Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Μαρμελάδα Πορτοκάλι

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection

Μια πανεύκολη συνταγή, δοκιμασμένη πάρα πολλές φορές με επιτυχία. Η μαρμελάδα πορτοκάλι έχει υπέροχο χρώμα, άρωμα και γεύση, είναι ιδανική για πρωινό, μπορεί να γίνει γέμιση για μπισκότα ή τάρτες, να συνοδεύσει το γιαούρτι ή το παγωτό μας, ακόμα να στολίσει - γιατί όχι - και ένα cheese cake. Δοκιμάστε τη, θα σας ξετρελάνει.





T α Υ λ ι κ ά

Πορτοκάλια ακέρωτα, ζουμερά και λεπτόφλουδα, χωρίς κουκούτσια (τύπου Επιδαύρου ή Κρήτης)
Ζάχαρη κρυσταλλική, άσπρη και καστανή
Χυμός ½ λεμονιού
Άρωμα βανίλιας (προαιρετικά)

Ο δ η γ ί ε ς

Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα ξεφλουδίζουμε κρατώντας μόνο το εσωτερικό τους. Στα 6 πορτοκάλια κρατάμε τις φλοίδες 2 πορτοκαλιών, ελαφρά ξυσμένες με λεπτό τρίφτη. Βράζουμε τις φλοίδες 5-7 λεπτά, τις στραγγίζουμε και τις πιέζουμε λίγο να φύγει το νερό.
Μετά τις ψιλοκόβουμε σε στενόμακρα κομματάκια. Κόβουμε και το εσωτερικό των πορτοκαλιών λεπτές φετούλες, συλλέγοντας όλο το χυμό των πορτοκαλιών. Μετράμε τα πορτοκάλια, εσωτερικό και φλοίδα, σε φλιτζάνια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το χυμό και προσθέτουμε ίση ποσότητα ζάχαρης. Αν μας εξυπηρετεί καλύτερα, ζυγίζουμε τα πορτοκάλια και ίση ποσότητα ζάχαρης. (Εγώ βάζω 1 φλιτζάνι λιγότερη ζάχαρη, γιατί δεν μας αρέσει πολύ γλυκιά, αλλά τη βράζω λίγο περισσότερο). Βράζουμε τη μαρμελάδα σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά περίπου, έως ότου γίνει παχύρευστη. Όταν είναι έτοιμη, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τη βανίλια και την τοποθετούμε ζεστή σε αποστειρωμένα βάζα.
( Όταν ανοίξουμε ένα βάζο το διατηρούμε στο ψυγείο).

10 σχόλια:

  1. Καλημέρα και γλυκιά εβδομάδα σας την μαρμελάδα σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λατρεμένη μαρμελαδα και όπως λες ειδικά σε γέμιση γλυκού !!
    πολύ ωραία η παρουσίασή σου !!

    καλημέρα και καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου αρέσει πολύ στην μαρμελάδα πορτοκάλι (και λεμόνι) να υπάρχουν και φλουδίτσες, δίνουν ακόμη μεγαλύτερη νοστιμιά!!!
    Σου πέτυχε υπέροχα Ελενάκι η μαρμελαδίτσα σου, γεια στα χέρια σου!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έλενά μου σε ευχαριστώ πολύ, καλή εβδομάδα και σ' εσένα. Χαίρομαι που συμφωνούμε, με κομματάκια φρούτου μου αρέσουν οι μαρμελάδες κι εμένα. Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ πολύ, Μαρία μου, τη δοκίμασα ήδη σε μπισκοτάκια αμυγδάλου και ήταν υπέροχα. Πρέπει να φτιάξω και άλλη δόση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ξανθή μου, καλώς όρισες! Χάρηκες τα παιδιά σου και φαντάζομαι ότι πέρασες υπέροχα. Καλή σου εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σου Αφροδίτη, να είσαι καλά και να μας δίνεις όμορφα κι ενδιαφέροντα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη και την προτίμηση. Σου εύχομαι καλή επιτυχία και περιμένω τα σχόλιά σου. Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ,ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!!ΜΟΛΙΣ ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΗΝ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΣΑΣ,ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή