Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018

Σούπα με Ξυνό Τραχανά και Χορταρικά – Vegetable Winter Soup


Οι τραχανάδες χωρίζονται σε σιταρένιους ή αλευρένιους, ανάλογα με το αν έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τους σιτάρι (πλιγούρι) ή αλεύρι και σε γλυκούς ή ξυνούς, ανάλογα με το είδος του γάλακτος, με το οποίο ζυμώνονται. Το γάλα βράζεται με λίγο αλάτι και αφήνεται να ξυνίσει μερικές ημέρες.




Ο ξυνός τραχανάς από αλεύρι παρασκευάζεται από ξυνισμένο γάλα ή γιαούρτι και αλεύρι από σκληρό σιτάρι ή ψιλό σιμιγδάλι ή μείγμα αυτών.
Το ζυμάρι πολλοί το εμπλουτίζουν με αυγά, που κάνουν το ζυμαρικό πιο πλούσιο.


Αντί για ξυνισμένο γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και προζύμι.
Το ζυμάρι κόβεται με το χέρι σε μικρές μπουκιές, αφήνεται απλωμένο πάνω σε τραπέζι να στεγνώσει λίγο και μετά περνάει από λεπτό κόσκινο, για να δημιουργηθούν μικροί κόκκοι.
Στη συνέχεια απλώνεται σε μέρος καλά αεριζόμενο και προφυλαγμένο από έντομα και αφήνεται να στεγνώσει εντελώς.

Τα Υλικά

2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυβάκια
2 καρότα καθαρισμένα και κομμένα κυβάκια
2 μέτρια ξηρά κρεμμύδια, καθαρισμένα και χονδροκομμένα
5 κλαδάκια σέλινο
½ φλιτζάνι τραχανά ξυνό
5 κ. σ. ελαιόλαδο
800 ml νερό (περίπου)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ. σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο


Οδηγίες




Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα χορταρικά και τα ανακατεύουμε, μέχρι να ζεσταθούν και να μοσχομυρίσουν.











Ρίχνουμε 600 ml νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βράζουμε, μέχρι να μαλακώσουν τα χορταρικά.










Με το ραβδομπλέντερ λιώνουμε τα χορταρικά, προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και βράζουμε πάνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μερικές φορές, για να μην κολλήσει.









Προσθέτουμε τον τραχανά και βράζουμε ακόμα για μερικά λεπτά. (Το ζυμαρικό αυτό βράζει πολύ γρήγορα). 
Εάν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο παραπάνω νερό, για να έχει η σούπα μας την πυκνότητα που επιθυμούμε.





Όταν είναι έτοιμη η σούπα, τη σερβίρουμε ζεστή πασπαλίζοντάς τη με ψιλοκομμένο, φρέσκο κόλιανδρο. Θα της δώσει εξαιρετικό άρωμα!


Καλή όρεξη!


Άλλα Είδη Τραχανά

  • Γλυκός Σιταρένιος Τραχανάς

 Φτιάχνεται με χοντροαλεσμένο, αναποφλοίωτο σιτάρι (πλιγούρι), που βράζει μέσα σε φρέσκο γάλα με αλάτι, μέχρι να γίνει ένα είδος πυκνού χυλού που, όταν κρυώσει, σφίγγει. Κόβεται σε κομμάτια και απλώνεται πάνω σε τραπέζια στρωμένα με πετσέτες, για να στεγνώσει.
Προτού στεγνώσει εντελώς, κόβεται σε μικρότερα κομμάτια, με το χέρι, τα οποία, αφού στεγνώσουν με τη σειρά τους κάπως, αλλά όχι εντελώς, «τρίβονται» στο κόσκινο, ώστε να προκύψει το τελικό προϊόν σε κόκκους.
Η γεύση του είναι ήπια, γλυκιά και γαλατένια.
Αυτός ο τραχανάς είναι πολύ αγαπητός στην Αταλάντη και παρασκευαζόταν στο σπίτι σε ποσότητα για το χειμώνα.
Σήμερα τον βρίσκουμε και στο εμπόριο με την ονομασία Αρβανίτικος.


  • Νηστίσιμοι Τραχανάδες Θράκης


Στον Έβρο, αλλά και σε όλη τη Θράκη ετοιμάζουν τον τραχανά όχι με γάλα αλλά με ανάμεικτα βρασμένα λαχανικά που πολτοποιούνται: πιπεριές, πράσινες ή κόκκινες, τομάτες, καρότα, κολοκυθάκια ή κολοκύθες, κρεμμύδια.
Ο πολτός αναμειγνύεται με αλεύρι και λίγο προζύμι και ακολουθείται η διαδικασία παρασκευής του ξυνού τραχανά.
Το τελικό προϊόν είναι πολύχρωμο, νοστιμότατο και ιδανικό για χειμωνιάτικες σούπες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου