Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

Κοτόπουλο Tikka ή Ινδικό σουβλάκι

Η λέξη Tikka στα Hindi και Urdu σημαίνει κομμάτια, μπουκιές. Επίσης έτσι ονομάζεται και ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της Ινδικής κουζίνας που φτιάχνεται με κομμάτια κοτόπουλου, μαριναρισμένα σε γιαούρτι με πολλά αρωματικά και μπαχαρικά και μετά γίνονται χρυσαφένια σουβλάκια. Το κοτόπουλο Tikka  είναι ένα φαγητό πανεύκολο, πάρα πολύ νόστιμο, υγιεινό, όλο χρώμα και αρώματα.
Μεταξύ των μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται συμπεριλαμβάνεται και το θαυματουργό turmeric ( κιτρινόριζα ή κουρκουμάς).
Σας προτείνω να διαβάσετε τις εξαιρετικές πληροφορίες για τις ιδιότητες, τη διατροφική αξία, τα ευεργετήματα στην υγεία μας και τον τρόπο αξιοποίησης του turmeric  στην καθημερινή μας διατροφή στο blog Kitchen Stori.es.



Τα  Υλικά

1 φλιτζάνι φρέσκο ​​γιαούρτι (όχι ξινό)
2 κουταλιές πάστα τζίντζερ
2 κουταλιές λιωμένο σκόρδο
2-3 κουταλιές garam masala
½ κουταλάκι μαύρο τριμμένο πιπέρι ή σκόνη κόκκινου τσίλι
Ο χυμός ενός λεμονιού
1 - 2 κουταλάκια turmeric
Αλάτι
2 κουταλιές λάδι
Το στήθος από ένα μεγάλο κοτόπουλο, χωρίς πέτσα και κομμένο κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι σε πολύ λεπτά δαχτυλίδια
Lime ή λεμόνι φέτες για γαρνίρισμα
1 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα κόλιανδρου


Οδηγίες


Πολτοποιούμε το σκόρδο, το τζίντζερ και το τσίλι. Προσθέτουμε στη λεία  πάστα των μυρωδικών το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το λάδι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν τα υλικά.


Προσθέτουμε και τα κομμάτια του κοτόπουλου, ανακατεύουμε καλά για να καλυφθούν από το μείγμα του γιαουρτιού.
Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.


Μετά περνάμε το κοτόπουλο σε σουβλάκια, όχι πολύ σφικτά τα κομμάτια μεταξύ τους.
Ψήνουμε τα σουβλάκια στο grill του φούρνου μας ή σε ψηστιέρα με πλάκα ή σχάρα, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.



Γαρνίρουμε το κοτόπουλο με τούφες κόλιανδρου, φετούλες λεμονιού ή ροδέλες κρεμμυδιού και το συνοδεύουμε με Ινδική ντοματοσαλάτα και mango chutney.

TIPS
  • Αν ψήσουμε τα σουβλάκια στο grill του φούρνου μας τα τοποθετούμε πάνω σε σχάρα και μέσα σε ένα δίσκο, για να στάζουν εκεί τα υγρά.
  • Όπου και αν τα ψήσουμε, τα γυρίζουμε μόνο μία φορά, για να μην μας στεγνώσουν.
  • Τα σουβλάκια μπορούμε να τα σερβίρουμε μέσα σε πίτα, Κυπριακή ή Αραβική και να τα συνοδεύσουμε με φετάκια ντομάτας, ψιλοκομμένο μαϊντανό και μια κουταλιά γιαούρτι.
  • Τα καταναλώνουμε ζεστά

11 σχόλια:

  1. Ελένη καλημέρα όλα καλά;Αν κι εγω δεν είμαι φάν της Ινδικής κουζίνας λόγο των μπαχαρικών αυτό μου φάνηκε ωραιότατο και σίγουρα μυρωδάτο.Μια φορά μου έτυχε σε βαπόρι με τον άντρα μου να είχε Ινδός μάγειρας οπότε καταλαβαίνεις,απο τότε μου έμεινε τραύμα.Φιλιά καλό Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ γευστικό και ελαφρύ πιάτο.
    Έχω κοτοπουλάκι στο ψυγείο και θα το φτιάξω έτσι. Αρέσει ιδιαιτέρως και στο συγκάτοικο η ιδέα!

    Πάστα τζίντζερ δεν έχω και λέω να βάλω σκόνη, θα αλλάξει πολύ;

    Καλό απόγευμα Σαββάτου, με ένα πορφυρό, πανέμορφο ηλιοβασίλεμα!
    Σε φιλώ
    Ζ.

    * Λίγο και θα το ξέχναγα...Χίλια ευχαριστώ για το link!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελενάκι μου δεν ξέρω γιατί αυτό μου φαινόταν πάντα ένα περίπλοκο φαγάκι.
    Ομως όπως το παρουσιάζεις φαίνεται απλό!
    Την πάστα τζίντζερ δεν την ήξερα και δεν ξέρω αν μπορώ να την βρω εδώ.
    Η σκόνη τζίντζερ ή η φρέσκια τζίντζερ δεν κάνουν?
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα, Ροδάνθη. Αυτό το πιάτο δεν είναι καυτερό, μόνο αρκετά γευστικό. Να το δοκιμάσεις. Καταλαβαίνω τι είχες πάθει με τον Ινδό! Φλόγες θα βγάζατε! Αυτοί έχουν συνηθίσει τα πολύ καυτερά, εμείς όχι.
    Καλό Σ/Κ, φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ζαμπία, καλησπέρα. Δοκίμασέ το και είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει. Είναι εύκολο. Αντί για πάστα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις φρέσκια τζίντζερ,η σκόνη δεν είναι πολύ έντονη, γι' αυτό τη χρησιμοποιούμε στη ζαχαροπλαστική. Όμως δεν νομίζω ότι θα υπάρχει πρόβλημα.
    Καλό και ήρεμο Σαββατοκύριακο. Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελενάκι, το σουβλάκι είναι πανεύκολο. Χρησιμοποίησε το τζίντζερ που έχεις, βάλτο στο γιαούρτι, να είναι αισθητό, δοκίμασέ το και μετά πρόσθεσε το κοτόπουλο. Προσοχή χρειάζεται στο ψήσιμο να μην καεί, αυτό μόνο,
    Καλό Σ?Κ, φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ νόστιμο το κοτοπουλάκι έτσι και πολύ ισορροπημένες οι γεύσεις των μπαχαρικών! φιλιά πολλά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ΣΚ του κοτόπουλου ήταν αυτό που μας πέρασε! Τέλειο Ελένη μου, κι' έχω προμηθευτεί κοτοπουλάκια και στήθος και μπούτια, οπότε το επόμενο μαγείρεμα θα είναι Tikka!
    Σ' ευχαριστούμε πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα, Σοφία μου. Πραγματικά είναι πολύ νόστιμο και τα μπαχαρικά βοηθούν να βάλουμε λίγο έως καθόλου αλάτι. Δοκίμασέ το και θα σου αρέσει. Καλή εβδομάδα, φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα Πηνελόπη. Έχεις απόλυτο δίκαιο, το κοτόπουλο είχε την τιμητική του το Σ/Κ, εύκολο και νόστιμο, πού μυαλό για πιο δύσκολο φαγητό. Δοκίμασε κι αυτή την εκδοχή και θα δεις πόσο νόστιμο γίνεται. Καλή εβδομάδα, φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ω ναι τα κανω κι εγω,με σκονη τζιντζερ και ειναι απο τα αγαπημενα της οικογενειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή