Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Αρνάκι Μαροκινό, της Φεζ (Fez Tajin)

Ένα από τα κατ’ εξοχήν παραδοσιακά πιάτα της Μαροκινής κουζίνας με το όνομα της γραφικότατης πόλης Fez ή Fes, γνωστό ως Fez Tajin, όταν μαγειρεύεται και σερβίρεται στο πήλινο χαρακτηριστικό σκεύος.
Το προσφέρουν σε σημαντικές οικογενειακές συγκεντρώσεις και γιορτές ή όταν θέλουν να τιμήσουν έναν επισκέπτη τους
Το αρνάκι μαγειρεύεται μόνο με μπαχαρικά, τζίντζερ και ζαφορά, χωρίς καθόλου χορταρικά. Η προσθήκη των δαμάσκηνων και των ξηρών καρπών κάνει αυτό το νόστιμο πιάτο εξαιρετικά ευπαρουσίαστο. 






  Τα Υλικά
1 κιλό αρνάκι με κόκκαλο (μπούτι ή χεράκι)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο λεπτές φέτες
½ φλιτζάνι λάδι
2 ξυλάκια κανέλα
1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
1 κουταλάκι ζαφορά τριμμένη
1 κουταλάκι turmeric/κουρκουμάς
1 κουταλάκι Μαροκινό μείγμα μπαχαρικών ras al hanout (προαιρετικά)
Αλάτι και πιπέρι
5-6 αυγά βρασμένα, καθαρισμένα, κομμένα στη μέση
20 περίπου αποξηραμένα δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι
100γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, χωρισμένα στη μέση και καβουρντισμένα
3 κουταλιές ελαφρά καβουρντισμένο σουσάμι

Οδηγίες

Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα δαμάσκηνα. Τα πλένουμε, τα βάζουμε σε ένα μπολ, σκεπασμένα με χλιαρό νερό και τα αφήνουμε να μαλακώσουν.


Κόβουμε μερίδες, πλένουμε και σκουπίζουμε το κρέας.
Βάζουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα να κάψει και το ροδίζουμε απ’ όλες τις πλευρές πάνω από μέτρια φωτιά. Το βγάζουμε σε ένα πιάτο.
Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το κρεμμύδι και, όταν μοσχομυρίσει, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το τζίντζερ.



Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σοταριστούν όλα μαζί για 2-3΄. Βάζουμε πάλι και το κρέας μέσα στην κατσαρόλα.


Στραγγίζουμε τα δαμάσκηνα αλλά κρατάμε το νερό τους και το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το κρέας. Το βράζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά, μέχρις ότου μαλακώσει (περίπου 1 ½ ώρα). Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επίπλεον ζεστό.
Δέκα λεπτά πριν το αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα δαμάσκηνα, ανακινώντας την κατσαρόλα. Όταν είναι έτοιμο πρέπει η σάλτσα του και είναι αρκετή αλλά πηχτή.


Το σερβίρουμε το φαγητό ζεστό μέσα σε βαθουλή πιατέλα και το γαρνίρουμε με τα αυγά, τα αμύγδαλα και το σουσάμι.


Το συνοδεύουμε με βρασμένο κουκούς και Μαροκινή Kαροτοσαλάτα. Καλή όρεξη!


Το Μαροκινό μείγμα μπαχαρικών Rass el Hanout
(Αραβικά راس الحانوت)

 

Το όνομα του αρωματικού Μαροκινού μείγματος μπαχαρικών  σημαίνει «τα καλύτερα του μαγαζιού», δηλαδή τα καλύτερα μπαχαρικά που διαθέτει ένα κατάστημα μπαχαρικών. Τη βάση του συνήθως αποτελούν το κάρδαμο, τα γαρίφαλα, η κανέλα, το κόλιανδρο, το κύμινο, το μοσχοκάρυδο, τα πιπέρια και το turmeric. Ο καθένας όμως μπορεί να προσθέσει και άλλα μπαχαρικά.
Ας δούμε τα μπαχαρικά που περιέχει το Rass el Hanout και σε τι ποσότητες:
    
 2 κουταλάκια σκόνη τζίντζερ
 2 κουταλάκια τριμμένο κάρδαμο
 1 κουταλάκι τριμμένη κανέλα
 1 κουταλάκι τριμμένο μπαχάρι
 1 κουταλάκι τριμμένοι σπόροι κόλιαντρου
 1 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
 1 κουταλάκι σκόνη  κουρκούμη
 ½ κουταλάκι τριμμένο μαύρο πιπέρι
 ½ κουταλάκι τριμμένο άσπρο πιπέρι
 ½ κουταλάκι τριμμένο πιπέρι Καγιέν
 ½ κουταλάκι τριμμένοι σπόροι γλυκάνισου
 

9 σχόλια:

  1. Αυτό το πιάτο θα πρέπει να είναι λίαν αρωματικό και νόστιμο!

    * Μου κάνει για γιορτινή ατμόσφαιρα, έτσι όπως το προσφέρουν στον τόπο καταγωγής του πιάτου!
    * Μου αρέσουν τα δαμάσκηνα.
    * Μου αρέσουν τα αμύγδαλα.
    * Μου αρέσουν τα μπαχαρικά του.
    * Μου αρέσουν όλα!

    Θα το φτιάξω τα Χριστούγεννα. Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος...

    Σ΄ευχαριστώ Ελένη για την πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή που μοιράστηκες μαζί μας!

    Καλό υπόλοιπο Κυριακής.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ιδιαιτερο πιατο πρεπει να μοσχομυριζει και σιγουρα σε τραβαει να το δοκιμασεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελένη καλημέρα! αυτό στο μαροκινό σκεύος θα είναι μούρλια, αλλά και σε μια γάστρα πήλινη όμως. Έχει αγαπημένα υλικά.
    Να είσαι καλά που το μοιράστηκες μαζί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Ζαμπία μου. Χαίρομαι που επικοινωνούμε, έστω κι έτσι και με χαροποιηεί το γεγονός ότι σου αρέσουν οι συνταγές μου! Σε ευχαριστώ πολύ.
    Ήμουν σίγουρη ότι θα σου άρεσε το αρνάκι και για το εορταστικό του χαρακτήρα αλλά και για τα υλικά του. Είναι πράγματι νόστιμο και εντυπωσιακό, όταν σερβίρεται. Να το φτιάξεις, να το ευχαριστηθείς και να περάσεις υπέροχα τα Χριστούγεννα.
    Μέχρι τότε θα τα ξαναπούμε.
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα.
    Συμφωνώ μαζί σου, Ελπινίκη, αρκεί να σου αρέσουν τα μπαχαρικά. Να σου στείλω να δοκιμάσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα, Ξανθή μου. Χαίρομαι που σου άρεσε, γιατί νομίζω ότι αποφεύγεις τα μπαχαρικά. Αυτό όμως δεν είναι καυτερό και να μπαχαρικά του είναι ήπια. Κι εγώ σε πήλινη γάστρα θα το φτι'αξω τα Χριστούγεννα. Να έχεις ένα υπέροχο βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πω πω Ελενάκι, αυτό το πιάτο πρέπει να είναι απίστευτα αρωματικο με τα συγκεκρειμένα μπαχαρικά!!!
    Συνήθως δαμασκηνα έβαζα με χοιρινό κρέας, όμως πιστεύω θα ταιριάζουν υπέροχα και με το αρνάκι!!
    Με λίγα λόγια.... μιαμ μιαμ!!!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα, Ελενάκι. Κι εγώ μέχρι να τα δω στο συγκεκριμένο φαγάκι νόμιζα ότι μόνο στο χοιρινό μπαίνουν. Και με το αρνάκι είναι εξαιρετικά και δένουν πολύ με τα μπαχαρικά. Δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς.
    Καλό βράδυ και καλή νέα εβδομάδα. Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εξαιρετικό φαίνεται και διαβάζεται επίσης καλή μου Ελένη, αλλά τα δικά μου τα παλικάρια μόλις δουν δαμάσκηνα και αμύγδαλα μέσα στο φαγητό δεν θα πάρουν πιρούνια για να φάνε!!
    Κι' έτσι "χάνω" κι εγώ την δοκιμή, γιατί για έναν άνθρωπο μαγείρεμα δεν κάνωωωωωωω! Αρνούμαι κατηγοριματικά.
    Πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή