Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014

Βασιλόπιτα με Ξηρούς Καρπούς και Ζαχαρούχο Γάλα – A New Year Cake with Nuts and Condensed Μilk

Πανεύκολη Βασιλόπιτα-Κέικ με ξηρούς καρπούς για ευημερία, όπως απαιτεί η παράδοση, με λίγο φρέσκο βούτυρο και τρία μόνο αυγά.
Αντί για ζάχαρη γλυκαίνει, όσο χρειάζεται, από το γάλα και αρωματίζεται εξαιρετικά από το ξύσμα των εσπεριδοειδών!





Τα Υλικά
(Για μία φόρμα 28 εκ.)

400γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
1 κουταλάκι baking powder
3 μέτρια αυγά
140γραμ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
200γραμ. στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά
200γραμ. ζαχαρούχο γάλα
250γραμ. αμύγδαλα, ασπρισμένα, και φουντούκια, τριμμένα
2 κουταλάκια ξύσμα αψέκαστου πορτοκαλιού
½ κουταλάκι ξύσμα αψέκαστου λεμονιού
150ml χυμός πορτοκαλιού

Διακόσμηση
½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
1 σακουλάκι σταγόνες σοκολάτας

Οδηγίες

Μέσα σ΄ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το baking powder.







Τρίβουμε τους ξηρούς καρπούς.















Πλένουμε καλά δύο πορτοκάλια και ένα λεμόνι, τα σκουπίζουμε και παίρνουμε το ξύσμα τους.







Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, μέχρι ν’ ασπρίσει.
Προσθέτουμε ένα- ένα τ’ αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρις ότου τα υλικά γίνουν μια πηχτή κρέμα.





Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, το γιαούρτι, κουταλιά-κουταλιά, και το ξύσμα.
Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύουμε για να ενσωματωθούν με τα άλλα υλικά.





Εν συνεχεία προσθέτουμε εναλλάξ το χυμό και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα.




Βάζουμε το μείγμα μέσα σε μία φόρμα αλειμμένη με βούτυρο και αλευρωμένη ή στρωμένη με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, βρεγμένο και καλά στυμμένο.
Ψήνουμε στους 170º C στον αέρα για περίπου 50-60 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας. 





Πριν βγάλουμε τη βασιλόπιτα από το φούρνο, κάνουμε το τεστ με ένα μαχαίρι.
Όταν έχει ψηθεί, τη βγάζουμε από το φούρνο, αφαιρούμε το χαρτί και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε μία συρμάτινη βάση.
Κρύβουμε στη βάση της ένα καθαρό, μικρό νόμισμα.
Όταν κρυώσει, πασπαλίζουμε στην επιφάνειά της ζάχαρη άχνη ή άσπρο γλάσο ζάχαρης και τη διακοσμούμε με λιωμένη σοκολάτα.




Καλή Πρωτοχρονιά, με υγεία και όλα τα καλά!

6 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά , καλή χρονιά, Λίστα, με υγεία και ευτυχία!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα και καλή χρονιά!
    Σκέφτομαι να φτιάξω τη βασιλόπιτά σου για να την κόψουμε με την παρέα μου αλλά αναρωτιόμουν: είναι σωστή η ποσότητα του ζαχαρούχου γάλακτος; Επειδή αντιστοιχεί σε 90 γ. ζάχαρης μόνο, δε βγήκε άγλυκη; Κι από υφή πώς ήταν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα.
      Ακόμα ψάχνω την τέλεια βασιλόπιτα και πειραματίζομαι!!!
      Αυτή για μας ήταν καλή, δηλαδή όχι πολύ γλυκιά, αλλά εσύ μπορείς να της προσθέσεις ζάχαρη, αν σου αρέσουν τα γλυκά κέικ.
      Ως προς την υφή: θα έλεγα ότι είναι σαν ένα κέικ με γιούρτι, με λίγη υγρασία, πυκνό και όχι πολύ αφράτο.
      Φουσκώνει αρκετά και δεν θέλει μικρό ταψί.
      Γευστικά είναι πολύ καλή,
      Μπορείς να ρωτήσεις ακόμα ό,τι άλλο θέλεις.

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστώ για την απάντηση. Κι εγώ ψάχνομαι και πειράζω συνταγές! Ίσως προσθέσω λίγη ξανθή ζάχαρη, να γίνει ακόμα πιο καραμελένιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια μπορείς να προσθέσεις ζάχαρη. Της ταιριάζει αλλά εμείς προτιμάμε τα άγλυκα κέικ.
      Καλή επιτυχία!
      Θα χαιρόμουν να είχα την άποψή σου!

      Διαγραφή