Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014

Μύδια με Κριθαράκι - Mussels with Pasta

Όλα τα θαλασσινά γίνονται υπέροχα και λαχταριστά μεζεδάκια που συνοδεύουν το ή ούζο ή την παγωμένη μπίρα μας που μας δροσίζουν μετά το μπάνιο είτε “νοστιμίζουν” τα βραδάκια τις συναντήσεις με τις παρέες μας. Όμορφες, χαλαρές  καλοκαιρινές στιγμές κοντά στις πανέμορφες Ελληνικές παραλίες!
Τα θαλασσινά γίνονται και υπέροχα πιάτα για όλη την οικογένεια και απογειώνουν με τη μοναδική τους γεύση υλικά που είχαμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε παραδοσιακά με κρεατικά, όπως το κριθαράκι!



Τα Υλικά
(Για 5 - 6 άτομα) 

½ κιλό φρέσκα ή κατεψυγμένα μύδια, χωρίς το κέλυφος
150 ml ελαιόλαδο
1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες στην πρέσα
100 ml λευκό, ξηρό κρασί
2 φλιτζάνια κριθαράκι μέτριο
800 ml νερό (περίπου)
1 φλιτζάνι φρέσκες ώριμες ντομάτες, χωρίς τη φλοίδα και πολτοποιημένες
½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100γραμ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα (προαιρετικά για το σερβίρισμα)
 

Οδηγίες 

Πλένουμε πολύ καλά τα μύδια σε κρύο νερό και τα στραγγίζουμε.
 


Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο πάνω σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τη δάφνη και την πάπρικα  για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.  

Κατόπιν προσθέτουμε το σκόρδο και τα μύδια και τα σοτάρουμε για ένα ακόμη λεπτό.



 
Σβήνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
 


Προσθέτουμε τις ντομάτες και αφήνουμε να βράσουν για περίπου δέκα λεπτά.Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και βγάζουμε τα μύδια μέσα σ΄ένα μπολάκι. Τα σκεπάζουμε και τα διατηρούμε ζεστά.




 
  




Λιώνουμε το πελτέ σε λίγο νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα από τα μύδια. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο νερό και αφήνουμε να βράσουν.
Μόλις αρχίσουν να βράζουν, ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε. Μαγειρεύουμε πάνω σε μέτρια φωτιά.


 
Όταν το κριθαράκι αρχίσει να μαλακώνει, προσθέτουμε και τα μύδια και εξακολουθούμε το μαγείρευμα, μέχρι να μελώσει το φαγητό.
Κατά τη διάρκεια του μαγειρεύματος, ανακατεύουμε το φαγητό τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει το κριθαράκι.
Δοκιμάζουμε στο αλάτι και προσθέτουμε την ανάλογη ποσότητα που χρειάζεται.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε για πέντε λεπτά σκεπασμένη.
Πριν σερβίρουμε, ανακατεύουμε το φαγητό με ένα πιρούνι, για να αφρατεύσει το κριθαράκι. Το μοιράζουμε σε μπολάκια ή πιάτα και το σερβίρουμε αμέσως.


Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί.
Καλή όρεξη! 

3 σχόλια:

  1. Χτες έπεσα πάνω σ' ένα μυδοπίλαφο σε εστιατόριο, σήμερα εσύ με κριθαράκι...δε λέει, πρέπει να το φάω!!! Γιαμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Μάρθα!
      Συμφωνώ απολύτως μαζί σου! Πρέπει να δοκιμάσεις!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. οταν επιστρέψω από διακοπές, θα το φτιάξω!! Τέλειο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή