Κυριακή, 12 Αυγούστου 2018

Μπάμιες Τηγανητές – Fried Okra


Η πεθερά μου συνήθιζε πάρα πολύ τις τηγανητές μπάμιες και τις προτιμούσε περισσότερο από τις μαγειρευμένες.
Τις μάζευε λίγες-λίγες από τον κήπο της και τις διατηρούσε στο ψυγείο, μέχρι να γίνουν αρκετές και τότε τις τηγάνιζε. Ήταν το συνοδευτικό του ούζου του πεθερού μου αλλά και η υπόλοιπη οικογένεια τις περίμενε πώς και πώς! Εξαφανίζονταν από το τραπέζι εν ριπή οφθαλμού”!

Έτσι έμαθα κι εγώ αυτό το απλό αλλά πολύ νόστιμο καλοκαιρινό μεζεδάκι!
Κάθε φορά που αγοράζω μπάμιες, διαλέγω και κρατώ τις μεγαλύτερες γι’ αυτό το σκοπό. Στο αλεύρωμα προσθέτω και μπαχαρικά που τις κάνουν λίγο πικάντικες αλλά όχι καυτερές. Γίνονται υπέροχες! Δικές σας!





Τα Υλικά

500γραμ. μπάμιες, μεγαλούτσικες, καθαρισμένες
1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
1 κ. σ. κάρυ (μείγμα μπαχαρικών)
1 κ. γλ. κοφτό γλυκιά πάπρικα
50ml καλό ξύδι
Αλάτι και πιπέρι

Ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο για τηγάνισμα

Οδηγίες

Καθαρίζουμε τις μπάμιες κόβοντας το κοτσανάκι τους κυκλικά, τις πλένουμε και τις στραγγίζουμε.
Κατόπιν τις ραντίζουμε με το ξύδι, τις αλατίζουμε, τις ανακατεύουμε και τις αφήνουμε να περιμένουν για μισή ώρα μέσα στο τρυπητό. 
Μετά τις ξεπλένουμε καλά.





Μέσα σ΄ένα πλαστικό σακουλάκι αναμειγνύουμε το αλεύρι με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε και τις μπάμιες, όπως είναι υγρές.
Κλείνουμε το σακουλάκι και ανακινούμε καλά, για να αλευρωθούν οι μπάμιες παντού.








Ρίχνουμε σ΄ένα τηγάνι αρκετή ποσότητα ελαιολάδου (αυτό χρησιμοποιώ εγώ) ή αραβοσιτέλαιου και περιμένουμε να ζεσταθεί.
Όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε και τις αλευρωμένες μπάμιες, λίγες κάθε φορά.









Τις τηγανίζουμε, μέχρι να ροδίσουν, και τις βγάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας, για να στραγγίσει το επί πλέον λάδι.







Συνεχίζουμε το τηγάνισμα, μέχρι να τελειώσουν όλες οι μπάμιες.
Τις σερβίρουμε ζεστές και τις συνοδεύουμε με σπιτικό γαύρο μαρινάτο. Ταιριάζουν εξαιρετικά!
Όσο για το ούζο, επιλέγετε τη μάρκα που εσείς προτιμάτε!





Εις υγείαν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου