Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Πιπεριές Τουρσί Γεμιστές - Pickled Stuffed Peppers

 Η πιπεριά (Capsicum annuum ) ανήκει στην οικογένεια Solanaceae και είναι ένα πολυετές φυτό, αν και καλλιεργείται ως ετήσιο .

Κατάγεται από τη Νότια Αμερική και το Μεξικό, όπως η τομάτα και η μελιτζάνα . Από εκεί διαδόθηκε και στις άλλες ηπείρους.

Οι καυτερές πιπεριές έγιναν  πολύ δημοφιλείς στην Ασία αλλά και την Αφρική.



Στην Ελλάδα καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες, οι περισσότερες γλυκές και ελάχιστες καυτερές. Ονομαστές είναι οι κατακόκκινες πιπεριές Φλωρίνης και οι μικρές πιπερίτσες που γίνονται τουρσί, οι "μπακάλικες".

 


Όλες οι πιπεριές μπορούν να γίνουν ένα εύκολο και νόστιμο τουρσί, ολόκληρες ή κομμένες, μόνες τους ή μαζί με άλλα χορταρικά, όπως καρότα, κουνουπίδι, σέλινο. Το τουρσί πάντα το εκτιμούν οι μερακλήδες!

 


Το σπιτικό τουρσί είναι ξεχωριστό. Διαλέγουμε υλικά πολύ καλής ποιότητας, το αρωματίζουμε όπως μας αρέσει και το σερβίρουμε όποια στιγμή θέλουμε. 



Είναι ιδανικό να συνοδεύσει όσπρια και να τους δώσει την απαραίτητη ένταση αλλά και να ισορροπήσει κάθε πρωτεϊνούχο πιάτο.

 

Τα Υλικά

(Για δύο μεσαία δοχεία)

 

2 κιλά πιπεριές Φλωρίνης, πράσινες με ίσιο σχήμα, για να μπορέσουμε να τις γεμίσουμε εύκολα.

 

Για τη Γέμιση

3-4 μεγάλα καρότα, καθαρισμένα και τριμμένα σε χονδρό τρίφτη

½ μέτριο, τρυφερό άσπρο λάχανο, τριμμένο

½ ματσάκι σέλινο, ψιλοκομμένο

ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος

6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2-3 καυτερές πιπεριές, ψιλοκομμένες (προαιρετικές)

 

Για την άλμη   

2 φλιτζάνια δυνατό ξύδι από λευκό ή κόκκινο κρασί

4 φλιτζάνια νερό χωρίς χλώριο

4 κ. σ. αλάτι τριμμένο

2 κ. σ. ζάχαρη

1 κ. σ. ξινό

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

Σπόροι μάραθου ή άλλοι

 

Οδηγίες

 

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό και διαλύουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξινό. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύδι και αφήνουμε την άλμη να γίνει χλιαρή.

 

΄



Πλένουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης και τα στραγγίζουμε. Κατόπιν τα τρίβουμε ή τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε μέσα σ΄ένα μπολ. Τα ανακατεύουμε καλά. Κρατάμε όσα κοτσάκια σέλινου είναι σκληρά.





 




Πλένουμε τις πιπεριές και τις σκουπίζουμε.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσάνι και τους σπόρους.









Γεμίζουμε τις πιπεριές όσο μπορούμε περισσότερο.










Τις τοποθετούμε μέσα σε πλαστικά δοχεία ή μεγάλα γυάλινα βάζα, πιέζοντάς τες.








Όταν γεμίσει ένα δοχείο με πιπεριές, βάζουμε και κοτσάνια σέλινου, απογεμίζουμε με άλμη, ρίχνουμε μερικούς σπόρους μάραθου και καλύπτουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο.(Προτιμάμε δοχεία τα οποία έχουν ένα στρογγυλό πλέγμα πίεσης).Κλείνουμε με το καπάκι και περιμένουμε να ωριμάσει το τουρσί.


 

Τα φυλάμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, εκτός ψυγείου αλλά μακριά από φως και θερμότητα. Οι πιπεριές θα ωριμάσουν χάνοντας το ζωηρό πράσινο χρώμα τους αλλά θα γίνουν πικάντικες και θα διατηρηθούν τραγανές.

Τη δεύτερη εβδομάδα μπορούμε να τις δοκιμάσουμε!



Σερβίρουμε το τουρσί στραγγισμένο και το περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.


Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου