Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Κουραμπιέδες με Μαστίχα και Αμύγδαλα

Πολύ αρωματικοί κουραμπιέδες με άρωμα μαστίχας. Χρειάζονται βούτυρο καλής ποιότητας, λιωμένο, για να αναδείξει τα αρώματα της μαστίχας και των ψημένων αμυγδάλων.
Είναι ξεχωριστοί, τραγανοί και μπισκοτένιοι, μικρές ζαχαρένιες μπουκίτσες απόλαυσης! Δοκιμάστε τους!



Τα Υλικά

700γραμ. αλεύρι μαλακό
400γραμ. βούτυρο φρέσκο, ανάμεικτο πρόβειο και κατσικίσιο
1 ½ φλιτζάνι αμύγδαλα, ελαφρά ψημένα και χοντροκομμένα
½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
2 κρόκοι αυγών
1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα
1 κουταλάκι μαστίχα, τριμμένη μαζί με ζάχαρη
1 βανίλια

1 κιλό ζάχαρη άχνη
Λίγο ακόμα λικέρ μαστίχας
4 κομμάτια αντικολλητικού χαρτιού

Οδηγίες




Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο πολύ καλά, μέχρι να αφρατεύσει.
Κατόπιν ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, τη μαστίχα, το λικέρ, συνεχίζοντας το χτύπημα. 












Προσθέτουμε και τους κρόκους και χτυπάμε, για να ενσωματωθούν με τα άλλα υλικά.











Σταματάμε το μίξερ και παίρνουμε μια σπάτουλα σιλικόνης για να ανακατεύουμε. Ρίχνουμε στο μείγμα το αλεύρι, τμηματικά και τα χονδροκομμένα αμύγδαλα.






Η ζύμη μας πρέπει να γίνει μαλακή και απαλή, γι’ αυτό κρατάμε ένα φλιτζάνι από το αλεύρι και το ρίχνουμε λίγο-λίγο. (Ανάλογα με το τι αλεύρι θα χρησιμοποιήσουμε, ίσως δεν θα χρειαστεί να το ρίξουμε όλο).






Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε όποιο σχήμα μας αρέσει και τους τοποθετούμε μέσα σε ένα ρηχό ταψί, καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε τους κουραμπιέδες σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170º C, στον αέρα, για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι ν’ αρχίσουν να ροδίζουν.




Μόλις ψηθούν, τους βγάζουμε από το φούρνο και όταν είναι ακόμα ζεστοί, τους ραντίζουμε με λίγο λικέρ μαστίχας, αραιωμένο ούζο με λίγο νερό.
Τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τους τοποθετούμε μέσα σ’ ένα δίσκο, τον οποίο έχουμε καλύψει με ζάχαρη άχνη.
Τους αφήνουμε να κρυώσουν και τους πασπαλίζουμε με αρκετή ζάχαρη άχνη, μέχρι να καλυφθούν.
Όταν κρυώσουν εντελώς τους τοποθετούμε σε πιατέλα και τους πασπαλίζουμε πάλι με άχνη ζάχαρη.



Καλή επιτυχία!

8 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Ελένη μου και εύχομαι ολόψυχα σε σένα και στην οικογένεια σου χρόνια πολλα!Με το καλό να υποδεχτείτε τον καινούργιο χρόνο,ο οποίος να σας φέρει γαλήνη,οικογενειακή προκοπή και πολλές χαρές!
    Λατρεύω το άρωμα της μαστίχας και ομολογώ ότι στους κουραμπιέδες,το χαρακτηριστικό αυτό γλύκισμα των Χριστουγέννων,δεν το είχα φανταστεί!Υπέροχα δείχνουν τα χιονισμένα μισοφέγγαρα και δεν χρειάζεται ζωηρή φαντασία για να υποδεχτείς το βουτυρένιο άρωμα τους μέσα από τις πολύ ζωντανές εικόνες που με αγάπη μας έστειλες!
    Στέλνω την αγάπη μου με τις εγκάρδιες ευχές μου και πολλά πολλά φιλιά
    ΥΓ.το βούτυρο πρέπει να είναι λιωμένο,όπως γράφεις στο εισαγωγικό κείμενο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά ξεχωριστοί οι κουραμπιέδες σου Ελένη μου, η μαστίχα θα τους κάνει πολύ ιδιαίτερους!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαντάζομαι το άρωμα της μαστίχας, λιποθυμιά θα φέρνει!Κάτσε όμως να φάω πρώτα έναν και μετά να λιποθυμήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κουραμπιέδες με μαστίχα? μμμμμμμμμμμ πολυ ωραίο ακουγεται ,αν και δεν μου αρέσουν ιδιαιτερα ,επειδη λατρευω τη μαστιχα θα ετρωγα ευχαριστως,πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια πολλά Ελένη μου!
    Ελπίζω να περάσατε πολύ όμορφα αυτές τις μέρες!
    Ωραία η προσθήκη μαστίχας, είναι μια πολύ διαφορετική πινελιά που μου αρέσει!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια Πολλά..Το αγαπημένο μου χριστ/κο ειναι οι κουραμπίεδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα θα ήθελα την βοήθεια σας. Στην άλλη συνταγή με τα αμύγδαλα που είναι η πιο απίστευτη συνταγή η ζύμη τρίβετε κ διαλύετε, τι κάνω λάθος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Σοφία!
      Σου απαντώ μετά από ένα χρόνο, γιατί είχα χάσει τα σχόλια!
      Το αλεύρι σου δημιούργησε το πρόβλημα κι εγώ το έχω αντιμετωπίσει. Να χρησιμοποιήσεις μαλακό αλεύρι και να το ρίξεις στο βούτυρο τμηματικά. Θα τους δοκιμάσω πάλι φέτος με το αλεύρι ΜΑΝΝΑ και θα δω.
      Καλά Χριστούγεννα!

      Διαγραφή