Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Κέικ Λεμονιού με Γιαούρτι

«Λεμονάκι μυρωδάτο»  που λέει και το τραγούδι! Ειδικά, όταν προέρχονται από τη λεμονιά του κήπου μας, πρέπει να τα αξιοποιείται όσο καλύτερα γίνεται! Έξω από το σπίτι μου στο χωριό υπάρχει μια λεμονιά που την είχε φυτεύσει ο πατέρας μου, πριν χρόνια, και είναι δίφορη. Ακόμα και το καλοκαίρι, όταν πηγαίνουμε, βρίσκουμε ζουμερά λεμονάκια να μας περιμένουν! Είναι σαν καλωσόρισμα και μου αρέσει πολύ. Το άρωμά τους είναι καταπληκτικό!
Με μερικά λεμόνια από αυτή τη λεμονιά έφτιαξα ένα εύκολο, αφράτο, νόστιμο και πολύ αρωματικό κέικ! Αν βάλουμε σιρόπι, θα ενισχύσουμε τη γεύση του λεμονιού. Αλλά, πιστέψτε με, είναι υπέροχο και χωρίς αυτό, ιδανικό για όσους δεν αγαπούν την πολλή ζάχαρη, όπως εμείς.
Γίνεται ένα εκπληκτικό πρωινό με γάλα ή καφεδάκι αλλά και ένα γεμάτο άρωμα απογευματινό κέρασμα, αν το συνοδεύσουμε με σπιτικό παγωτό βανίλια! Εσείς διαλέγετε!

 









Τα Υλικά

2 φλιτζάνια /250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
⅔ φλιτζανιού /170γρ.βούτυρο, φρέσκο ή φυτικό
⅓ φλιτζανιού/70ml ελαιόλαδο
3 αυγά μεγάλα
1 κεσεδάκι /220γρ. γιαούρτι 2%
1φλιτζάνι /185γρ. καστανή, μαλακή ζάχαρη
2 κουταλάκια baking powder
½  κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές χυμός λεμονιού
1 κουταλάκι ξύσμα ακέρωτου λεμονιού
Για το σιρόπι
1 ½ φλιτζάνι/00γρ. ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι/00ml νερό
3 κουταλιές χυμός λεμονιού
Φλούδα λεμονιού
Για το γαρνίρισμα
Καραμελωμένες φέτες λεμονιού
Λευκό γλάσο

Οδηγίες

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το baking και το αλάτι.


Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με το λάδι και τη ζάχαρη για πέντε λεπτά, μέχρι να αφρατεύσουν.
Προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να απορροφηθούν από το μείγμα.








Ρίχνουμε το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και το γιαούρτι και ανακατεύουμε.








Προσθέτουμε το αλεύρι τμηματικά, σταματάμε το μίξερ και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.








Ρίχνουμε το κέικ σε στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 26εκ. με αποσπώμενη στεφάνη, στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.






Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50 περίπου  λεπτά, μέχρι να ροδίσει (160° C για 1 ώρα περίπου στη μεσαία σχάρα με αέρα).
Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο Μετά το αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια συρμάτινη βάση για να κρυώσει εντελώς.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά μαζί, μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα για 5 λεπτά. Βάζουμε πάλι το κέικ μέσα στη φόρμα, το τρυπάμε σε πολλά σημεία με μία οδοντογλυφίδα και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Αφήνουμε το κέικ να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει καλά.




Το διακοσμούμε με καραμελωμένες φέτες λεμονιού με ελάχιστη ζάχαρη και λευκό γλάσο ή το σερβίρουμε με παγωτό βανίλια και το απολαμβάνουμε!





20 σχόλια:

  1. Ανταλλάσσω μια φέτα σταφυλοκλάφουτι με μια φέτα λεμονογιαουρτένιου κεκακίου!
    Καλά γλωσσοπλάστης σκέτος χιχιχιχι!

    Ελένη μου, οι καραμελωμένες φέτες λεμονιού έγιναν όμορφες! Γλυκάκι σκέτο από μόνες τους!
    Νόστιμος συνδυασμός με το κέικ. Για δεκατιανό ή για απογευματινό σνακ.

    Καλό υπόλοιπο ημέρας!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ζαμπία μου!
      Δεκτή η ανταλλαγή, χωρίς δεύτερη σκέψη, διότι το Κυριακάτικο σταφυλογλυκάκι σου μου έκανε αμέσως κλικ όταν το είδα στο FB.
      Το κεκάκι έγινε νόστιμο και μυρωδάτο κι ένα υπέροχο σημερινό πρωινό. Βάβαια και για το απόγευμα δεν λέμε όχι!
      Φιλάκια και μια υπέροχη Κυριακή!

      Διαγραφή
  2. Πραγματικά αρωματικό και λαχταριστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, σε ευχαριστώ!
      Πολύ ευχαρίστως να σε κεράσω!
      Καλό σου απόγευμα.

      Διαγραφή
  3. Υπέροχο Ελενάκι μου!!!
    Στα λεμονάτα κεκάκια και γενικά γλυκάκια δεν λέω ποτέ όχι, πόσο μάλλον στο δικό σου, φτιαγμένο με μυρωδάτα λεμονάκια από τον κήπο σου!
    Φιλάκια, να περνάς πολύ όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως, Ελενάκι, το λεμονάκι, χυμός ή ξύσμα, κάνει θαύματα!
      Όπου και να το βάλεις, σε φαγητά ή γλυκά, είναι υπέροχο.
      Εμείς το λατρέψαμε αυτό το κέικ και το ξαναφτιάξαμε.

      Φιλάκια, καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  4. To κέικ λεμόνι είναι πραγματικά ένα από τα πιο αγαπημένα μου γλυκάκια! και μιας και τελευταία τρώω για 2 θα πάρω διπλη μερίδα οκ??!
    φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέλα μου, με το καλό, αν είναι το ευχάριστο που κατάλαβα!
      Αν ήμουν στην Ελλάδα ευχαρίστως να σου έστελνα ένα ολόκληρο, γιατί δεν πρέπει να επιθυμείς, έτσι λένε!
      Φιλάκια και να σου έρθουν όλα καλά!

      Διαγραφή
  5. Οτι έχει λεμονι είναι αγαπημένο.
    Πολύ ωραίο κεικ Ελένη, με υπέροχα υλικά.
    Συμφωνώ πως είναι κέρασμα για όλες τις ώρες

    Καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Μάριον!
      Μπράβο μας, γίναμε πολλές της λεμονοπαρέας! Το λεμονάκι είναι απίθανο.
      Γλυκό κουταλιού δεν έχω προσπαθήσει να φτιάξω, γιατί εδώ είναι δύσκολο να βρω τα κατάλληλα λεμόνια. Το αφήνω για την Ελλάδα.

      Καλή εβδομάδα και καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  6. Τι καλύτερο υπάρχει, από το να κόβεις ένα λεμόνι-όποτε το χρειάζεσαι-από το δέντρο του κήπου σου.
    Ωραίο το σημέρινό σου κέικ και οι καραμελωμένες φέτες,μμμμμμμμμμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι, όπως τα λες, Σωσώ μου! Όμως δεν μπορούμε πάντα, τι να γίνει.
      Κερνάω κομμάτι με καραμελωμένες φέτες!
      Σκέψου το!

      Διαγραφή
  7. Και μόνο που βλέπω τις φωτογραφίες σου Ελένη μου, θα ήθελα πάρα πολύ να το δοκιμάσω!
    Τρελαίνομαι για λεμονάτα γλυκά και εκτιμώ ιδιαίτερα τα σιροπιαστά κέικ!
    Φαντάζομαι γεύση και άρωμα που θα έχει το συγκεκριμένο, με τα σπιτικά λεμονάκια που χρησιμοποίησες!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ωραίο θα ήταν, καλή μου Ερμιόνη, να μπορούσα να σας κεράσω όλες!
      Θα το ήθελα πάρα πολύ!
      Και η γεύση του και το άρωμά του ήταν εξαιρετικό! Τη ζάχαρη την "κρατάω" λίγο, γιατί πλέον έχουμε συνηθίσει τα πιο άγλυκα κέικ. Αυτό όμως το θέλει το σιρόπι του!
      Δοκίμασέ το, όποτε μπορέσεις!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Λατρεύω οτιδήποτε λεμονάτο! Θα το προτιμούσα με σιρόπι το κέικ και θα το τσάκιζα μαζί με παγωμένο τσάι με λεμόνι! Πολύ ωραία ιδέα και οι καραμελωμένες φέτες λεμονιού, αν είναι και από λεμόνια κήπου... απλώς όνειρο!
    Καλή βδομάδα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Dark, εξαιρετική η πρότασή σου για παγωμένο τσάι με λεμόνι! Καταγράφεται για να δοκιμαστεί την επόμενη φορά.
      Και οι φετούλες, αφού εκτέλεσαν τη διακοσμητική τους αποστολή, φαγώθηκαν ευχάριστα!

      Λεμονάτες ευχές για ένα υπέροχο βράδυ!

      Διαγραφή
  9. Καραμελωμένα Λεμονάκια λατρευτά!
    Άντε θα πάρω και μια "δαχτυλιά" από το γλάσσο (χωρίς παρεξήγηση) Ελένη μου :-))

    Πολύ ωραίο και άκρως μυρωδάτο το κεκάκι σου φίλη μου καλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κερνάω ό τι θέλεις, Πηνελόπη μου, και η δοκιμή είναι ελεύθερη!
      Σου στέλνω, αν θέλεις, κι από εδώ ένα ολόκληρο!
      Ό τι θέλεις εσύ!
      Πολλές καλησπέρες!

      Διαγραφή
  10. Ελένη μου το κέικ σου είναι φανταστικό και φαντασμαγορικό.
    Η διακόσμησή του είναι επαγγελματική. Και σε ζαχαροπλαστείο να το έβλεπα δεν θα μου έκανε καμμία εντύπωση. Οι καραμελωμένες φέτες λεμονιού θα συμφωνήσω με τη Ζαμπία, τρώγονται και μόνες τους!!!

    Μου αρέσει πολύ το αφράτο, λεμονάτο σου κέικ!!! Και με μπάλα παγωτό, άκρως καλοκαιρινό επιδόρπιο!

    Φιλιά πολλά Ελένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή