Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Πατατοκρεμμυδόπιτα - Potato and Onion Pie

Όσοι λατρεύουν τις πίτες τις θεωρούν θαυμάσια επιλογή για το καθημερινό αλλά και το Κυριακάτικο τραπέζι. Είναι όντως ένα θρεπτικότατο και ολοκληρωμένο γεύμα για όλη την οικογένεια. 
Σερβίρονται ζεστές αλλά τρώγονται και την επομένη ημέρα κρύες, μας συνοδεύουν στο γραφείο και γίνονται ένα νοστιμότατο σχολικό κολατσιό.
Δεν χρειάζεται να βρούμε ιδιαίτερα και παράξενα υλικά για να τις ετοιμάσουμε αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό τι διαθέσιμο έχουμε στο σπίτι μας. Ως εκ τούτου είναι πολύ οικονομικές.

Λίγα φρέσκα λαχανικά εποχής, αυγά και τριμμένο τυρί, που έχει περισσεύσει στο ψυγείο μας, θα αποτελέσουν τα βασικά υλικά που θα καλυφθούν με σπιτικό φύλλο ή ζύμη τάρτας. Ο φούρνος θα τα μεταμορφώσει σε μια λαχταριστή και νοστιμότατη πίτα που θα εκπλήξει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς!

Με τη συνταγή που σας προτείνω αξιοποιούμε ό τι τυρί μας έχει απομείνει και το συνδυάζουμε με πατάτες και κρεμμύδια, υλικά που πάντα υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό!






Τα Υλικά
(Για ταψί 32Χ25εκ.)

4 φύλλα χωριάτικα ή αέρος
400γραμ. πατάτες, καθαρισμένες και τριμμένες σε χονδρό τρίφτη ή με λαχανοκόφτη
200γραμ. κρεμμύδια, καθαρισμένα και τριμμένα
2 αυγά
200γραμ. ανθότυρο
100γραμ. φέτα
1 κ. γλ. αποξηραμένο θυμάρι
100 ml ελαιόλαδο


Οδηγίες





Καθαρίζουμε και τρίβουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια και τα βάζουμε μέσα σ΄ένα μπολ.











Προσθέτουμε τα αυγά, τα τυριά θρυμματισμένα, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και το μισό ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε για να αναμειχθούν τα υλικά.










Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε δύο φύλλα σταυρωτά, να προεξέχουν, και το μισό από το τρίτο φύλλο στη βάση του ταψιού, όλα λαδωμένα. Προσθέτουμε τη γέμιση και την απλώνουμε παντού.







Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα, όλα λαδωμένα. Δεν ξεχνάμε να λαδώσουμε και την επιφάνειά της πίτας.
Χαράσσουμε την επιφάνεια σε λωρίδες και κομμάτια και τη ραντίζουμε με λίγο νερό.




Ψήνουμε την πίτα στους 170º C στον αέρα για περίπου 50 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο. Είναι έτοιμη όταν έχει ροδίσει η επιφάνειά της και οι άκρες της έχουν απομακρυνθεί από τα τοιχώματα του ταψιού.


Τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κατέβει λίγο η θερμοκρασία της και τη σερβίρουμε. 



Τρώγεται και σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή επιτυχία! 

1 σχόλιο:

  1. Οι πίτες που θέλουμε να αξιοποιησουμε υλικά που έχουν μείνει είναι οι καλύτερες.
    Και συμπληρώνουν ένα γεύμα. Ωραιότατη έγινε.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή