Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Σαρδέλες Μαρινάτες - Marinated Sardines

Το Μαρινάτο Γαύρο τον θεωρούμε κατ΄εξοχήν καλοκαιρινό μεζεδάκι που συνοδεύει το ούζο μας με θέα καταγάλανες παραλίες και καλή παρέα.
Σερβίρεται σε όλες τις ποικιλίες θαλασσινών, άλλοτε νόστιμος και καλά ωριμασμένος και άλλοτε, δυστυχώς, να μυρίζει έντονα ψάρι και να μην τρώγεται!


Σαρδέλα Μαρινάτη δεν μας έχουν σερβίρει πουθενά. Κι εγώ, αν και έχω μαρινάρει πολλές φορές γαύρο, ποτέ δεν είχα δοκιμάσει να φτιάξω σαρδέλες. Ώσπου μια ημέρα συνάντησα ένα φίλο μέσα σε μεγάλο κατάστημα τροφίμων που αγόραζε σαρδέλες, για να τις μαρινάρει. Εκείνος με παρότρυνε να δοκιμάσω κι εγώ και μου είπε ότι θα εκπλαγώ από τη νοστιμιά τους.

Έτσι αποφάσισα και έφτιαξα κι εγώ Σαρδέλες Μαρινάτες. Τη διαδικασία τη βρήκα αρκετά εύκολη, καθόλου χρονοβόρα και το γευστικό αποτέλεσμα εξαιρετικά ενδιαφέρον!


Όταν ωρίμασαν, πρώτα τις δοκιμάσαμε με τον καλοκαιρινό τρόπο, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, αλλά μετά από μερικές ημέρες συνόδευσαν τις μαγειρευμένες φακές και μας ενθουσίασαν!

Έγιναν και ένα εξαιρετικά νόστιμο κολατσιό, τοποθετημένες πάνω σε μια φέτα ψημένου ψωμιού και ραντισμένες με λίγο ελαιόλαδο! 



Τα Υλικά

1 κιλό σαρδέλες αρκετά μεγάλες
1 ½ φλιτζάνι αλάτι τριμμένο (ημίχονδρο)
1 ½ φλιτζάνι ξύδι δυνατό

5 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες
2 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη
2 μακριές πράσινες πιπεριές κομμένες ροδέλες
Ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο


Οδηγίες


Αφαιρούμε τα λέπια από τις σαρδέλες και κόβουμε τα κεφάλια. Τις πλένουμε καλά και τις στραγγίζουμε. 
Φιλετάρουμε τις σαρδέλες, αφαιρώντας προσεκτικά και με υπομονή το κόκκαλο, χωρίς να αφαιρέσουμε την ουρά.





Τοποθετούμε τις φιλεταρισμένες σαρδέλες ανοιχτές μέσα σ΄ένα γυάλινο μπολ, σε στρώσεις, μέχρι να τελειώσουν όλες. Κάθε στρώση την πασπαλίζουμε με αρκετό αλάτι.
Πασπαλίζουμε με αλάτι και την τελευταία στρώση.
Κλείνουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 5-6 ώρες, για να ψηθούν με το αλάτι και να ασπρίσουν.






Μετά από αρκετές ώρες το αλάτι θα έχει λιώσει μέσα στα υγρά των ψαριών. Οπότε τις στραγγίζουμε καλά, τις βάζουμε πάλι μέσα στο μπολ και τις καλύπτουμε με το ξύδι.
Τις αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες.





Αφού περάσουν οι 12 ώρες είναι έτοιμες για κατανάλωση. Καλό είναι να τις κάνουμε λίγο πικάντικες.  Γι΄αυτό τις τοποθετούμε μέσα σε βάζο, σε σειρές, και ενδιάμεσα σκορπίζουμε σκόρδο, πιπεριά και πασπαλίζουμε με ρίγανη ή θυμάρι. Γεμίζουμε το βάζο με ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο. Διατηρούμε το βάζο μέσα στο ψυγείο.

Τις σερβίρουμε σε ένα πιατάκι με φρέσκο ελαιόλαδο, σκόρδο και κάπαρη.
Ένα ποτηράκι ούζο ή τσίπουρο είναι το απαραίτητο συνοδευτικό!


Καλή επιτυχία!

2 σχόλια:

  1. Καταπληκτικό πιάτο .Θα τις φτιάξω και γω Ελένη μου .Αφού τις δοκίμασες εσύ θα είναι υπέροχος μεζές .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελένη μου έφτιαξα χθες την συνταγή σου με τις σαρδέλλες .Σήμερα δοκιμάστηκαν και όλοι μου είπαν πως είναι πολύ ωραίες.Παρ' όλο που δεν είχα ωραίο ξύδι έγιναν φανταστικές .
    Σ' ευχαριστώ πολύ και καλή Σαρακοστή να έχουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή