Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013

Νοστιμότατες Κροκέτες Βακαλάου με Πατάτα - Cod Croquettes with Potatoes

Νοστιμότατες και τραγανές κροκέτες με αρωματικά χόρτα για ορεκτικό ή για κύριο πιάτο! Διαλέγουμε φιλέτα παστού βακαλάου με αρκετό κρέας, αφαιρούμε το δέρμα, κόβουμε τα πτερύγια και τον ξαλμυρίζουμε πολύ καλά. Δεν ξεχνάμε ν’ αλλάξουμε το νερό πολλές φορές!
Θα τις συνοδεύσουμε με σκορδαλιά με πατάτα και μια ζεστή σαλάτα βραστών λαχανικών εποχής! Ένας συνδυασμός απόλυτα επιτυχής!





Τα Υλικά
(Για 8-10μερίδες)

500γραµ. ξαλµυρισµένος παστός βακαλάος, καθαρισμένος από τα κόκκαλα
2 ξηρά κρεμμύδια, πολύ ψιλοκομμένα
2 μικρά πράσα, το άσπρο μόνο, πολύ ψιλοκομμένα ή 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 μέτριες πατάτες, βρασμένες και λιωμένες
1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
½ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
250γραµ. (περίπου) αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
Αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, έξτρα
Αρκετό ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Οδηγίες

Αφαιρούμε το δέρμα από το βακαλάο, τον κόβουμε σε κομμάτια και τον ξαλμυρίζουμε αποβραδίς, αλλάζοντας πολλές φορές το νερό.




Κατόπιν, με τα δάχτυλα, τον μαδάμε, αφαιρώντας τα κόκκαλα και τις ίνες. Στύβουμε καλά τον βακαλάο και τον βάζουμε μέσα σ’ ένα μπολ. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.









Τελευταία προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια, μέχρι να έχουμε ένα μείγμα, που σχεδόν να μην κολλάει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι.










Πλάθουμε τις κροκέτες και τις βάζουμε μέσα σ’ ένα αλευρωμένο πιάτο. Τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις και τις βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα, για να ενωθούν οι γεύσεις και να σφίξουν οι κροκέτες.





Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέσα σ’ ένα βαθύ τηγάνι. Όταν ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε τις κροκέτες, λίγες κάθε φορά.
Τις τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές, πάνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίσει το λάδι.


Τις σερβίρουμε ζεστές και τις συνοδεύουμε με σκορδαλιά και σαλάτα  βραστών λαχανικών.
Καλή όρεξη!

Σκορδαλιά με πατάτες

Τα Υλικά

5 μέτριες πατάτες
3 σκελίδες σκόρδο ή και περισσότερο
Ο χυμός από μισό, ζουμερό λεμόνι
3 κουταλιές ξίδι ροζέ, από σταφύλι
⅔ του φλιτζανιού ελαιόλαδο καλής ποιότητας
Μια τσιμπιά αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι

Οδηγίες

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλες φέτες.
Τις βράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέσα σε αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Κατόπιν τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε ζεστές σε πουρέ, πιέζοντάς τες με ένα πιρούνι ή με την ειδική τρυπητή κουτάλα.
Όταν γίνουν χλιαρές, τις ρίχνουμε μέσα στο μπλέντερ και προσθέτουμε το αλάτι, το λιωμένο σκόρδο, το λεμόνι και το ξίδι.
Βάζουμε το μπλέντερ σε λειτουργία και προσθέτουμε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο.
Η σκορδαλιά μας θα γίνει κάτασπρη και αφράτη κρέμα! 

11 σχόλια:

  1. Ελένη μου φτιάχνω κροκέτες μπακαλιάρου αλλά τις απλές αυτές με το κουρκούτι μπύρας και μόνο του Ευαγγελισμού ή των Βαϊων. Αυτό που προτείνεις μου φαίνεται τόσο δελεαστικό που θα το κάνω και εκτός ...."εποχής"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίες οι κροκέτες σου και με μπόλικη δόση σκορδαλιάς, παρακαλώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπακαλιάρο με σκορδαλιά τρώω όπως και να είναι!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυ νόστιμες μου φαίνονται και με σκορδαλια θα είναι ένα πολυ ωραίο φαγητό,μου αρεσουν πολυ,καλο βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Zεστές ζεστές, θα είναι πεντανόστιμες οι κροκέτες σου Ελενάκι!
    Σε φιλώ, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι χρυσαφί κροκέτες φαίνονται πολύ ωραίες και οπτικά,
    τέλειος συνδυασμός με την σκορδαλιά !!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πραγματικά νοστιμότατες οι κροκέτες σου Ελένη!
    Πολύ αρωματικές και μου αρέσει πολύ που τους έχεις προσθέσει και πράσο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να λοιπόν ένα υπέροχο και ιδιαίτερα γευστικό πιάτο που δυστυχώς δεν μπαίνει στο σπίτι τόσο συχνά,όσο θα επιθυμούσα!!!!
    Γιατί δηλαδή θα έπρεπε να το γευόμαστε μόνο στη μεγάλη γιορτή του Ευαγγελισμού????
    Γιατί θα έπρεπε να κοσμούν το τραπέζι μας αυτές οι χρυσαφένιες κροκέτες με τα δυναμικά υλικά,μια φορά τον χρόνο???Να κάνω υπομονή για την πικάντικη σκορδαλιά και να σκέφτομαι ότι μια φορά τον χρόνο είναι πολύ λίγο,απειροελάχιστο,για να περιμένεις κάτι το τόσο νόστιμο!!!Πραγματικά Ελένη μου,ένα φανταστικό πιάτο ,στο οποίο όπως πάντα, φρόντισες να του δώσεις τις προσωπικές σου γευστικές πινελιές.Μία υπέροχη πρόταση για ένα γεύμα ,στο οποίο επιθυμείς να έχει διάρκεια!Για την ικανοποιητική απόλαυση ουρανίσκου και οφθαλμών!
    Καλό Σαββατοκύριακο Ελένη μου!!!!!Φιλιά πολλά,πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τόσο νόστιμες και με τα αρωματικά χορταρικά μέσα δεν θα μπορούσε να μην γίνουν λαχταριστές οι μπακαλιαροκροκέτες σου Ελένη μου!
    Μια φρεσκοτηγανισμένη, ζεστή μερίδα με μπόλικη σκορδαλιά και...έρχομαι!

    Καλημέραααααααααααα!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εξαιρετικη συνταγη! η μητερα μου τις κανει .τελειες ειναι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εξαιρετικη συνταγη!Η μητερα την κανει περιπου ετσι.Νοστιμοτατες ειναι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή