Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Αμμάν, Ιορδανία-Amman, Jordan

Το Αμμάν, η πρωτεύουσα της Ιορδανίας, είναι γνωστή στην ιστορία ως Ραββά Αμμών, η "βασιλική πόλη" των Αμμωνιτών και Φιλαδέλφεια, όπως ονομάστηκε το 285 π.Χ. προς τιμήν του Έλληνα άρχοντα της Αιγύπτου Πτολεμαίου Β' του Φιλάδελφου που την κατέκτησε. Η πόλη ανήκε στην Δεκάπολη των Ελληνιστικών Χρόνων (1ος αίωνας π.Χ. - 2ος αιώνας μ.Χ.). Στη συνέχεια έγινε τμήμα του βασιλείου των Ναβαταίων και μετά κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους που την ανοικοδόμησαν. Διατήρησε την ονομασία της μέχρι τα Βυζαντινά χρόνια και είχε μάλιστα γίνει έδρα μιας επισκοπής.

Μετά την άνοδο του Ισλάμ, καταλήφθηκε από τους Άραβες και ήκμασε και μετονομάστηκε σε Αμμάν. Γύρω στα 1300 η πόλη καταστράφηκε από σεισμό και παρέμεινε επί αιώνες ερειπωμένη. Στα τέλη του 19ου αιώνα άνθισε και πάλι χάρη στο σιδηρόδρομο που συνέδεε τη Δαμασκό με την ιερή πόλη Μεδίνα: το Αμμάν έγινε εμπορικός σταθμός και στάση για τους μουσουλμάνους προσκυνητές που κατευθύνονταν στις ιερές τους πόλεις Μεδίνα και Μέκκα.

Η πόλη είναι κτισμένη πάνω σε λόφους, λίγο απρόσωπη και πυκνοκατοικημένη, ένα πολυσύχναστο εμπορικό και διοικητικό κέντρο που εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Ψηλά από την αρχαία ακρόπολή της, το Citadel, η πόλη φαίνεται όμορφη.




Απέναντι από την ακρόπολη φαίνεται το αρχαίο (ελληνικό) θέατρο, χωρητικότητας 6.000 θεατών.

Άποψη της πόλης από την Ακρόπολη, λόφος Citadel

Τα ερείπια του ναού του Ηρακλή πάνω στην ακρόπολη.

 
Εορταστική η ατμόσφαιρα στο Αεροδρόμιο του Αμμάν (Queen Alia)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου