Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Το Al-Balad της Jeddah στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco – The Al-Balad of Jeddah in the list of UNESCO World Heritage


Al-Balad, δηλαδή η πόλη, ονομάζεται το ιστορικό κέντρο της Τζέντα, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Σαουδικής Αραβίας.
Το Al-Balad ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα και περιβαλλόταν από τείχη για να προστατεύσουν την παλιά πόλη από τις εξωτερικές επιθέσεις. Τα τείχη αυτά σώζονταν μέχρι τη δεκαετία του 1940.

Σήμερα μερικές τοποθεσίες της παλιάς πόλης ονομάζονται «πύλες» και φέρουν το όνομα της πόλης, στην οποία οδηγούσαν οι δρόμοι.
Στη δεκαετία του 1970 και του 1980, όταν Τζέντα άρχισε να πλουτίζει και να μεγαλώνει, πολλοί κάτοικοί της (Jeddawis) μετακινήθηκαν προς τα βόρεια, μακριά από το Al-Balad.
Έμειναν όμως οι μοναδικές κατοικίες τους μοναδικής αρχιτεκτονικής.
 
 

Οι ντόπιοι για να χτίσουν τα σπίτια τους χρησιμοποιούσαν επιλεγμένες πέτρες που τις έπαιρναν από την κοντινή λίμνη Arba'een.
Τις πέτρες αυτές εν συνεχεία τις επεξεργάζονταν με τη χρήση εργαλείων χειρός και τις χρησιμοποιούσαν στις οικοδομές μαζί με λάσπη και κομμάτια ξύλου.
 
 
Έτσι οικοδομήθηκαν τα σπίτια της περιοχής, μερικά από τα οποία έχουν ύψος μεγαλύτερο των 30 μέτρων.

Ακόμα και σήμερα μκάποια σώζονται σε καλή κατάσταση, δεδομένου του ανθεκτικού τρόπου κατασκευής τους και πολλά αναπαλαιώνονται.
Χαρακτηριστικά είναι τα μεγάλα τους παράθυρα, καλυμμένα από περίτεχνα ξύλινα καφασωτά που διευκολύνουν με μοναδικό τρόπο τη ροή και τη διανομή του αέρα σε όλο το σπίτι για τον περιορισμό της θερμότητας.


 

Τα σπίτια χτίστηκαν δίπλα-δίπλα για να ρίχνει το ένα τη δροσερή του σκιά στο άλλο.
 

Σήμερα γύρω από το Al Baland έχουν χτιστεί πολλά υψηλά  και μοντέρνα κτήρια, έδρες διαφόρων εταιρειών με γυάλινες προσόψεις και πολλά εμπορικά κέντρα.

 

 
Μερικά άλλα προσπαθούν να συνταιριάσουν εξωτερικά το παραδοσιακό και το μοντέρνο και δείχνουν πανέμορφα.
 

 



Και με αυτές τις εικόνες σας χαιρετώ και σας εύχομαι καλό υπόλοιπο καλοκαίρι! Θα τα ξαναπούμε σύντομα.
 
 
Φίλες και φίλοι μου, να περάσετε υπέροχα!

2 σχόλια:

  1. υπεροχη Ελενάκι μου η αναρτησή σου, με ταξίδεψε πολύ γλυκά και με εντυπωσίασε !!! φιλια πολλά και καλή συνέχεια καλοκαιριού !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή