Κυριακή, 1 Οκτωβρίου 2017

Σκεπαστή Μηλόπιτα – Covered Apple Pie

Πριν πολλά χρόνια συνήθιζα ν΄αγοράζω μικρές, σκεπαστές, νοστιμότατες  μηλόπιτες από ένα γνωστό ζαχαροπλαστείο της Νεάπολης (Αθηνών), που,ευτυχώς, μαθαίνω ότι υπάρχει μέχρι σήμερα. Τα ανίψια μου, μικρά τότε, τις εκτιμούσαν πάρα πολύ και τις περίμεναν. Τότε εργαζόμουν πολύ και δεν υπήρχε καθόλου χρόνος ελεύθερος για να τους φτιάξω σπιτικές!

Μέσα στα χρόνια που πέρασαν έχω δοκιμάσει και πολλές ακόμα αγοραστές μηλόπιτες, μερικές μάλιστα πολυδιαφημισμένες. Ελάχιστες όμως μου έχουν αρέσει. Πότε η ζύμη τους ήταν σκληρή και άφηνε έντονη τη γεύση του αλευριού ή το βούτυρο ήταν κακής ποιότητας. 
Χωρίς υπερβολή, πιο πολύ με απογοήτευσε η γέμισή τους: άλλοτε έμοιαζε με παιδική κρεμούλα, τρεμάμενη και διάφανη, χωρίς άρωμα μήλου και άλλοτε το μήλο δεν είχε προλάβει να ψηθεί! Στις περισσότερες δεν υπήρχε ίχνος κανέλας ούτε είχε προστεθεί καρύδι ή αμύγδαλο!



Οι όμως σπιτικές μηλόπιτες, που πλέον φτιάχνω και εκτιμούμε πολύ, πλησιάζουν πολύ σ΄αυτές που είχα πρωτογνωρίσει. 
Έχω φτιάξει πολλές μηλόπιτες με διαφορετικές συνταγές, οι περισσότερες είναι πανεύκολες, πάντα όμως νοστιμότατες, με τραγανή και αφράτη ζύμη, γλυκές, όσο μας αρέσει, και η γέμισή τους μοσχοβολάει κανέλα! 
Είναι χορταστικές και απολαυστικές για πρωινό αλλά συνοδεύουν ιδανικά και το απογευματινό μας καφεδάκι.




Κάθε χρόνο, όταν στην αγορά εμφανίζονται τα πρώτα μήλα, πειραματίζομαι και με μια νέα συνταγή για μηλόπιτα με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι, σαν κι αυτή που σας προτείνω! Δική σας!




Τα Υλικά
(Για μία φόρμα τάρτας 28εκ.)

Για το φύλλο
250γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 ½ κ. γλ. baking powder
½ κ. γλ. τριμμένη κανέλα
1 αυγό
50γραμ. ζάχαρη
100γραμ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος, κρύο από το ψυγείο, σε κομματάκια
50 ml ελαιόλαδο
3-4 κ. σ. κρύο γάλα
¼ κ. γλ. αλάτι

Για τη Γέμιση
4-5 μήλα, καθαρισμένα και τριμμένα
2 κ. σ. λιωμένο βούτυρο αγελάδος
50γραμ. καστανή ζάχαρη
1 κ. γλ. τριμμένη κανέλα
150γραμ. καρυδόψιχα, χονδροτριμμένη

Επικάλυψη
1 κρόκος αυγού
1 κ. γλ. ελαιόλαδο
1 κ. σ. γάλα

Επί πλέον
1 φύλλο λαδόκολλας
½ φλιτζάνι αλεύρι

Οδηγίες

Ετοιμάζουμε τη μπισκοτένια ζύμη.



Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα και το baking powder.
Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια, το ελαιόλαδο, το αυγό, 4 κ. σ. κρύο γάλα και αναμειγνύουμε τα υλικά με τα δάχτυλά μας.









Ζυμώνουμε, πιέζοντας με τις παλάμες μας τα υλικά, μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή και λεία ζύμη. Τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε για μία ώρα στο ψυγείο.






Ετοιμάζουμε τη γέμιση.




Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε κομμάτια και τα τρίβουμε στο μπλέντερ ή με χονδρό τρίφτη.
Μέσα σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα μήλα, τα τριμμένα καρύδια, τη ζάχαρη, την κανέλα και το λιωμένο βούτυρο.






Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, κρατάμε το ½ της και με την υπόλοιπη ανοίγουμε με τον πλάστη ένα χονδρό φύλλο πάνω στην αλευρωμένη λαδόκολλα.
Με τη βοήθεια της λαδόκολλας γυρίζουμε το φύλλο της ζύμης μέσα στην ταρτιέρα, φροντίζοντας να καθίσει καλά και να καλύψει και τα πλαϊνά της. Αφαιρούμε τη ζύμη που εξέχει.











Γεμίζουμε την τάρτα με το μείγμα των μήλων και ισιώνουμε την επιφάνειά της.









Με την υπόλοιπη ζύμη ανοίγουμε ένα δεύτερο φύλλο, όπως και το πρώτο και σκεπάζουμε το μείγμα των μήλων.
Πιέζουμε τα φύλλα να ενωθούν καλά και τα κλείσουν.
Χτυπάμε ελαφρά τα υλικά της επικάλυψης και με ένα πινελάκι τα απλώνουμε πάνω στο δεύτερο φύλλο. Με ένα πιρούνι τρυπάμε την επιφάνεια του φύλλου.










Ψήνουμε τη μηλόπιτα στους 160° C στον αέρα για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.









Βγάζουμε τη μηλόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε για λίγο μέσα στη φόρμα και μετά τη βγάζουμε να κρυώσει πάνω σε συρμάτινη βάση.
Κατόπιν την τοποθετούμε σε πιατέλα, τη σερβίρουμε και την απολαμβάνουμε!




Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου