Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017

Ινδικός Χαλβάς με Σιμιγδάλι και Κάρδαμο - Sooji Halwa

Η Ινδία είναι γνωστή από τα πολύ δημοφιλή Curry, δηλαδή πικάντικα πιάτα με μπαχαρικά, τα οποία οι Άγγλοι έκαναν γνωστά στην Ευρώπη.

Είναι μια μεγάλη χώρα με διαφορετική παράδοση και συνήθειες από περιοχή σε περιοχή. Η διαφορετικότητα αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή μεγάλης ποικιλίας Ινδικών φαγητών και γλυκών.
Όπως είναι φυσικό, έχει δεχτεί επιρροές και από τις γειτονικές χώρες και ταυτόχρονα έχει κι αυτή επηρεάσει αυτές σε μεγάλο ποσοστό.
Αυτό συμβαίνει και με τη συγκεκριμένη συνταγή που τη διεκδικεί η Ινδία και το Νεπάλ! Το όνομά της είναι καθαρά Ινδικό, αφού στα Hidi η λέξη sooji σημαίνει σιμιγδάλι.



Εμείς αυτόν τον αρωματισμένο με κάρδαμο Sooji Halwa τον δοκιμάσαμε πρώτη φορά σε μεγάλο εστιατόριο στη Τζέντα και μας άρεσε πολύ. Τον σερβίριζαν μέσα σε μεγάλες πιατέλες, πασπαλισμένο με έξτρα ξηρούς καρπούς, και οι ντόπιοι τον τιμούσαν πάρα πολύ! Σερβίρεται επίσης και στα μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης αλλά αρωματισμένος με ροδόνερο.


Η λέξη Halwa στα Αραβικά σημαίνει γλυκό και μ΄αυτή την ονομασία το γνωρίζουμε κι εμείς. Είναι πολύ δημοφιλές επιδόρπιο σε όλη την Ασία, μόνο που αρωματίζεται και χρωματίζεται διαφορετικά σε κάθε περιοχή. Ίσως από την Ασία πέρασε και στις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο και αγαπήθηκε πολύ.


Τα Υλικά

1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χονδρό
2 φλιτζάνια λευκή ή καστανή κρυσταλλική ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
150γραμ. φρέσκο βούτυρο
3 κ. σ. ζεστό γάλα, πλήρες
½ κ. γλ. κρόκο Κοζάνης (ζαφορά) σε σκόνη
½ φλιτζάνι ξανθές σταφίδες
½ φλιτζάνι cashews ωμά ή χονδροκομμένα αμύγδαλα
½ κ. γλ. τριμμένοι σπόροι κάρδαμου (κακουλέ)

Για το σερβίρισμα
¼ φλιτζάνι χονδροκομμένα φιστίκια Αιγίνης, ωμά
Μερικά cashews, ολόκληρα


Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το διατηρούμε ζεστό.

Ζεσταίνουμε το γάλα και διαλύουμε μέσα σ΄αυτό τη ζαφορά.
Λιώνουμε το μισό βούτυρο.





Σε μια ρηχή κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το μισό βούτυρο σε κομμάτια και τα ζεσταίνουμε.










Όταν αρχίσει να λιώνει το βούτυρο, ανακατεύουμε συνεχώς πάνω σε μέτρια φωτιά, για να αναμειχθεί καλά με το σιμιγδάλι κι αυτό να καβουρντιστεί.









Όταν το σιμιγδάλι πάρει ανοιχτό μελί χρώμα, ρίχνουμε προσθέτουμε με προσοχή λίγο-λίγο το σιρόπι και ανακατεύουμε, για να απορροφηθεί από το σιμιγδάλι.






Συνεχίζουμε το βράσιμο, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να πήξει το μείγμα και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του τηγανιού ή της κατσαρόλας.
Τότε ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες, το κάρδαμο, τη ζαφορά και το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά, για να ενωθούν τα υλικά.









Ο χαλβάς είναι έτοιμος. Τον απομακρύνουμε από τη φωτιά και το σκεπάζουμε για πέντε λεπτά με μια καθαρή διπλή πετσέτα.




Κατόπιν ξεσκεπάζουμε, αφήνουμε το χαλβά μέχρι να γίνει χλιαρός και τον μεταφέρουμε σε φόρμα ή τον σερβίρουμε κατ' ευθείαν μέσα σε μπολ.
Γαρνίρουμε με κάσιους και πασπαλίζουμε με χονδροκομμένο φιστίκι Αιγίνης.



Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου