Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Μια Ντοματοσαλάτα και μια Καροτοσαλάτα : εύκολες, νόστιμες και διαφορετικές

Η μία από την Ανατολή και η άλλη από τη Δύση! Και οι δύο έχουν γνωστά και αγαπημένα υλικά αλλά με κάποιους συνδυασμούς που τις κάνουν μοναδικά γευστικές.
Η Ντοματοσαλάτα είναι Ινδική και έχει γίνει αγαπημένη μας. Τα υλικά που κάνουν τη διαφορά είναι το μαριναρισμένο κρεμμύδι και το αρωματικό κόλιανδρο, δημοφιλές υλικό της Ινδικής κουζίνας.
Η άλλη είναι μια νόστιμη παραδοσιακή σαλάτα από το  Μαρόκο, με καρότα, σκόρδο και αρωματικά μπαχαρικά. Τη δοκιμάσαμε πρόσφατα σε Μαροκινό εστιατόριο και μας άρεσε πολύ. Την έφτιαξα και στο σπίτι πανεύκολα και τώρα τη μοιράζομαι μαζί σας.
Ελπίζω να σας αρέσουν εξίσου και οι δύο!





Ινδική Ντοματοσαλάτα

Τα Υλικά

2 ξερά κρεμμύδια κομμένα χονδρά κομμάτια
4 ντομάτες κομμένες κυβάκια
3 μικρά αγγουράκια με τη φλοίδα, κομμένα κυβάκια
1 ψιλοκομμένο πράσινο chili (προαιρετικά)
2 κουταλιές χονδροκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Ο χυμός από 2 limes (μοσχολέμονα) και λίγο ξύσμα
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλιά ξύδι βαλσαμικό

Οδηγίες

Σε ένα μπολ στύβουμε τα limes, προσθέτουμε το ξύδι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 30΄.


Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα υπόλοιπα χορταρικά, το chili, το λάδι, το κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι, τα στραγγισμένα κρεμμύδια και ανακατεύουμε.


Μεταφέρουμε σε σαλατιέρα και γαρνίρουμε με φύλλα φρέσκου κόλιανδρου.



Μαροκινή Καροτοσαλάτα

Τα Υλικά

½ κιλό καρότα, καθαρισμένα με το ειδικό εργαλείο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες λεπτά φετάκια
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο (προαιρετικά)
½ κουταλάκι αλάτι
Λίγο τριμμένο άσπρο πιπέρι
½ κουταλάκι τριμμένο κύμινο
½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα

Οδηγίες

Βράζουμε τα καρότα σε ελαφρά αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 15-20΄). Τα αποσύρουμε από τη φωτιά,  στραγγίζουμε και τα καλύπτουμε για λίγο με κρύο νερό για να σταματήσουμε το βρασμό. Τα στραγγίζουμε και πάλι και τα κόβουμε ροδέλες μετρίου πάχους.


Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για 2-3΄. Αφαιρούμε το σκόρδο και προσθέτουμε τα καρότα, συνεχίζοντας για λίγο το σοτάρισμα ανακατεύοντας. Μετά προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε μέχρι να αναδείξουν τα αρώματά τους.
Τέλος προσθέτουμε το αλάτι και το χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά.


Σερβίρουμε τη σαλάτα ζεστή ή κρύα.
Καλή όρεξη!

12 σχόλια:

  1. Μας άνοιξες την όρεξη με τις σαλάτες σου και άντε τώρα να δούμε, πως θα περάσουμε το βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαλατούλες απλές,εύκολες και γρήγορες ταιριάζουν και με όλα τα φαγητά.Να είσαι καλά καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελεγα ότι η πρώτη θα μου φερνει στο πιο ελληνικό, αλλά όχι... είναι κι αυτή εξίσου "εξωτική" με την δεύτερη!
    Πολύ πολύ ενδιαφέρουσες και οι δύο, αυτήν με τα καροτάκια θα ήθελα πολύ να την δοκιμάσω!
    Φιλιά Ελενάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημέρα Μαρία, μη φοβάσαι, σαλατούλες είναι, εύκολες και νόστιμες για να ξεγελαστούμε. Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακριβώς έτσι όπως τα λες είναι ΡοδΦιλιά.άνθη και προ πάντων νόστιμες.
    Δοκλιμασέ τες, αν σου αρέσουν τα υλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είδες τι κακό κορίτσι είμαι Ελενάκι; Σας μπερδεύω με τις συνταγές μου!
    Δοκίμασε όποια θέλεις και πες μου εντυπώσεις.Είναι πανεύκολες και πολύ νόστιμες και οι δύο. Καλημέρα και πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα ηλιόλουστη σήμερα!
    Οι σαλάτες σου είναι πολύ νόστιμες. Θα διαλέξω να φτιάξω τη μαροκινή, επειδή η γεύση της μου φέρνει στο "πιο άγνωστη"...

    Φιλιά πολλά...και σήμερα ΔΕΝ κρυώνω! :))
    Z.

    * Πρόσθεσε τη λέξη "κρεμμύδια" στα υλικά της πρώτης σαλάτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λατρεύω τις σαλάτες και μου αρέσουν και οι δυο προτάσεις σου! Θα τις... τιμήσω σύντομα! Σ ευχαριστώ!
    Την Μαροκινή καροτοσαλάτα την φτιάχνω και εγώ με μικρές παραλλαγές. Στην σως προσθέτω λίγο μέλι και χυμό πορτοκαλιού μαζί με τον χυμό λεμονιού, για να ενισχύσω το γλυκόξινο χαρακτήρα που έχει. Τέλος την σερβίρω με μαύρες ελιές!
    Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ομορφες και οι δύο πολύ Ελένη μου.
    Η καροτένια όπως λέει και η αγαπητή Αγγελική Ν. μπορεί να γίνει και με παραλλαγές. Πρόσφατα εγώ ανακάτεψα σκόρδο λιωμένο με λίγο λάδι με τυρί κρέμα και χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού και τα έκανα ελαφριά σος πάνω στα βρασμένα καροτάκια, συνοδεία φρέσκου μαϊντανού.
    Αχ και τώρα πεινάω...
    Πάω για λίγα παξιμαδάκια με ντοματάκια και τυράκι...
    Καλό βράδυ και καλό ΣΚ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα, Ζαμπία. Χαίρομαι πολύ που ζεσταθήκατε λίγο, μετά την ξαφνική βαρυχειμωνιά.
    Εδώ το κλίμα δεν έχει μεγάλες διαφορές κατά εποχές κι αυτό είναι λίγο εκνευριστικό (για μένα).
    Αν δοκιμάσεις τη Μαροκινή, πες μου εντυπώσεις.
    Σε ευχαριστώ πολύ που μου υπέδειξες την παράλειψή μου, βλέπεις, της νύχτας τα καμώματα . . .
    Εύχομαι ένα ζεστό, φωτεινό Σ/Κ. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χαίρομαι, Αγγελική μου, που σου άρεσαν. Και σε μας άρεσαν και τις φτιάχνουμε συχνά.
    Πολύ ωραία και γευστικά εξαιρετική η παραλαγή της Μαροκινής. Τα υλικά που προσθέτεις δένουν υπέροχα. προσεχώς θα δοκιμάσω και τη δική σου version.
    Καλή σου μέρα, πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα, Πηνελόπη. Σε ευχαριστώ πολύ που μοιράστηκες μαζί μας την παραλαγή της καροτοσαλάτας.
    Πάντως εγώ σας έδωσα την αυθεντική Μαροκινή συνταγή κι εσείς διασκευάστε τη, όπως και όσο θέλετε.Πάντως δεν χρησιμοποιούν πορτοκάλι στις σαλάτες-δεν ξέρω αν και πόσο ταιριάζει με το σκόρδο- ή τυρί αλλά τα μπαχαρικά και, βέβαια, αρκετό το σκόρδο. Το έχω τσεκάρει!
    Καλό Σ/Κ και πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή