Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017

Μηλόπιτα Ρολό με Φύλλο Κρούστας – Apple Pie Roll with Phyllo Pastry Sheets

Αγαπάμε πολύ τα μήλα Τριπόλεως, γιατί είναι τραγανά, με ξεχωριστή γεύση και λεπτό άρωμα. Όταν βγαίνουν στην αγορά, ετοιμάζονται και οι πρώτες σπιτικές μηλόπιτες! Μοσχοβολά όλο το σπίτι καραμελωμένο μήλο και κανέλα!

Η ποικιλία αυτών των αγαπημένων μήλων οφείλει την ύπαρξή της στον Αρκάδα Ηλία Πιλαφά του Ανδρέα (1890-1970) που έφυγε στην Αμερική σε μικρή ηλικία λόγω της φτώχιας και, όταν γύρισε, έφερε μαζί του σπόρους μήλων.
Έσπειρε αυτούς τους σπόρους στον κήπο του πατρικού του σπιτιού και πέρασαν οκτώ χρόνια (1928) μέχρι να μεγαλώσει μία μηλιά, που είναι η μητέρα όλων των τωρινών μηλιών της Αρκαδίας, και να ωριμάσει τους πρώτους της καρπούς!

Τα μήλα της ήταν νόστιμα, μυρωδάτα και ζουμερά, εντελώς διαφορετικά από τα μήλα της Αμερικής, διότι σ΄αυτό συνέβαλε η ιδιαιτερότητα του Αρκαδικού ορεινού μικροκλίματος.

Η Αρκαδική αυτή ποικιλία μήλων είναι η νέα της οικογένειας Delicious, μοναδική στον κόσμο και η πρώτη ποικιλία μήλων που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και ίσως η μοναδική!
Τα Υλικά
(Για μία φόρμα 26 εκ.)

6 φύλλα κρούστας
100γραμ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
2 κ. σ. καστανή, κρυσταλλική ζάχαρη

Για τη Γέμιση
4-5 μήλα Τριπόλεως (Pilafa Delicious)
½ φλιτζάνι καρυδόψιχα, τριμμένη
3 κ. σ. άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλιας
3 κ. σ. καστανή, κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ, γλ. τριμμένη κανέλα

Έξτρα
1 κ. σ. ζάχαρη άχνη


Οδηγίες
Τρίβουμε τα μήλα με χονδρό τρίφτη (ιδανικός είναι αυτός του κυδωνιού) και τα βάζουμε μέσα σ΄ένα μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα , τα καρύδια και το άνθος αραβοσίτου και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε τη φόρμα και την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.


Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας πάνω στην επιφάνεια εργασίας. Κόβουμε τα δύο φύλλα στη μέση.
Βουτυρώνουμε ένα ολόκληρο φύλλο, το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και τοποθετούμε στη πλατειά του πλευρά το μισό φύλλο.
Βάζουμε κατά μήκος το ¼ της γέμισης και τυλίγουμε τα φύλλα σε ρολό.


Τοποθετούμε κυκλικά μέσα στη φόρμα.


Συνεχίζουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα και πασπαλισμένα με ζάχαρη και δημιουργούμε άλλα τρία ρολά.
Αλείφουμε την επιφάνειά τους με το υπόλοιπο βούτυρο και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη.Ψήνουμε τη μηλόπιτα στους 170º C στον αέρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.Όταν ψηθεί, τη βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε να κατέβει η θερμοκρασία της, πριν τη βάλουμε σε πιατέλα.
Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.

Καλή επιτυχία!


Τα Μήλα Τριπόλεως έχουν τη δική τους ιστορία!

Η ύπαρξή τους οφείλεται στον Ηλία Πιλαφά του Ανδρέα (1890-1970) που σε μικρή ηλικία έφυγε από την Κερασιά Αρκαδίας στην Αμερική για μια καλύτερη ζωή.
Μετά από 20 χρόνια οικογενειακοί λόγοι τον ανάγκασαν να επιστρέψει στην Ελλάδα. Είχε πάρει μαζί του για το ταξίδι πάρει μερικά μήλα από την Αμερική, των οποίων η νοστιμιά του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Κράτησε τους σπόρους τους και σκέφτηκε να τους φυτεύσει στην Αρκαδία.
Στο τέλος Φεβρουαρίου του 1920 έσπειρε τους σπόρους της μηλιάς, που έφερε μαζί του απ’ την Αμερική, στον κήπο του στη Βλαχοκερασιά.
Απ’ όλους αυτούς τους σπόρους φύτρωσαν μόνο 17 δεντράκια αλλά μία καλοκαιρινή χαλαζόπτωση κατέστρεψε τα 16 και έμεινε μόνο ένα!
Αυτή όμως η μηλιά πρόκοψε και το 1928 του έδωσε τους πρώτους καρπούς.

Από τους σπόρους αυτών των καρπών δημιούργησε την πρώτη δεντροκαλλιέργεια μηλιάς, όχι για να εκμεταλλευτεί την παραγωγή, αφού σχεδόν όλη τη σοδειά τη μοίραζε ή την έστελνε ως δείγμα  σε όσους ενδιαφέρονταν, αλλά περισσότερο για παραγωγή εμβολίων.
Χιλιάδες εμβόλια στάλθηκαν σε Ιδρύματα, σε Σχολεία, σε φυτώρια, Δημόσια και ιδιωτικά, σε ιδιώτες και δενδροκαλλιεργητές.
Πάνω από πεντακόσιες αποστολές, χωρίς ο ίδιος να δεχθεί ούτε μία δραχμή, ούτε καν τα έξοδα των αποστολών!
Υπολογίζεται ότι ο Πιλαφάς, για αποστολές εμβολίων και μήλων και για αφιλοκερδείς φιλοξενίες επισκεπτών, δαπάνησε ποσόν άνω των 300.000 δραχμών, μεγάλο ποσό για την εποχή εκείνη!

Κατόπιν άρχισε, με μεγάλη υπομονή και επιμονή, έναν πολυετή αγώνα για την αναγνώριση της ποικιλίας της μηλιάς του που ευτυχώς τον κέρδισε!
Το Υπουργείο της Γεωργίας με την αριθ. 225700/13362 από 31-10-1962 αποφάσεώς του,  που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναγνώρισε τη μηλιά του Πιλαφά ως νέα, αυτοτελή και διακεκριμένη ποικιλία και της έδωσε τον επίσημο χαρακτηρισμό «Ποικιλία μηλέας Τριπόλεως – Ντελίσιους – Πιλαφά» και το έτος 1963 του χορηγείται  Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας από το Υπουργείο Εμπορίου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου