Τα τηγανητά φρέσκα ψάρια των Ελληνικών θαλασσών, μικρά ή μεγάλα, είναι ένα από τα πιο νόστιμα και αγαπημένα
καλοκαιρινά πιάτα. Σερβίρονται παντού: στις παραλιακές ψαροταβέρνες, στις
ποικιλίες για ούζο ή μπύρα αλλά και στα σπίτια, διότι αποτελούν ένα εύκολο και
γρήγορο μεσημεριανό πιάτο που αρέσει σε όλους. Συνοδεύονται από μια πλούσια
παραδοσιακή Ελληνική σαλάτα ή μια βραστή σαλάτα εποχής: βραστά βλίτα και
κολοκυθάκια.
Κι εμείς, όσο μένουμε στην Ελλάδα, τιμούμε πολύ τα νοστιμότατα μικρά ψαράκια που τα αγοράζουμε ολόφρεσκα στην πλούσια ψαραγορά του Πύργου Ηλείας. Σαρδέλες, γαύρος, μικρές τσιπούρες, κουτσομούρες και μπαρμπούνια βρίσκονται πολύ συχνά στο μεσημεριανό μας τραπέζι τραγανά και ροδοκόκκινα. Τα μεγάλα ψάρια της Ερυθράς, αν και πολύ ελκυστικά στην όψη, δεν τα φτάνουν καθόλου στη νοστιμιά! Τα αλευρώνω με καλαμποκάλευρο, διότι τα κάνει πιο νόστιμα, πιο τραγανά και δεν απορροφούν πολύ λάδι.
Τα τηγανητά ψάρια τα αντιμετωπίζουμε με αρκετό σκεπτικισμό, λόγω των αυξημένων θερμίδων. Αποτελούν, όμως, εξαιρετικά θρεπτική τροφή, αρκεί να τα τηγανίσουμε με ελαιόλαδο!
Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μελέτες και αναλύσεις που έγιναν στο Εργαστήριο Xημείας-Βιοχημείας-Φυσικοχημείας Τροφίμων του Xαροκοπείου Πανεπιστημίου. (Διαβάστε αναλυτικά τα σημαντικά στοιχεία των μελετών εδώ).
Αλάτι
Αρκετό ελαιόλαδο
Ανοίγουμε την κοιλιά τους και βγάζουμε τα εντόσθια και από τα κεφάλια τα βράγχια ή τα αφαιρούμε, όπως στο γαύρο και τις σαρδέλες. Στα μικρά ψάρια αφαιρούμε και το κόκκαλο.
Τα πλένουμε με αρκετό τρεχούμενο νερό και τα στραγγίζουμε για να φύγουν τα πολλά υγρά και τα αλατίζουμε.
Ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και το βάζουμε πάνω στη φωτιά για να κάψει.
Βάζουμε το καλαμποκάλευρο μέσα σε ένα ρηχό πιάτο και αλευρώνουμε μικρές ποσότητες ψαριών. Τα τινάζουμε, για να φύγει το περίσσευμα.
Πιάνουμε τα ψάρια από τις ουρές και να βάζουμε σε σειρές με προσοχή μέσα στο καυτό λάδι.
Όταν ροδίσουν από τη μια πλευρά, όταν ροδίσουν.
Όταν τηγανιστούν, τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε πάνω σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.
Τα σερβίρουμε ζεστά και τα συνοδεύουμε με μια πλούσια Ελληνική σαλάτα.
Τα νωπά ψάρια δεν περιείχαν αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, ενώ αντίθετα τα τηγανητά είναι πολύ πλούσια. Αυτό συμβαίνει, διότι οι πολυφαινολικές ενώσεις του ελαιόλαδου περνούν σε ικανοποιητικά ποσοστά στα τηγανητά ψάρια.
H μεγαλύτερη συγκέντρωση πολυφαινολών παρατηρήθηκε στον τηγανητό γαύρο, ενώ η μικρότερη παρατηρήθηκε στην τηγανητή μαρίδα και στο τηγανητό σαφρίδι.
Κι εμείς, όσο μένουμε στην Ελλάδα, τιμούμε πολύ τα νοστιμότατα μικρά ψαράκια που τα αγοράζουμε ολόφρεσκα στην πλούσια ψαραγορά του Πύργου Ηλείας. Σαρδέλες, γαύρος, μικρές τσιπούρες, κουτσομούρες και μπαρμπούνια βρίσκονται πολύ συχνά στο μεσημεριανό μας τραπέζι τραγανά και ροδοκόκκινα. Τα μεγάλα ψάρια της Ερυθράς, αν και πολύ ελκυστικά στην όψη, δεν τα φτάνουν καθόλου στη νοστιμιά! Τα αλευρώνω με καλαμποκάλευρο, διότι τα κάνει πιο νόστιμα, πιο τραγανά και δεν απορροφούν πολύ λάδι.
Τα τηγανητά ψάρια τα αντιμετωπίζουμε με αρκετό σκεπτικισμό, λόγω των αυξημένων θερμίδων. Αποτελούν, όμως, εξαιρετικά θρεπτική τροφή, αρκεί να τα τηγανίσουμε με ελαιόλαδο!
Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μελέτες και αναλύσεις που έγιναν στο Εργαστήριο Xημείας-Βιοχημείας-Φυσικοχημείας Τροφίμων του Xαροκοπείου Πανεπιστημίου. (Διαβάστε αναλυτικά τα σημαντικά στοιχεία των μελετών εδώ).
Τα Υλικά
1 κιλό γαύρος ή άλλα μικρά ψάρια
2 φλιτζάνια καλαμποκάλευροΑλάτι
Αρκετό ελαιόλαδο
Οδηγίες
Ανοίγουμε την κοιλιά τους και βγάζουμε τα εντόσθια και από τα κεφάλια τα βράγχια ή τα αφαιρούμε, όπως στο γαύρο και τις σαρδέλες. Στα μικρά ψάρια αφαιρούμε και το κόκκαλο.
Τα πλένουμε με αρκετό τρεχούμενο νερό και τα στραγγίζουμε για να φύγουν τα πολλά υγρά και τα αλατίζουμε.
Ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και το βάζουμε πάνω στη φωτιά για να κάψει.
Βάζουμε το καλαμποκάλευρο μέσα σε ένα ρηχό πιάτο και αλευρώνουμε μικρές ποσότητες ψαριών. Τα τινάζουμε, για να φύγει το περίσσευμα.
Πιάνουμε τα ψάρια από τις ουρές και να βάζουμε σε σειρές με προσοχή μέσα στο καυτό λάδι.
Όταν ροδίσουν από τη μια πλευρά, όταν ροδίσουν.
Όταν τηγανιστούν, τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε πάνω σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.
Τα σερβίρουμε ζεστά και τα συνοδεύουμε με μια πλούσια Ελληνική σαλάτα.
TIPS
- Το λάδι που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι πάντα ελαιόλαδο και κατά προτίμηση παρθένο.
- H θερμοκρασία τηγανίσματος να μην ξεπερνάει τους 170° C.
- O χρόνος του τηγανίσματος να είναι όσο πιο σύντομος γίνεται.
- Να μην τηγανίζουμε στο ίδιο λάδι για περισσότερο από μισή ώρα.
Διαβάστε παρακάτω μερικά από τα αποτελέσματα της έρευνας
Κατά το τηγάνισμα, εξατμίζεται σημαντικό μέρος της υγρασίας των ψαριών, που
αντικαθίσταται εν μέρει από το λάδι που χρησιμοποιούμε στο τηγάνισμα.
Τα μεγαλύτερα ψάρια απορροφούν λιγότερο λάδι και στεγνώνουν, επίσης,
λιγότερο κατά το τηγάνισμα.Τα νωπά ψάρια δεν περιείχαν αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, ενώ αντίθετα τα τηγανητά είναι πολύ πλούσια. Αυτό συμβαίνει, διότι οι πολυφαινολικές ενώσεις του ελαιόλαδου περνούν σε ικανοποιητικά ποσοστά στα τηγανητά ψάρια.
H μεγαλύτερη συγκέντρωση πολυφαινολών παρατηρήθηκε στον τηγανητό γαύρο, ενώ η μικρότερη παρατηρήθηκε στην τηγανητή μαρίδα και στο τηγανητό σαφρίδι.
Eλενάκι μου αυτά τα τόσο νόστιμα ψαράκια μου φέρνουν στο μυαλό όμορφες εικόνες από καλοκαιράκι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε καλαμποκάλευρο έχω ακούσει ότι γίνονται πολύ τραγανά και νόστιμα, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα!
Είμαι σίγουρη ότι περνάς πολύ όμορφα στις διακοπούλες σου!
Φιλάκια!
Έλενά μου, έχεις απόλυτο δίκαιο! Στις διακοπές στο χωριό μου τα ευχαριστηθήκαμε πολύ, ζεστά και λαχταριστά. Μας τα σερβίρισαν και στις ποικιλίες, κοντά στη θάλασσα, απόλαυση! Αυτά θυμάμαι, όταν βρίσκομαι μακριά.
ΔιαγραφήΔεν ήταν όμως αλευρωμένα με καλαμποκάλευρο που τα κάνει τραγανά. Δοκίμασέ το και πες μου, ειδικά στα μικρά ψαράκια.
Φιλάκια πολλά!
Δεν είχα σκεφτεί ποτέ το πανάρισμα με καλαμποκάλευρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως τα τηγανητά ψαράκια είναι από τα αγαπημένα καλοκαιρινά μας πιάτα και προσωπικά λατρεύω το συνδυασμό τους με βλίτα!
Ωραίες και οι πληροφορίες που μας έδωσες Ελένη!
Φιλιά!
Ερμιόνη μου, δοκίμασέ το και θα εκπλαγείς! Άλλη γεύση, χωρίς πολλά λάδια!
ΔιαγραφήΕμάς μας αρέσει πολύ το καλαμποκάλευρο και το δοκίμασα και σε άλλη συνταγή με επιτυχία. Θα τη δημοσιεύσω αργότερα, διότι τώρα δεν έχω συνεχές internet.
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά λογάκια!
Πολλά καλοκαιρινά λογάκια!
Το καλαμποκάλευρο δεν το είχα σκεφτεί για τα τηγανιτά ψαράκια. Θα γίνονται πολύ ωραία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ιδέα.
Και πολύ χρήσιμες πληροφορίες.
Καλό βράδυ
Σε ευχαριστώ πολύ, Marion!
ΔιαγραφήΠροτείνω να το δοκιμάσεις, πρώτα σε μικρά ψαράκια! Θα σου αρέσουν, έτσι τραγανά και νόστιμα. Περιμένω σχόλια.
Καλό σου βράδυ!
Αχχ! Μύρισε Ελλάδα μέχρι εδώ! Τα μπαρμπούνια τηγανιτά είναι πολύ μεγάλη αδυναμία! Καλαμποκάλευρο δεν έχω δοκιμάσει ποτέ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι αν θα ήθελες να συμμετέχεις σε ένα παιχνιδάκι, εδώ είναι η πρόσκληση! http://fortheloveoffeeding.wordpress.com/2012/07/05/hamburger-with-caramelized-onions-and-oven-fried-potatoes-plus-the-view-from-my-window/
Σε ευχαριστώ πολύ, Villy μου, για την πρόσκληση στο παιχνιδάκι και θα ανταποκριθώ στην επόμενή μου ανάρτηση. Μου αρέσει πολύ η φωτογραφία!
ΔιαγραφήΤα μικρά ψαράκια πράγματι θυμίζουν Ελληνικό καλοκαίρι.
Να είσαι καλά, καλό σου βράδυ!
Καλημέρα Λενάκι και καλό καλοκαίρι. Εγώ τηγανίζω τις γαρίδες με καλαμποκαλευρο, τα ψαρια δεν τα έχω δοκιμάσει. Ευκαιρία να κάνω αρχή !!! με εκανες τώρα να σκέφτομαι γαυράκια, σαλάτες και παραλία !!!!!!!!!!!! χιχιχι
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλά να περνάτε !!
φιλια πολλά
Καλησπέρα Μαράκι!
ΔιαγραφήΑφού το έχεις δοκιμάσει στις γαρίδες, είμαι σίγουρη ότι εκτιμάς τη νοστιμιά του.
Εμείς το λατρεύουμε αυτό το αλεύρι!
Αχ αυτό το καλοκαιράκι με τις βόλτες του! Όλο αυτό σκεφτόμαστε όλο το χρόνο!
Καλό Σ/Κ.
Φιλάκια πολλά!
Γλυκιά μου Ελένη καλημέρα ή good morning!:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΆκρως ελληνική η πρόταση με τα τηγανιτά ψαράκια και επειδή και γευστικά είμαι μακριά αυτές τις ημέρες τα λαχτάρησα ιδιαιτέρως έτσι ξεροτηγανισμένα και με την πρότασή σου του καλαμποκάλευρου!
Τραγανή νοστιμότατη δαγκωνιά!
Σε φιλώ
Ζ.
Καλησπέρα, καλή μου Ζαμπία!
ΔιαγραφήΕίμαι περαστική από την Αθήνα και σε λίγο θα φύγω πάλι. Ζέστη πολλή, με απορρυθμίζει. Δεν την μπορώ πλέον αλλά σε λίγες εβδομάδες θα την υποστώ. Σε ζηλεύω που βρίσκεσαι στη δροσιά με τόσο όμορφη παρέα! Να σε προσέχουν!Τα ψαράκια τα είχαμε λαχταρίσει κι εμείς και τα ευχαριστηθήκαμε, στο σπίτι και στην παραλία!
Με το καλό να έρθεις κι εσύ, αλλά, αν μπορείς, μείνε αρκετά!
Πολλά-πολλά φιλάκια!
Καλή μου Ελένη... δεν έχω τηγανίσει ποτέ ψάρια με καλαμποκάλευρο!! Η αλήθεια είναι ότι ούτε το είχα ακούσει για την ακρίβεια. Υπέροχες πληροφορίες και πολύ χρήσιμες γιατί πράγματι τα τηγανιτά ψάρια όλοι τα αποφεύγουν! Πάντως, έτσι με τα παντζαράκια και το κρεμμύδι από δίπλα είναι... λαχταριστά και άκρως καλοκαιρινά!!! Να είσαι καλά για την ωραία ανάρτηση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα δοκιμάσεις το αλεύρι από καλαμπόκι, Κική μου! Είναι εξαιρετικό!
ΔιαγραφήΤα ψαράκια κάνουν εξαιρετική παρέα με τις σαλατούλες, βραστές ή ωμές!
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια, πάντα ευγενική!
Να είσαι καλά, καλό απόγευμα!
Το τηγάνι το έχω ελαχιστοποιήσει και μόνον για ψαράκια το χρησιμοποιώ! Με κάνεις πραγματικά να θέλω να δοκιμάσω με το καλαμποκάλευρο και θα το πράξω καλή μου Ελένη κατά την διάρκεια των διακοπών που και ψαράκια βρίσκουμε φρέσκα αλλά και πιο εύκολα τηγανίζω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλούς πολλούς χαιρετισμούς.
Έχεις απόλυτο δίκαιο, καλή μου Πηνελόπη! Κι εγώ δεν τηγανίζω αλλά ο γαύρος έτσι γίνεται εξαιρετικό μεζεδάκι! Κι εμείς μόνο το καλακαιράκι το απολαμβάνουμε!
ΔιαγραφήΔοκίμασέ τον με καλαμποκάλευρο, βγάλε και το κοκκαλάκι και πες μου!
Να περνάτε καλά. Φιλιά.
πολύ ωραία ιδέα το καλαμποκάλευρο!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά!