Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Γαρίδες στο Φούρνο με Σκόρδο και Πιπεριές

Ένα εξαιρετικό, νηστίσιμο φαγητό με πολύ αγαπημένα υλικά και την υπέροχη νοστιμιά του φούρνου. Είναι εξίσου νόστιμο με φρέσκες ή κατεψυγμένες γαρίδες.
Το φαγητό μπορεί να σερβιριστεί σαν κύριο πιάτο αλλά να γίνει κι ένα δελεαστικό μεζεδάκι για το ούζο ή τη μπύρα της παρέας.






Τα Υλικά

15 μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες, φρέσκες ή κατεφυγμένες
Ο χυμός ½ λεμονιού
6-8 μακριές γλυκές πράσινες πιπεριές
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο λεπτά φετάκια
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 λιαστές ντομάτες, διατηρημένες μέσα σε λάδι
1 κουτί ντοματάκια
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά, κομμένη λωρίδες
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
½ κουταλάκι μείγμα κάρυ
1 κόκκινο τσίλι
⅔ φλιτζανιού (περίπου 150ml) ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες

Καθαρίζουμε, πλένουμε και στραγγίζουμε τις γαρίδες. Τις βάζουμε μέσα σε ένα μπολ, στύβουμε το μισό λεμόνι, προσθέτουμε την πάπρικα, το κάρυ και αλάτι και ανακατεύουμε. Τις σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και τις αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα να μαριναριστούν.

Εν τω μεταξύ πλένουμε τα χορταρικά. Αφαιρούμε το κοτσάνι και τους σπόρους από τις μακριές πιπεριές και τις τοποθετούμε στο πυρέξ. Κόβουμε και τα υπόλοιπα χορταρικά και λιώνουμε τα ντοματάκια.

Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τσίλι. Μετά προσθέτουμε τα ντοματάκια και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει 5 λεπτά, ανακατεύοντας.
Βγάζουμε από το ψυγείο τις γαρίδες και τις τοποθετούμε στο πυρέξ, πάνω από τις πιπεριές.


Τις καλύπτουμε με τη σάλτσα και προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το υπόλοιπο λάδι.


Ψήνουμε τις γαρίδες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για 30-40 λεπτά ή έως ότου ροδίσουν και μείνουν με το λάδι τους.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και το συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμάκι και τραγανές τηγανητές πατάτες! Υπέροχος συνδυασμός! 
Καλή όρεξη!

12 σχόλια:

  1. Τις φάγατε όλες; (να μας στέλνατε ένα πιατάκι σήμερα) γιατί το δικό μας ρυζότο πάει και τελείωσε...
    Πολλές καλημέρες και καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ Ελενάκι τις έκανες σούπερ ντούπερ τις γαρίδες σου!
    Εβαλες και λιαστή ντοματούλα και κάρυ και τσίλι, πικάντικες που θα είναι!!!
    Φέρνω ψωμάκι για βουτίτσες και φυσικά ουζάκι!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελένη μου οι γαρίδες είναι η αδυναμία μου (μια απο τις πολλές),δεν προλαβαίνω όμως να τις φτιάξω σύντομα,ούτε και να τις σημειώσω στο τεφτέρι μου(φεύγω για Αθήνα δυο μέρες) μόλις επιστρέψω θα το φτιάξω σίγουρα.Να είσαι καλά καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μ αρεσουν πολύ οι γαριδες και ετσι το φαγητο σου μου κλεινει το ματι! Πρεπει να ναι πεντανοστημο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να σς στείλουμε, πολύ ευχαρίστως, Πηνελόπη μου! Έγιναν πολύ νόστιμες. Καλημέρα από κοντά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελενάκι οι γαριδούλες πρέπει πάντα να είναι σούπερ, γιατί είναι υπέροχο φαγάκι!¨΄Εβαλα απ' όλα και εσύ, αλεύθερα, κάνε βουτίτσες!
    Τώρα έχω και ουζάκι!!! Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ροδάνθη μου μάλλον θα πρέπει κάποια μέρα να σου κάνω το τραπέζι! Είσαι πραγματική νησιώτισα γι αυτό σου αρέσουν τα θαλασσινά! Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελπινίκη μου, αφού σου έκλεισαν το μάτι πρέπει να τις δοκιμάσεις! Θα σου αρέσουν πολύ. Είναι σαν μεζεδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπέροχο φαγητό-μεζεδικό για βούτες!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σε ευχαριστώ πολύ ανώνυμε για την επισήμανση! Συμπληρώθηκε,
    θα σε παρακαλέσω στο εξής να κάνεις ενυπόγραφα σχόλια, διαφορετικά θα διαγράφονται.
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. sto pireks prin to fourno prostheto tin marinara? ligo neraki? tipota? please specify i'm not a real good cook!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει κανείς που είναι τέλειος στην κουζίνα! Όλοι μαθαίνουμε και βελτιωνόμαστε!
      Όσο για την ερώτησή σου: δεν υπάρχει μαρινάτα αλλά σάλτσα, η οποία προετοιμάζεται χωριστά, όπως περιγράφεται στη συνταγή, και καλύπτει τις γαρίδες, πριν μπουν στο φούρνο και ψηθούν όλα μαζί.
      Οι φωτογραφίες θα σε οδηγήσουν.
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή