Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Νηστίσιμο Κέικ Καρότου – Vegan Carrot Cake

Ένα κομμάτι αφράτου, μαλακού και υγιεινού, με εξαιρετικά υλικά, και ένα φλιτζάνι από το αγαπημένο μας ρόφημα πάντα μας βοηθάνε ν΄αρχίσουμε όμορφα την ημέρα μας! Είναι μια μικρή πολυτέλεια που μακάρι να μπορούμε να την απολαμβάνουμε κάθε ημέρα, όχι μόνο τις Κυριακές!


Αξιοποιώντας τα φρέσκα, ζουμερά καρότα της αγοράς ας ετοιμάσουμε ένα πανεύκολο και νοστιμότατο κέικ, ιδανικό για πρωινό, χωρίς αυγά και βούτυρο, που μένει φρέσκο και μαλακό και τις επόμενες ημέρες.



Θα το ενισχύσουμε με καρυδόψιχα ή αμυγδαλόψιχα και σταφίδες, την Ελληνική υπερτροφή και θα το αρωματίσουμε με κανέλα.
Δοκιμάστε το ή χαρίστε το, τώρα που έχει αρχίσει η νηστεία.





Τα Υλικά
( Φόρμα διαμέτρου 26εκ.)

150 ml ελαιόλαδο
200 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
1 κ. γλ. ξύσμα αψέκαστου πορτοκαλιού
350γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150γραμ. κρυσταλλική ζάχαρη, λευκή ή καστανή
100γραμ. αμύγδαλα φιλέ ή καρυδόψιχα κοπανισμένη
200γραμ. τριμμένα καρότα
2 κ. γλ. τριμμένη κανέλα
½ κ. γλ. τριμμένα γαρίφαλα
1 φακελάκι baking powder
½ κ. γλ. μαγειρική σόδα
⅓ κ. γλ. αλάτι

Επί πλέον
Λίγο ελαιόλαδο και αλεύρι για τη φόρμα
Ζάχαρη άχνη

Οδηγίες

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα του κέικ με τρύπα. Τη γυρίζουμε ανάποδα και τη χτυπάμε, για να πέσει το περιττό αλεύρι.






Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το αλάτι και το baking powder. Στο μείγμα αυτό προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τις σταφίδες και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.




Τρίβουμε τα καρότα, στύβουμε τα πορτοκάλια και κρατάμε λίγο ξύσμα.






Μέσα σ΄ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι ν΄αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη.









Τότε διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο ελαιόλαδο, μαζί με το ξύσμα. Προσοχή, διότι τα υλικά, λόγω της σόδας, θα φουσκώσουν!
Προσθέτουμε και τα τριμμένα καρότα και ανακατεύουμε.








Τέλος ρίχνουμε το μείγμα των στερεών υλικών μέσα στα υγρά και τα ανακατεύουμε, για να ομογενοποιηθούν.











Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ μέσα στην έτοιμη φόρμα και το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170º C στον αέρα, για τουλάχιστον μία ώρα.







Πριν το βγάλουμε από το φούρνο, ελέγχουμε εάν έχει ψηθεί, βυθίζοντας ένα μαχαίρι ή ένα καλαμάκι για σουβλάκι.
Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί μέσα στη φόρμα για 5 λεπτά και μετά το ξεφορμάρουμε πάνω σε συρμάτινη βάση.




Όταν κατέβη λίγο η θερμοκρασία του, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.




Καλή επιτυχία! 

2 σχόλια:

  1. Ελένη μου σήμερα έκανα το κέικ σου .Έγινε φανταστικό.Η μόνη αλλαγή που έκανα ήταν οτι έβαλα μέσα και μία πολύ ώριμη μπανάνα .Σ' ευχαριστώ για την όμορφη συνταγή .Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχο κέικ Ελένη μου .Η μόνη αλλαγή που έκανα ήταν η προσθήκη μιας πολύ ώριμης μπανάνας .Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ .Μπαίνει στις συνταγές μου .Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή