Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Μελομακάρονα Γεμιστά με Καρύδι

Στην Ελλάδα τα μελομακάρονα δεν λείπουν από κανένα σπίτι κατά την περίοδο της νηστείας των Χριστουγέννων. Η νηστεία, λοιπόν, έχει και τα νόστιμα και αρωματικά γλυκά – μπισκοτάκια.
Τα μελομακάρονα είναι απλά γλυκά, με βασικά υλικά το αλεύρι, το λάδι και το μέλι. Το καρύδι και τα μπαχαρικά τα κάνουν εορταστικά αλλά και πολύ θρεπτικά. Θεωρούνται επιτυχημένα, όταν λιώνουν στο στόμα, χωρίς να σε γεμίζουν σιρόπι.
Η συνταγή που σας δίνω είναι από τις σημειώσεις μου, δοκιμασμένη πολλά χρόνια και πάντα με επιτυχία. Μας δίνει περίπου 60-70 μελομακάρονα, ανάλογα με το μέγεθος, γεμισμένα με αρκετό καρύδι και μελωμένα μέχρι το εσωτερικό τους!


Τα Υλικά

1 ½ φλιτζάνι λάδι
½ φλιτζάνι βούτυρο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
4 κουταλιές κονιάκ ή ούζο
5 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
2 κουταλιές κανέλα
½ κουταλιά γαρίφαλα τριμμένα
2 κουταλάκια baking powder
1 κουταλάκι σόδα
2 φλιτζάνια καρύδια χονδροκομμένα

Για το Σιρόπι
2 φλιτζάνια μέλι
2 φλιτζάνια καστανή ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό

Οδηγίες

Χονδροκόβουμε τα καρύδια και τα ανακατεύουμε με τη μία κουταλιά κανέλα.
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τα μπαχαρικά, το baking powder και το σιμιγδάλι.



Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το λάδι, το βούτυρο, το κονιάκ, το χυμό, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και χτυπάμε για λίγο τα υλικά με το σύρμα ή το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, έως ότου λιώσει η ζάχαρη.  Μετά ρίχνουμε τη σόδα και ανακατεύουμε να φουσκώσει.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι με το σιμιγδάλι, ανακατεύουμε καλά, έως ότου αναμειχθούν τα υλικά και η ζύμη γίνει αφράτη και λαδερή.


Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης, το πλάθουμε μπαλάκι και το πατάμε ανάμεσα στις παλάμες µας να γίνει πλακέ. Βάζουμε λίγη γέμιση και το κλείνουμε καλά και δίνουμε σε κάθε μελομακάρονο οβάλ σχήμα.
Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, με την ένωση προς τα κάτω και τρυπάμε την επιφάνειά τους με ένα πιρουνάκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º  C στον αέρα για 25-30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.


Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τότε τα στριμώχνουμε σε ένα μεγάλο ταψί, το ένα πολύ κολλητά με το άλλο.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά του σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. (Ο χρόνος μετράει αφότου αρχίσει ο βρασμός).
Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι μέσα σε ταψί με τα κρύα μελομακάρονα και τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά προσεκτικά, έως ότου απορροφήσουν αρκετό σιρόπι.


Τα βγάζουμε σε πιατέλα σε σειρές και τα πασπαλίζουμε µε το υπόλοιπο τριμμένο καρύδι με την κανέλα.


Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!

 TIPS
  • Δεν ζυμώνουμε τα μελομακάρονα πολλή ώρα,  γιατί θα σφίξουν και θα σκληρύνουν.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, αφράτη και λαδερή. Όχι σφιχτή!
  • Αφήνουμε τη ζύμη 15-20 να ξεκουραστεί σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη και μετά αρχίζουμε να πλάθουμε τα μελομακάρονα.

19 σχόλια:

  1. Τελεια μελομακαρονακια!
    Και του χρονου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και του χρόνου να είσαι καλά πολύ ωραία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και του χρόνου Ελένη!!
    Γεμιστά κάνει η αδελφή μου και έχω δοκιμάσει.
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα, Ελπινίκη. Σε ευχαριστώ πολύ και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε ευχαριστώ, Ροδάνθη μου. Καλές γιορτές να έχουμε, με υγεία. Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα Ελένη.
    Γεμιστά μελομακάρονα δεν έχω φτιάξει ποτέ! Βρίσκω ιδιαίτερη και γευστική τη δική σου πρόταση, αξίζει η καταγραφή της.

    Και του χρόνου να είσαι καλά. Χαρούμενη και υγιής.

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φαντάζομαι ότι θα εξαφανίζονται γρήγορα. Και του χρόνου να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα Ξανθή μου. Πράγματι σε πολλούς αρέσουν τα γεμιστά μελομακάρονα και σ' εμάς πολύ.
    Καλές γιορτές να έχουμε.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα Ζαμπία μου. Δεν είναι καθόλου δύσκολα και βέβαια έχουν περισσότερο καρύδι από τα άλλα. Δοκίμασέ τα και θα δεις τη διαφορά.
    Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές κι αναταποδίδω.
    Φιλιά, καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα καλή μου Παράκελσε.Έχουμε τώρα τη δεύτερη δόση και βλέπουμε!
    Είχα ξεχάσει πόσο νόστιμα γίνονται.
    Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και ανταποδίδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ελενάκι μου έτσι μ' αρέσουν και μένα!
    Μελωμένα μέχρι μέσα, αλλά όχι πολύ λιωμένα!
    Η πρότασή σου με καρύδι μου άρεσε πολύ!
    Και του χρόνου με υγεία, καλές γιορτές σου εύχομαι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα.
    Καλή εβδομάδα.
    με το καλό στα φετεινά Χριστούγεννα και του Χρόνου πάλι με Υγεία στα γεμιστά σου μελομακάρονα Ελένη μου.
    Είναι γαργαλιστικά και άκρως γευστικά και μόνο που τα σκέφτομαι :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σε λίγο θα φτιάξω τα πρώτα μου μελομακάρονα και κάνω μια βόλτα στα σπιτάκια σας για οδηγίες!!!!! Καλές γιορτές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ καλό αυτό που συμφωνούμε Έλενα! Εμείς τα τελειώσαμε αλλά δε φτιάχνω άλλη δόση, μόνο κουραμπιέδες και διάφορα άλλα. Έχουμε και εορτή τα Χριστούγεννα!
    Φιλιά, καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Να είσαι καλά, Πηνελόπη μου. Με υγεία, να είμαστε καλά και του χρόνου κι ας φτιάξουμε λιγότερα γλυκά!
    Δεν έμεινε πλέον μελομακάρονο για να πω ότι θα κεράσω αλλά κερνάω κάτι άλλο.
    Φιλιά πολλά, καλά Χριστούγεννα, υγεία και χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλή επιτυχία στα μελομακάρονά σου,manousina , και του χρόνου με υγεία. Το γλυκάκι αυτό είναι εύκολο και πολύ νόστιμο, αγαπημένο.
    Φιλιά, καλές γιορτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ta melomakarona einai to pio agapimeno mou gliko ton Xristougennon, kai den borousa pote na ta petixo. I sintagi sou omos itan iperoxi, kai mou vgikane poli nostima. S efxaristo! Avrio tha dokimaso tous kourabiedes sou. Xilia efxaristo, kai kales giortes

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Λυδία!
      Σε ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση, το εκτιμώ. Χαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή μου. Είναι πολλά χρόνια δοκιμασμένη και πετυχαίνει πάντα.
      Καλή επιτυχία και στους κουραμπιέδες.
      Κι εγώ σε ευχαριστώ πολύ.
      Καλές γιορτές.

      Διαγραφή
  18. Φανταστικά πολύ επιτυχημένη συνταγή, δεν μπέικον κ παρόλο αυτά έγιναν αφρατοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή