Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014

Τάρτα με Γλυκοπατάτες και Ανθότυρο - Sweet Potatoes Tart

Μια αγαπημένη μου τάρτα, όχι πολύ γλυκιά, από τις χειρόγραφες συνταγές μου, που συνήθιζα να τη φτιάχνω πολύ τακτικά στην Τζέντα. Εκεί οι γλυκοπατάτες είναι πολύ δημοφιλείς, άφθονες στις αγορές και η τιμή τους πολύ προσιτή.
Τα υλικά της τάρτας αποτελούν έναν ιδιαίτερο συνδυασμό, που δεν συνηθίζεται πολύ στην Ελλάδα, δένουν όμως εξαιρετικά γευστικά και δίνουν μια ανάλαφρη κρέμα γέμισης, με έντονο χρώμα και άρωμα, που κρατά την απαλή υφή της, ακόμα και μετά το ψήσιμο! Η σφολιάτα, ροδοψημένη και τραγανή,  γίνεται ένα νοστιμότατο κέλυφος που κρατά την τάρτα ευπαρουσίαστη και δελεαστική! Δοκιμάστε τη!





Τα Υλικά

1 φύλλο φρέσκιας σφολιάτας
1 κουταλιά ανάλατο, φρέσκο βούτυρο, κρύο

Για τη Γέμιση
2 αυγά
400γραμ. ψημένες και ξεφλουδισμένες κίτρινες γλυκοπατάτες
200γραμ. ανθότυρο
100ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
2 κουταλιές άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια
1 κουταλάκι ζάχαρη με βανίλια ή ½ κουταλάκι απόσταγμα βανίλιας
1 ½ κουταλάκι τριμμένη κανέλα ή 1 κουταλάκι κανέλα και ½ κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
½ κουταλάκι baking powder
⅔ φλιτζανιού τριμμένη καρυδόψιχα

Για την επικάλυψη
4 κουταλιές κρέμα γάλακτος ή αδιάλυτο γάλα εβαπορέ
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη

Για το σερβίρισμα
Ζάχαρη άχνη και κανέλα ή χτυπημένη σε σαντιγί κρέμα γάλακτος

Οδηγίες

Ψήνουμε στο φούρνο 4-5 μέτριες πλυμένες γλυκοπατάτες, τις οποίες έχουμε τρυπήσει μία φορά με ένα μαχαίρι. Όταν μαλακώσουν, τις βγάζουμε από το φούρνο, τις ξεφλουδίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.




Βουτυρώνουμε καλά με το κρύο βούτυρο μια φόρμα για τάρτες διαμέτρου 26εκ. Καλύπτουμε με το φύλλο της σφολιάτας, πιέζουμε να εφαρμόσει καλά μέσα στις πτυχές της και αφαιρούμε το επιπλέον.
Με ένα πιρούνι τρυπάμε όλη την επιφάνεια του φύλλου.








Λιώνουμε στο μούλτι χωριστά το ανθότυρο και τις γλυκοπατάτες. 
Μέσα σ΄ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός ή ένα σύρμα τα αυγά με το μέλι και εν συνεχεία προσθέτουμε το ανθότυρο, συνεχίζοντας το χτύπημα. Κατόπιν προσθέτουμε το άνθος αραβοσίτου, 









τις γλυκοπατάτες,














το baking powder και τελευταία την κρέμα γάλακτος και την καρυδόψιχα. Ανακατεύουμε απαλά, να ενσωματωθούν τα υλικά αλλά να παραμείνει η κρέμα μας αφράτη.










Γεμίζουμε την ταρτιέρα κατά τα ¾, ρίχνουμε από πάνω την επί πλέον κρέμα γάλακτος ή το εβαπορέ και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.










Ψήνουμε την τάρτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 170º C για περίπου 55 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας.
Όταν χρυσίσει η επιφάνειά της και σταθεροποιηθεί η γέμιση, η τάρτα μας είναι έτοιμη. Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα. 




Κατόπιν τη βγάζουμε σε πιατέλα, την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα και τη σερβίρουμε.



Καλή επιτυχία!


Και λίγη Ιστορία 
  • Οι αρχαίοι Ατζέκοι λάτρευαν τις γλυκοπατάτες και τις χρησιμοποιούσαν πάρα πολύ στη διατροφής τους.
  • Πριν πεντακόσια περίπου χρόνια, οι Ισπανοί κατακτητές, έφερναν από τη Λατινική Αμερική δώρο στη βασίλισσα τους τις πρώτες γλυκοπατάτες! 
  • Με αυτόν τον τρόπο ήρθαν στην Ευρώπη, μαζί με την κοινή πατάτα, την πιπεριά, το καλαμπόκι, την ντομάτα, κ.ά.
  • Στην Ελλάδα ήρθε με τους Ενετούς κατακτητές, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα αγαπητή στα Ιόνια νησιά και γενικά στις Ενετικές κτήσεις.
Θρεπτική αξία

  • Η θρεπτική αξία της γλυκοπατάτας είναι πολύ μεγάλη.
  • Περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνη C, Β καροτένιο, βιταμίνη Β6. Περιέχει επίσης βιταμίνη Α, C, Β καροτένιο, βιταμίνη Β6. 
  • Αποτελείται από εύπεπτους υδατάνθρακες και είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο και πολλά άλλα ιχνοστοιχεία. 
  • Έχει αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση. Σταθεροποιεί το γλυκαιμικό δείκτη προσφέροντας ανεκτίμητη βοήθεια στους διαβητικούς. Καθώς το σχήμα της μοιάζει με το πάγκρεας, θεωρείται ότι ενισχύει τη λειτουργία του. 
  • Τέλος, είναι ευεργετική για τη λειτουργία του εντέρου και δεν παχαίνει. Μια μεγάλη γλυκοπατάτα έχει μόνο 140 θερμίδες! 

4 σχόλια:

  1. Αφού πλέον οι γλυκοπατάτες είναι συχνά στα ράφια των μεγάλων SM,αφού ο υπέροχος αυτός καρπός μπήκε δυναμικά στην καθημερινότητα μας και αφού εσύ γλυκιά Ελένη μας προτείνεις μία τόσο φροντισμένη και πολλά υποσχόμενη συνταγή,δεν γίνεται να μην κοσμήσει η συγκεκριμένη τάρτα ένα από τα γιορτινά μενού μας.
    Είναι από τις προτάσεις που δεν είναι αναμενόμενες και αυτό είναι που προκαλεί.
    Αναμφισβήτητα πρόκειται για μία αναπάντεχη γεύση που μέσα από την γευστική εμπειρία που σου δίνει η καλοσύνη μιας νέας συνταγής,ανασύρεις την έκπληξη και την χαρά της νοστιμιάς.
    Φιλιά πολλά,πολλά Ελένη μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινή μου, αυτή κρέμα θα σε εκπλήξει, είναι υπέροχη! Πλούσια, με βελούδινη υφή, νόστιμη!
      Αν αγαπάς τις γλυκοπατάες, διάλεξε αυτές με κίτρινη σάρκα και δοκίμασέ τη! Θα με θυμηθείς!
      Φιλιά πολλά, καλή μου φίλη!

      Διαγραφή
  2. Πολύ πρωτότυπη και ιδιαίτερη ετούτη η τάρτα Ελένη μου.

    Δεν έχω "πειραματιστεί" πολύ με τις γλυκοπατάτες μέχρι τώρα και πραγματικά μου δίνεις μια πολύ καλή αφορμή για μελλοντικές δοκιμές.

    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως ιδιαίτερη, Πηνελόπη μου, αλλά νοστιμότατη! Στο μέλλον πρέπει, λέω, να κάνεις το πείραμά σου κι εσύ!
      Θα εκπλαγείς από τη νοστιμιά της τάρτας αυτής!
      Καλό βράδυ και φιλιά σε όλους!

      Διαγραφή