποράκια γλυκάνισου κοπανισμένα και κοσκινισμένα
3 αυγά
250γραμ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος, λιωμένο και χλιαρό
1 κουταλάκι μαστίχα, κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
1 ½ κουταλάκι μαχλέπι κοπανισμένο
1 κουταλάκι αλάτι

2 κρόκοι αυγών
100γραμ. αμύγδαλα φιλέ και μερικά ασπρισμένα και ολόκληρα

Οδηγίες

Μέσα σ΄ ένα γυάλινο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά με τη μία κουταλιά ζάχαρη μέσα στο χλιαρό νερό, σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και περιμένουμε να ενεργοποιηθεί.

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το γλυκάνισο και τη μαστίχα και τα χτυπάμε καλά με το μίξερ χειρός ή τον αυγοδάρτη, μέχρι να αφρατεύσουν. Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και φουσκωμένη μαγιά και ανακατεύουμε.







Μετά ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι που το έχουμε αναμείξει με το αλάτι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας, διπλώνοντας τη ζύμη πολλές φορές και προσθέτοντας το λιωμένο βούτυρο.









Η ζύμη μας θα γίνει αρκετά μαλακή. Την μαζεύουμε σε μία μπάλα, την αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο, τη σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να διπλασιαστεί σε όγκο.





Μόλις φουσκώσει, την πιέζουμε να χάσει τον αέρα και τη μεταφέρουμε μέσα σε δύο ταψιά, διαμέτρου 30εκ. το καθένα, τη βάση των οποίων έχουμε στρώσει με  αντικολλητικό χαρτί.
Αφήνουμε πάλι τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.





Μόλις φουσκώσουν οι βασιλόπιτες, τις αλείφουμε με τους κρόκους αυγών που τους έχουμε διαλύσει σε λίγο νερό. Στολίζουμε την επιφάνειά τους με τα ασπρισμένα αμύγδαλα.






Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170º  C για μία περίπου ώρα.


Εύχομαι σε όλους σας να είναι καλή κι ευλογημένη η νέα χρονιά! 
Να φέρει υγεία, αγάπη, χαρά και αισιοδοξία!
Χρόνια πολλά! 





Οι φωτογραφίες της Πόλης από εδώ.

12 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά Ελένη μου και καλή χρονιά!! Μοσχοβόλισε η βασιλόπιτά σου... και η δική μου φουσκώνει!!!
    Καλά να περάσετε!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέχρι εδώ μοσχοβόλησε η πίτα σου Ελένη μου. Και του χρόνου να είσαι καλά με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελένη μου χρόνια πολλά και να είσαι γερή και του χρόνου να ξαναφτιάξεις. Πολίτικη πραγματικά η βασιλόπιτά σου μοσχομυριστή! Καλή χρονιά να έχουμε με ειρήνη, υγεία και χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλη χρονια με υγεια και χαρες ,και γλυκεια σαν την ωραια σου βασιλοπιτα ,πολλα φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια πολλά γεμάτα τέτοιες νοστιμιές! Και του χρόνου Ελένη μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αξεπέραστη η μυρωδιά του μαχλεπιού! Και του Χρόνου με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλή χρονιά Ελενάκι μου, εύχομαι ο νέος χρόνος να φέρει μόνο χαμόγελα και χαρές στο σπιτικό σου!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η πολίτικη μ' αρέσει!!!
    Καλή Χρονιά Ελένη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή Χρονιά και μοσχομυριστή σαν τη βασιλόπιτά σου Ελένη μου!

    Να περνάτε όμορφα, σας στέλνω τα φιλιά μου!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και του χρόνου Ελένη! Καλή χρονιά, με υγεία, ευτυχία και δημιουργικότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλή χρονιά κι ευτυχισμένη Ελενάκι μου με υγεία αγάπη αισιοδοξία,σούπερ έμπνευση και δημιουργικότητα μέσα απο την καρδιά μου!!η πίτα σου μοναδική και οι φωτογραφίες σου εκπληκτικής ομορφιάς!!σου στέλνω την αγάπη μου και πολλά πολλ'α φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή