Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014

Χριστουγεννιάτικο Στεφάνι Ορεκτικών

Ένα γιορτινό, Χριστουγεννιάτικο, ορεκτικό και νοστιμότατο στεφάνι που θα στολίσει το τραπέζι σας και θα ευχαριστήσει τους καλεσμένους σας! Είναι ιδανικό κέρασμα για το βράδυ τςν παραμονής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Τα υλικά που σας προτείνω είναι ενδεικτικά και σύμφωνα με τις δικές μας προτιμήσεις. Εσείς μπορείτε ελεύθερα να τα αντικαταστήσετε με άλλα ή να χρησιμοποιήσετε διάφορα κρεατικά.
Για το στήσιμο του στεφανιού δεν χρειάζεται ιδιαίτερη δεξιοτεχνία αλλά έμπνευση και φαντασία. Καλή επιτυχία!




Τα Υλικά
(Για 5-6 άτομα)

Για τη βάση
8 φύλλα κόκκινης λόλας, πλυμένα και στεγνωμένα
1 φλιτζάνι φύλλα ρόκας, πλυμένα και στεγνωμένα

Για το στόλισμα
½ κόκκινη φρέσκια πιπεριά
½ κίτρινη πιπεριά
1 κομμάτι τυρί φέτα, πικάντικη, κομμένο σε κυβάκια
3 φέτες κεφαλογραβιέρα, κομμένες σε δενδράκια
1 φέτα καπνιστό σολομό
2-3 φέτες παστουρμάς θαλάσσης ή λακέρδα
10-12 πράσινες ελιές
6 ντοματάκια
3 αγγουράκια τουρσί, κομμένα χονδρές ροδέλες
1 κουταλιά πάστα ελιάς
3 κουταλιές τυρί κρέμα
⅓ κουταλάκι ξύσμα αψέκαστου λεμονιού
1 κουταλάκι χυμός λεμονιού
1 κουταλάκι ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3-4 μέτριες Αραβικές πίτες
Μερικές απλές και διακοσμητικές οδοντογλυφίδες.

Οδηγίες
Ετοιμάζουμε τα λαχανικά της βάσης και τα στρώνουμε περιμετρικά μέσα σε μια ευρύχωρη πιατέλα.
Κόβουμε την κόκκινη πιπεριά σε αστεράκια και τη κίτρινη σε μικρά κυβάκια.
Μέσα σ΄ένα μπολάκι αναμειγνύουμε το τυρί κρέμα, το ελαιόλαδο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι.
Κόβουμε 6 καρδιές ή αστεράκια από τις Αραβικές πίτες, τις αλείφουμε με το μείγμα τυριού και τις κόβουμε στη μέση .
Κόβουμε και έξι μικρότερα αστεράκια και τα αλείφουμε κι αυτά με το μείγμα τυριού.




Τοποθετούμε τα ψωμάκια μέσα στην πιατέλα, κυκλικά και εναλλάξ.
Πάνω σε κάθε μισή καρδιά τοποθετούμε ένα κομμάτι καπνιστό σολομό και πάνω στα μικρότερα αστεράκια από ένα κομμάτι παστουρμά θαλάσσης.
Καλύπτουμε 6 μικρά τετράγωνα πίτας με πάστα ελιά, τοποθετούμε πάνω ένα αστεράκι κόκκινης πιπεριάς και καρφώνουμε από μία ροδέλα αγγουριού τουρσί. Τα τοποθετούμε περιμετρικά.
Καρφώνουμε από ένα ντοματάκι και ένα κομμάτι φέτα σε μία διακοσμητική οδοντογλυφίδα και καλύπτουμε τα κενά.





Στα ενδιάμεσα κενά τοποθετούμε τα δενδράκια της κεφαλογραβιέρας και τις πράσινες ελιές.
Πάνω από το στεφάνι σκορπίζουμε τα κυβάκια της κίτρινης πιπεριάς, μερικά κοντά φυλλαράκια ρόκας και πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.







Αν πρόκειται να το σερβίρουμε αργότερα, καλύπτουμε την πιατέλα με πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Διαφορετικά, σερβίρουμε το στεφάνι και το απολαμβάνουμε με το αγαπημένο μας παγωμένο, λευκό κρασί!


Καλές Γιορτές!  

7 σχόλια:

  1. Πολύ χαρούμενη και γευστική πρόταση για να ανοίξει ένα εορταστικό γεύμα!
    Νομίζω οτι όλοι θα βρουν κάτι που να τους αρέσει σε ένα τέτοιο στεφάνι.
    Μπράβο για τον στολισμό και την εκτέλεση Ελένη!!!
    Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φοβερή ιδέα που πραγματικά μας άνοιξε για τα καλά την όρεξη!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχο Ελενάκι!
    Γιορτινό, εντυπωσιακό, νόστιμο.... όλα τα έχει!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχο!!!
    Πολύ όμορφο και νόστιμο!!!!!!!!!!
    Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία ιδέα και εκτέλεση, έτσι ο καθένας τσιμπολογά ό,τι του αρέσει... εμένα ολόκληρη μου αρκεί!:)

    Καλημέρα Ελένη!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή