Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Κροκέτες Ψαριού Ψητές στο Φούρνο - Baked Fish Croquettes


Οι Ψαροκροκέτες είναι οι αγαπημένες όλων μας, μικρών και μεγάλων, διότι μας επιτρέπουν να απολαύσουμε το ψάρι, χωρίς το φόβο να τρυπηθούμε από τα κόκαλά του. Τραγανές και ροδοψημένες αποτελούν ένα νοστιμότατο γεύμα ή έναν καταπληκτικό μεζέ για ούζο ή μπύρα.
Είναι ελαφρές και υγιεινές, αν ψηθούν στο φούρνο. Μπορούμε να τις συνοδεύσουμε με μια πικάντικη σπιτική σάλτσα και αρκετή φρέσκια σαλάτα εποχής, για να πετύχουμε έναν φανταστικό και χορταστικό συνδυασμό πρωτεΐνης και λαχανικών.
Αν προετοιμάσουμε αρκετές και τις φυλάξουμε στην κατάψυξη, τις ψήνουμε ή τις τηγανίζουμε, όποτε τις χρειαστούμε και τις σερβίρουμε ζεστές και λαχταριστές.
Γίνονται εξίσου νόστιμες και με κατεψυγμένο ψάρι, αρκεί να το αποψύξουμε σωστά. Μπορούμε όμως να αξιοποιήσουμε και το ψαχνό του ψαριού που μας περίσσευσε από μία ψαρόσουπα.



Τα Υλικά
(Για 20 κροκέτες)

600γραμ. φιλέτο πέρκας ή βακαλάου, βρασμένο
2 μέτριες πατάτες, βρασμένες και λιωμένες
50ml ελαιόλαδο
1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη στην πρέσα
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος άνηθος
½ φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
½ κουταλάκι baking powder
½ κουταλάκι κύμινο
Ο χυμός από ένα lime και ½ κουταλάκι ξύσμα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Επί πλέον
1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
Ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί
Καρότα και κολοκυθάκια, καθαρισμένα και κομμένα μπαστουνάκια
Αλάτι, λίγο ελαιόλαδο και ½ κουταλάκι ρίγανη

Οδηγίες





Πλένουμε καλά και βράζουμε τις πατάτες με τη φλοίδα σε αρκετό αλατισμένο νερό. Όταν μαλακώσουν, τις βγάζουμε, τις καθαρίζουμε και τις κάνουμε πουρέ, πιέζοντάς τες ζεστές με ένα πιρούνι.

Βράζουμε το ψάρι για τρία λεπτά σε ελαφρά αλατισμένο νερό. Όταν ασπρίσει, το βγάζουμε από το νερό, το στραγγίζουμε και το θρυμματίζουμε.  Το βάζουμε μέσα σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.










Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τον άνηθο και τα ρίχνουμε μέσα στο ψάρι. Προσθέτουμε τον πουρέ, το σκόρδο λιωμένο στην πρέσα και το αυγό, ελαφρά χτυπημένο.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά: το αλεύρι, ανακατευμένο με το baking powder, 3 κουταλιές ελαιόλαδο, το κύμινο, το ξύσμα και το χυμό από το lime, το αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ζυμώνουμε απαλά, μέχρι να πάρουμε ένα αρκετά σφιχτό αλλά ομοιογενές μείγμα.





Αλείφουμε τα χέρια μας με το υπόλοιπο λάδι και πλάθουμε τις κροκέτες, σε όποιο σχήμα μας αρέσει. Τις πανάρουμε με την τριμμένη φρυγανιά, τις βάζουμε μέσα σε ένα δίσκο και τις αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες, να σφίξουν.








Τις βγάζουμε από το ψυγείο και τις τοποθετούμε σε σειρές μέσα σε ένα ρηχό ταψί φούρνου, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Προσθέτουμε καρότα και κολοκυθάκια, κομμένα μπαστουνάκια, μετρίου πάχους, αλατισμένα, πασπαλισμένα με λίγη ρίγανη και ραντισμένα με ελαιόλαδο.




Ψήνουμε τις κροκέτες ψαριού με προθερμασμένο φούρνο στους 200º C, περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.


Σερβίρουμε τις ψαροκροκέτες ζεστές και τις συνοδεύουμε με τα ψητά λαχανικά μας.


Καλή όρεξη!

TIPS
  • Όταν βγάλουμε τις κροκέτες από το ψυγείο, μπορούμε να τις τηγανίσουμε σε καυτό ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν. Τις συνοδεύουμε με σπιτική κέτσαπ.
  •  Επίσης, όταν τις πλάσουμε, μπορούμε να τις καταψύξουμε, τοποθετημένες σε σειρές μέσα σε πλαστικό μπολ που κλείνει καλά. Κάθε σειρά τη διαχωρίζουμε με αντικολλητικό χαρτί.


22 σχόλια:

  1. Πω πω νοστιμιές!!!!
    Μ' αρέσουν πολύ οι κροκέτες σου!!!
    Και το σερβίρισμα στα χωνάκια, τέλειο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι έγιναν νοστιμότατες, Πέπη μου, και ψήθηκαν τέλεια.
      Κερνάω μεζεδάκι, κόπιασε!

      Διαγραφή
  2. Ελένη μου καταπληκτικές οι κροκέτες σου!Αυτό ήταν και το δικό μας φαγητό για σήμερα, αλλά με τόνο.Εντός των ημερών θα δεις και την ανάρτησή μου!Η ιδέα να ψήσεις και λαχανικά για να το συνοδέψεις μου άρεσε πάρα πολύ!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιμένω και τη δική σου ανάρτηση, Ελένη μου! Μέχρι τότε σε κερνάω από τις δικές μου, για να ζητήσω, με τη σειρά μου, από τις δικές σου!
      Τα λαχανικά γίνονται νοστιμότατα, τραγανά και πικάντικα. Μας αρέσουν πολύ.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  3. Πω, πω.. ωραία ιδέα Ελένη μου...
    Αυτό ειδικά με την κατάψυξη είναι πολύ καλή λύση.
    Μου άρεσαν πολύ οι κροκέτες και σκέφτομαι ότι τα δύσκολα παιδιά θα τις φάνε ποιο εύκολα απ΄ ότι το σκέτο ψάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ, Χρυσαυγή μου! Θα αρέσουν πολύ στις μικρές σου, τρώγονται εύκολα και είναι νοστιμότατες. Δοκίμασέ τες και βάλε ό τι αρωματικό χόρτο σας αρέσει.
      Το σκέτο ψάρι το βαριέσαι και οι κροκέτες προσφέρουν ποικιλία.
      Καλό σου απόγευμα.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  4. Εκπληκτικό η σημερινή σου πρόταση, άριστα προετοιμασμένη και τέλεια σερβιρισμένη!
    Άριστα 10' λοιπόν η σημερινή βαθμολογία σου Ελένη μου, γιατί το food styling έσκισε!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, καλή μου Ζαμπία και σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
      Χρόνια είχα να πάρω άριστα δέκα και με τόνο! Η βαθμολογία σου μετράει πάρα πολύ.
      Να έχεις μια όμορφη Κυριακή.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  5. πολύ ωραίες.....και ωραία πρόταση να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και το σχόλιο.
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  6. Η πέρκα εκ των πραγμάτων μου αρέσει πάρα πολύ!
    Ποτέ δεν είχα σκεφτεί αυτή την εκδοχή της! Πρέπει να είναι πεντανόστιμη!
    Και με τη συνοδεία των λαχανικών, απίθανη!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ερμιόνη μου!
      Αν δεν τις κάνεις πολύ πικάντικες, νομίζω ότι θα αρέσουν και στη μικρή σου.
      Θα τις ψήσεις με τα συνοδευτικά τους και θα γλυτώσεις από το τηγάνι.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  7. Τέλειες οι ψαροκροκέτες σου, Ελένη μου, αλλά και τα λαχανικά που τις συνοδεύουν υπέροχα! Πολύ θα ήθελα μια μερίδα!
    Επίσης, μου άρεσε ιδιαίτερα η ιδέα σου να τις φτιάξουμε αξιοποιώντας ψάρι από ψαρόσουπα!
    Πολλά φιλιά και καλό σ/κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία μου, πολύ ευχαρίστως να σου στείλω, όχι μία αλλά πολλές μερίδες!
      Θα σου αρέσουν, όταν τις δοκιμάσεις. χαίρομαι που συμφωνείς μαζί μου. δεν πρέπει να
      πετάμε τίποτα αλλά να αξιοποιούμε τα περισσεύματα.
      Καλή σου μέρα.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  8. Ωραία η ιδέα του ψησίματος -αντί του τηγανίσματος-των κροκετών με την συνοδεία των ψημένων λαχανικών, αλλά και η παρουσίαση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Σωσώ μου, να ακολουθήσεις την ιδέα μου!
      Θα σου αρέσει, είμαι βεβαία.
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  9. Αψογη εκτέλεση, παρουσίαση και σίγουρα νοστιμιά!!
    Ψαράκι που θα λατρέψουν σίγουρα τα πιτσιρίκια, όχι ότι εμείς θα πάμε πίσω!
    Και τα ψητά λαχανικά, τι νόστιμα που συνοδεύουν τις κροκέτες!
    Φιλιά Ελενάκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ωραίο σχόλιο, Έλενά μου, με τιμά!
      Όλοι θα λατρεύσουν έτσι το ψαράκι, ακόμα και σαν μεζεδάκι.
      Και τα ψητά λαχνικά συμπληρώνουν γευστικά το πιάτο-δύο σε ένα!
      Καλή Κυριακή.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  10. Μου άρεσε πολύ η ιδέα σου! Αλλά επειδή δεν είχα πολύ χρόνο στη διάθεσή μου, δεν τις άφησα αρκετή ώρα στο ψυγείο και τώρα που τις ψήνω φαίνεται πολύ μαλακό το εσωτερικό τους! Μπορώ να το διορθώσω κάπως??!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να διορθωθεί κάτι, τώρα δεν γίνεται. Αφού τις ψήνεις, άφησέ τες λίγο παραπάνω να ξεροψηθούν και μην τις γυρίσεις.
      Άλλη φορά, να ελέγξεις το μείγμα και να προσθέσεις λίγο αλέυρι, αν είναι μαλακό, για να σφίξει περισσότερο. Πάντως, αν, όταν τις φτιάχνεις σου φαίνονται μαλακές, να τις βάζεις για λίγο στην κατάψυξη. Ελπίζω να βοήθησα!

      Διαγραφή
  11. απίστευτη συνταγή.. Και το άρωμα την ώρα που ζύμωνα τα υλικά ακαταμάχητο. Ήμουν επιφυλακτικός με το κύμινο αλλά τελικά έδεσε αρωματικά με τον άνιθο και το ξύσμα. Με έστειλε. Αυτή την στιγμή έχω τις κροκέτες στο ψυγείο, έχω και τα κολοκυθοκάροτα μαριναρισμένα και περιμένω να περάσει η ώρα για να τα μαγειρέψω και να σου πω τις εντυπώσεις μου. Επίσης την επόμενη φορά θέλω να δοκιμάσω αντί για κύμινο να βάλω γλυκάνισο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ωραία συνταγή!Μια ερώτηση μόνο. Το ψάρι αν είναι κατεψυγμένο ήδη μπορουμε να το ξαναπαγώσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή