Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013

Tiramisu με Σοκολάτα

Το κλασικό κι αγαπημένο μας γλυκό σε μια πιο μοντέρνα έκδοση που μπορεί να θεωρηθεί εορταστική! Την πρώτη φορά χρειάζεται προσοχή και υπομονή, διότι έχει κάποια δυσκολία η σύνθεσή του αλλά γίνεται εντυπωσιακό, ειδικά όταν κοπεί.
Δεν καλύπτεται με σκόνη κακάου αλλά με λιωμένη κουβερτούρα και πασπαλίζεται με τρίμματα λευκής και μαύρης σοκολάτας που το κάνουν περισσότερο ελκυστικό και ιδιαίτερο.
Δοκιμάστε το κι εσείς τώρα τις γιορτές!



Τα Υλικά

22 μπισκότα σαβουαγιάρ
Ένα μεγάλο κομμάτι πλαστικής μεμβράνης τροφίμων
Μία μεσαία, μακρόστενη φόρμα για κέικ
Μία χάρτινη παραλληλόγραμμη βάση για κέικ, στο μέγεθος του εσωτερικού της φόρμας μας

Για την κρέμα
Ένα κουτί φυτική κρέμα, αρκετά κρύα
300γραμ. τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
120γραμ. ζαχαρούχο γάλα
2 βανίλιες

Για τα μπισκότα
3 φλιτζανάκια καφέ εσπρέσο, έτοιμο ρόφημα
1 φλιτζάνι γάλα πλήρες, χλιαρό
½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
1 σφηνάκι λικέρ καλούα

Για την επικάλυψη
230γραμ. κουβερτούρα, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
150 ml κρέμα γάλακτος
30γραμ. φρέσκο βούτυρο
1 κουταλιά μέλι

2 κουταλιές τρίμμα μαύρης σοκολάτας
4 κουταλιές τρίμμα λευκής σοκολάτας

Οδηγίες

Χτυπάμε την κρύα φυτική κρέμα στο μίξερ, μέχρι να αρχίσει να πήζει. Τότε προσθέτουμε τις βανίλιες, το ζαχαρούχο γάλα και το τυρί, κουταλιά-κουταλιά, συνεχίζοντας για λίγο ακόμα το χτύπημα, για να αναμειχθούν τα υλικά. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο και την αφήνουμε να περιμένει.

Ετοιμάζουμε τον καφέ και τον αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Ρίχνουμε το γάλα σ’ ένα ανοιχτό μπολ, προσθέτουμε τον καφέ και το λικέρ και ανακατεύουμε.

Καλύπτουμε τη φόρμα με την πλαστική μεμβράνη, φροντίζοντας να εξέχει από τη μία μακριά πλευρά. Γέρνουμε αυτή την πλευρά προς εμάς και τη στηρίζουμε στο ξύλο κοπής των λαχανικών. Δεν θέλουμε να εφάπτεται εντελώς στον πάγκο εργασίας, για να μας επιτρέπει να εργαστούμε.





Καλύπτουμε την πλευρά της φόρμας που έχουμε γύρει με έξι μπισκότα, τρία σε κάθε σειρά, βουτηγμένα για λίγο στο μείγμα με τον καφέ. Από πάνω απλώνουμε μία δόση κρέμας και ισιώνουμε την επιφάνεια.







Προσθέτουμε άλλη μία σειρά έξι μπισκότων, σπρώχνοντάς τα λίγο προς το εσωτερικό, ώστε να αρχίσει να σχηματίζεται η πυραμίδα. Καλύπτουμε με μία άλλη δόση κρέμας.








Καλύπτουμε την κρέμα με τέσσερα μπισκότα, δύο σε κάθε σειρά, τα οποία καλύπτουμε επίσης με κρέμα. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τέσσερα μπισκότα και μία δόση κρέμας.




Τελειώνουμε, τοποθετώντας δύο μπισκότα, ένα και ένα, και όση κρέμα μας έχει απομείνει. ( Όλα τα μπισκότα τα βρέχουμε στο μείγμα γάλατος και καφέ ).




Τελειώνοντας θα βλέπουμε τη βάση τριγωνικού πρίσματος, ενώ οι πλευρές του θα εφάπτεται η μία στην πλευρά που έχουμε γύρει προς εμάς και η άλλη στο εσωτερικό της φόρμας.
Καλύπτουμε με τη μεμβράνη που περισσεύει και βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για όλο το βράδυ, γυρτή, όπως τη γεμίσαμε.



Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Μόλις ζεσταθούν, προσθέτουμε το μέλι και τα ρίχνουμε τμηματικά μέσα σε ένα μπολ, στο οποίο έχουμε θρυμματίσει την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνουμε το μείγμα της σοκολάτας λίγο να κρυώσει.

Βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο και ξεσκεπάζουμε τη βάση του γλυκού. Εφαρμόζουμε στη βάση του πρίσματος το χάρτινο παραλληλόγραμμο δίσκο για κέικ και, με τη βοήθεια της μεμβράνης, βγάζουμε την Τiramisu με προσοχή πάνω στο δίσκο. Αφαιρούμε και την υπόλοιπη μεμβράνη.
Καλύπτουμε τις τέσσερες πλευρές του γλυκού με τη λιωμένη κουβερτούρα και πασπαλίζουμε πρώτα με τρίμμα λευκής σοκολάτας και μετά με τρίμμα κουβερτούρας.


Ξαναβάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 2-3 ώρες, για να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη.
Κατόπιν το κόβουμε, το σερβίρουμε και το απολαμβάνουμε!


Καλή επιτυχία! 

15 σχόλια:

  1. Ένας περίπατος στη διαφορετικότητα.
    Ισορροπία σε διαγώνια γλυκά στρώματα,χωρίς τον φόβο της απότομης πτώσης,Δίχως τον ίλιγγο που προκαλεί η ανασφάλεια του κενού.Αντίθετα ,η οργανωμένη και άριστα τακτοποιημένη οριοθέτηση των εναλλασσόμενων γεύσεων,η γεωμετρική ακρίβεια της εμφάνισης του γλυκού και οι αναρίθμητες υποσχέσεις για την ευκρίνεια της νοστιμιάς,το κατατάσσουν στο βάθρο των πολύ εντυπωσιακών γλυκών.
    Διαφορετικό,σύγχρονο και με μετέωρη σχεδόν την αέρινη γεύση του,προσωπικά με κέρδισε με την αριστουργηματική του εμφάνιση!
    Συγχαρητήρια για την άλλη όψη ενός παραδοσιακού γλυκού!Μπράβο για την άψογη εκτέλεση και κυρίως για την προσμονή της γεύσης που αφήνει η θέα του.
    Καλό Σαββατοκύριακο Ελένη μου!!!!!Φιλιά πολλά,πολλά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Φωτεινή μου! Με εκπλήσσεις πάντα ευχάριστα. Να είσαι καλά καλή μου φίλη. Σε φιλώ

      Διαγραφή
  2. Ελενάκι το διαφορετικό τιραμισού σου με εντυπωσίασε!!
    Υπέροχο!
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που άρεσε Έλενά μου! Θέλει λίγη προσοχή αλλά το αποτέλεσμα είναι υπέροχο. Καλό σου απόγευμα. Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Τι να πρωτοσχολιάσω!
    Το πόσο εντυπωσιακό είναι σε εμφάνιση ή την πραγματικά υπέροχη γεύση!
    Πάρα πολύ κομψό γλυκό!
    Μου αρέσει η άνευ αυγών κρέμα του και η σοκολατένια επικάλυψη!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ερμιόνη μου! Η γεύση του γλυκού είναι γνωστή κι αγαπημένη. Η εμφάνισή του άλλαξε για να εντυπωσιάζει. Μάλλον το πέτυχε! Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Eλένη μου τι γλυκάκι ωραίο είναι αυτό??? Χρυσοχέρα μου εσύ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ πολύ Λίλα μου! Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  5. Τι κολασμένη παραλλαγή είναι αυτή; Φοβερή εμφάνιση και αναμφίβολα εξαιρετική γεύση! Εγώ φταίω τώρα που έχω κολλήσει στην οθόνη;;;
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέλεια τη βρίσκω την παραλλαγη σου,και πρέπει να να είναι και πολυ νοστιμο και ελαφρυ,μπραβο,φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όμορφο το γλυκάκι σου Ελένη, και με ωραίο στήσιμο. Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καταπληκτικη εμφανιση, φανταζομαι την εκπληξη οσων το δοκιμασαν, διαγωνιες στρωσεις, δεν το περιμενεις με τιποτε!!!
    Μπραβο Ελενη χρυσοχερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά!! και με σοκολάτα..πολύ σπέσιαλ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ελενάκι μου καταπληκτικό και πολύ εντυπωσιακό το γλυκάκι σου!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μου αρέσουν τα σοκολατένια γλυκίσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή