Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

Σκορπίνα Μπουρδέτο - Scorpion Bourdetto

 Όταν ο ψαράς είναι φίλος, σε προμηθεύει με ψάρια που γνωρίζει ότι σου αρέσουν! Κι επειδή αγαπώ τις σκορπίνες με το υπέροχο κόκκινο χρώμα, πάντοτε μας ενημερώνει, όταν του έχουν φέρει ολόφρεσκες.

Η ψαρόσουπα με σκορπίνα είναι το κάτι άλλο! Η νοστιμιά της είναι εκπληκτική. Γίνεται όμως υπέροχη και ψητή, αρκεί να είναι φρέσκια! 

Με μία υπέροχη ολόφρεσκη σκορπίνα είπα να δοκιμάσω την παλιά Κερκυραϊκή συνταγή και να κάνω ένα Μπουρδέτο, δηλαδή να την μαγειρεύσω με τομάτα και πιπέρια.


Η ονομασία αυτής της συνταγής παραπέμπει στην Ιταλική γλώσσα και διαδόθηκε στα Επτάνησα την εποχή της Ενετοκρατίας.

Το Bourdetto λένε ότι προέρχεται από τη λέξη brodetto που σημαίνει ζωμός, δηλαδή σούπα. Μόνο που αυτή η σούπα είναι πολύ διαφορετική από τη γνωστή μας ψαρόσουπα.

 



Ομολογώ ότι "πείραξα" λίγο την κλασική συνταγή και πρόσθεσα λίγες πιπεριές αλλά δεν το μετάνιωσα, διότι, ομολογουμένως, έδεσαν με τα υπόλοιπα υλικά και έδωσαν  άλλη ένταση στο φαγητό και μια νοστιμότατη σάλτσα!

 

Τα Υλικά

(Για 2 μερίδες)

 

1σκορπίνα περίπου 700γραμ.

2 ξηρά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες

½ πιπεριά κίτρινη και ½ πορτοκαλί, κομμένες σε λωρίδες

1 κ .σ. κοφτή πελτές ντομάτας

1 φρέσκια τομάτα, τριμμένη στον τρίφτη

1 κ. γλ. πάπρικα γλυκιά

½ κ. γλ. καυτερό πιπέρι

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

500 ml ζωμός λαχανικών

100 ml λευκό κρασί

80 ml ελαιόλαδο

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για το σερβίρισμα

2 κ. σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός ή φρέσκο κόλιανδρο (προαιρετικά)

 

Οδηγίες

 



Καθαρίζουμε προσεκτικά τη σκορπίνα  ή καλύτερα το ζητήσουμε αυτό από τον ιχθυοπώλη. Του ζητάμε επίσης να κόψει και το αγκάθι της ράχης.
Πλένουμε καλά το ψάρι, το αλατίζουμε και το στραγγίζουμε.

 



Μέσα σε ένα βαθύ τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε τα 60 ml ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε. Όταν ζεσταθεί, σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πιπεριές, μέχρι να μαραθούν.




Κατόπιν προσθέτουμε τον πελτέ, την τριμμένη τομάτα και τα πιπέρια και ανακατεύουμε καλά.Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.

Μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε το ζωμό, αλάτι και πιπέρι και
σιγοβράζουμε τα υλικά σκεπασμένα για περίπου 20 λεπτά.








Προσθέτουμε το ψάρι και ένα κουτάλι το βρέχουμε με τη σάλτσα. Σκεπάζουμε με καπάκι και βράζουμε για δέκα λεπτά.






Κατόπιν ξεσκεπάζουμε και προσεκτικά με μία σπάτουλα γυρίζουμε το ψάρι από την άλλη πλευρά. Εάν η σάλτσα δεν είναι αρκετή, προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό.Σκεπάζουμε πάλι και βράζουμε για άλλα πέντε λεπτά.Κατόπιν ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει.

Πριν απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, το σερβίρουμε αμέσως και το συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες ή λευκό ρύζι ατμού.



Καλή όρεξη!

  

TIPS

  • Διαλέγουμε προσεκτικά το σκεύος μαγειρέματος που θα χρησιμοποιήσουμε, ώστε να χωρά άνετα το ψάρι μέσα σε αυτό και σχεδόν να το σκεπάζει η σάλτσα.
  • Όταν σκεπάσουμε το τηγάνι ή την κατσαρόλα με το καπάκι, φροντίζουμε να βράζουμε το φαγητό πάνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
  • Προσοχή, δεν ανακατεύουμε αλλά ανακινούμε μερικές φορές το σκεύος. 
  • Γυρίζουμε το ψάρι πολύ προσεκτικά μόνο μία φορά.
  • Ο χρόνος του μαγειρέματος του ψαριού εξαρτάται από το μέγεθός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου